Door: Martijn Paehlig Fotografie: Getty Images
World

Woods in bijzonder rijtje

Vierde golfer die Presidential Medal of Freedom ontvangt

Arnold Palmer, Jack Nicklaus en Charlie Sifford gingen Tiger Woods voor als golfers die de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor burgers mochten ontvangen. De Presidential Medal of Freedom werd door de Amerikaanse president aan de Masterkampioen uitgereikt tijdens een ceremonie in de tuin van het Witte Huis.

Trump roemde bij de overhandiging van de onderscheiding -die ook vragen opriep in Amerika vanwege Woods privé-verleden - de rol van de sportman Tiger Woods, en noemde hem een 'wereldwijd symbool van Amerikaanse uitmuntendheid, toewijding en passie. Er zijn geen winnaars zoals hij'.

'Dit is een ongelovelijke ervaring en eer', reageerde Woods nadat hij de versierselen omgehangen had gekregen. 'Ik ben door diepe dalen gegaan en ben blijven knokken terwijl ik probeerde om boven te blijven en terug te komen om de mooiste sport van de wereld te spelen', aldus Woods die niet zo lang geleden een overeenkomst met de Trump Organization sloot om een golfbaan te ontwerpen.

In directe vragen over zijn mening op de zo vaak bekritiseerde president, liet Woods nooit het achterste van zijn tong zien, maar hield hij zich op de vlakte: 'Wie er ook in het Witte Huis zit, wat je ook van diegene vindt - of je hem mag of niet mag en het met hem een of oneens bent - je moet respect hebben voor het ambt.'

Tal van (vooral) Afro-Amerikaanse sporters weigerden de afgelopen jaren in te gaan op een uitnodiging van de Amerikaanse president om een bezoek aan het Witte Huis te brengen, maar dat was van Woods, die opvallend genoeg ook speciale gast was bij de inauguratie van Barack Obama, niet te verwachten: de twee kennen elkaar al jaren, hebben zakelijke belangen en speelden geregeld een rondje golf. 

 

Gerelateerd nieuws