Uit Golfers Magazine: Kruispunt van de golfwereld - 4

Van 19 tot en met 22 juli zijn alle ogen gericht op Carnoustie. Het stadje en de baan zijn er klaar voor. Golfers Magazine telt af naar het 147ste Open

the open

De Nederland-connectie

Er vielen in de zeven Open Championships op Carnoustie geen Nederlandse hoogstandjes te noteren. Er deed één keer een landgenoot mee: Jan Dorrestein werd in 1975, het jaar van Tom Watsons zege, gedeeld 61ste met een score van 300 (75-73-73-79). Dorrestein is nog steeds de beste Nederlandse mannelijke golfer in de Majors. Op Muirfield werd de Arnhemmer in 1972 vijftiende.

Maar Dewi-Claire Schreefel presteerde nog beter: in 2011 eindigde zij in het Ricoh Women’s British Open als gedeeld elfde: 70-66-74-71=281. En dat was uitgerekend op Carnoustie.

Voor veel spelers van de Europese Tour is Carnoustie geen onbekend terrein: sinds 2001 wordt de baan gespeeld als onderdeel van het Alfred Dunhill Links Championship, samen met Kingsbarns en (twee keer) de Old Course van St Andrews.

Een van de ervaringsdeskundigen is Robert-Jan Derksen. Hij speelde Carnoustie in 2014, zijn laatste jaar op de Europese Tour, met negen birdies in 63 slagen – aldaar de beste score ooit.

‘Maar het werd niet als baanrecord erkend al werd de kaart wel ingelijst en in het clubhuis opgehangen’, zegt Derksen. ‘Er mocht namelijk geplaatst worden, al was dat in het geheel niet nodig. Maar het moest omdat op een van de andere twee banen vanwege slecht weer wél sprake was van preferred lies.’

‘De volgende dag speelden we op St Andrews en Ernie Els kwam naar mij toe: ‘Robert, zo’n score en dan stoppen? Dat kan echt niet.’

Het is geen geheim dat Robert-Jan Derksen geen liefhebber is van linksgolf. En dan toch een 63 op een van de beste zeebanen?

‘Je drukt het goed uit’, antwoordt hij. ‘Ik vind Carnoustie geen traditionele linksbaan. Als je op de Old Course van St Andrews een vierstokkenwedstrijd speelt, kun je nog wel goed scoren. Dat lukt je op Carnoustie niet. Dat is een veel completere baan waarop je elke stok uit je tas nodig hebt.’

Eeuwen voor er ook maar sprake was van een Open en een Nederlandse inbreng van het kaliber Dorrestein/Derksen/Schreefel speelde ons land al een rol bij golf op Carnoustie en andere banen aan de Schotse oostkust.

De discussie over wie golf heeft uitgevonden – Nederlanders of Schotten – zal nooit echt worden beslecht. Feit is wel dat in de buurt bij de meeste banen aan de Schotse oostkust (daar waar het eerst werd gespeeld) havens lagen waar Nederlandse kooplieden hun waar aan wal brachten. Tussen 1485 en tot diep in de zeventiende eeuw bestond de vracht onder andere uit golfballen’, schrijft de in 1985 overleden golfhistoricus Steven van Hengel in zijn boek Early Golf.

Die ballen waren gemaakt van koeienharen met een leren omhulsel. Volgens Van Hengel werden ze in eerste instantie vooral gebruikt door kaatsers, maar later ook door colfers.

Die Nederlandse ballen werden vervaardigd in plaatsen als Middelburg, Bergen op Zoom, Steenbergen en Goirle. De eerste ballenmakers uit de laatstgenoemde plaats waren er in ieder geval al rond 1550, zo blijkt uit documenten uit deze tijd. De bijnaam van de inwoners van Goirle refereert aan die tijd: ballefrutters.

(Dit artikel van Jan Kees van der Veldenstond eerder in Golfers Magazine 5, dit nummer ligt nu in de winkel. Nog geen abonnee? Profiteer dan nu van een onze aanbiedingen.



Morgen deel 5 van Kruispunt van de golfwereld: de Noord-Amerika connectie (II)

The Open op tv, radio en internet

De BBC heeft de live-rechten niet meer, maar Ziggo Sport Golf zendt het kampioenschap alle dagen rechtstreeks uit. Waarschijnlijk zijn de tijden hetzelfde als in 2017. In de week van het kampioenschap melden we het actuele schema op www.golfersmagazine.nl .
Donderdag 19 juli – 7.30-21.30 uur

Vrijdag 20 juli – 7.30-21.30 uur

Zaterdag 21 juli – 11.00-21.00 uur

Zondag 22 juli – 10.00-20.00 uur

De website van The Open is www.theopen.com en daarop is naast live scoring veel andere informatie vinden, inclusief een link naar Open Radio met een rechtstreeks verslag.

Radio 5 Live van de BBC is via de middengolf (693 en 909) te ontvangen. En de middengolf (MW) zit op de meeste autoradio’s. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat livereportages.

World
  • Getty Images