Door: Redactie Golfersmagazine Fotografie: Andy Houtkamp
World

Uit Golfers Magazine 1: Naar de Old Course

Dinsdag was Andy Houtkamp getuige van 'het wonder van Madrid', maar zijn golfleven was al eerder compleet....

Mijn golfleven is compleet. Ik heb het echt gedaan: achttien onvergetelijke holes gespeeld op de Old Course van St Andrews. En ook nog een nacht geslapen in het Old Course Hotel. Wat eraan voorafging? Mijn vrouw en ik hebben een dochter die studeert in Edinburgh en het leek ons leuk om een bezoekje aan haar te combineren met een Schotlandvakantie. Dus gingen eind december de golfclubs de auto in, samen met andere vakantiebenodigdheden, en reisden we via IJmuiden en Newcastle door naar Schotland. Welke idioot gaat er nu in de winter naar dat koude, natte, mistige land? Het was de meest gestelde vraag. Om daar maar meteen antwoord op te geven: het was drie weken lang tussen de vijf en twaalf graden en we hadden slechts twee dagen regen. Schotland is mooi en gastvrij. Steeds als je denkt dat je het mooiste plekje hebt gezien, is er om de bocht een nog prachtiger plekje.

Maar terug naar St Andrews. Uiteraard wilde ik daar graag gaan kijken op wat wel de geboorteplaats of in ieder geval toch The Home of Golf wordt genoemd. Ik zal eerlijk zijn, de 'aanbieding' van het Old Course Hotel, 150 euro per nacht was even slikken, maar je leeft maar een keer. We kwamen aan op zondag en het verbaasde ons dat niemand aan het golfen was. Erger nog, mensen lieten de hond uit op deze heilige grond. Wat bleek: op zondag wordt er niet gegolft op The Old Course en mogen mensen het terrein gebruiken om te wandelen. In Nederland zou bij de meeste banen de politie worden ingeschakeld.

Tot mijn grote verbazing konden we zelfs een starttijd voor maandag krijgen. Mannen met maximaal handicap 24 en vrouwen met 36 mogen spelen voor het pittige wintertarief van 90 pond per persoon, maar deze once in a lifetime-kans lieten we niet aan ons voorbijgaan. Het was elke pond waard. Op iedere hole voelde je de historie. Van de Prince of Wales tot alle golfgrootheden die er op aarde waren en zijn, allemaal hebben ze op dezelfde plaats gelopen waar ik liep. En dan de laatste twee holes; langs het hotel en richting het hoofdkwartier en dus het hart van golf, de R & A. Wat een droom. Het bruggetje over en dan een par maken op de achttiende. Ik word sinds die maandag in januari steeds wakker met een glimlach. We zijn blut, maar ik heb mijn droom verwezenlijkt.

 

(Deze column stond eerder in Golfers Magazine 1, 2019. Deze editie ligt nu in de winkel. Komende nummers thuis ontvangen? Sluit dan hier een abonnement af.

Gerelateerd nieuws