Door: Redactie Golfersmagazine
World
6

Retourtje Girona

Op en neer naar PGA Catalunya

PGA Catalunya mag dan in Spanje liggen, je kan er prima een paar dagen golfen zonder verlof op te nemen. Past dat? Ja, als je een beetje je best doet wel. We gingen de uitdaging aan om zonder vrije dag toch op een van Europa's fijnste golfresorts te spelen..

Zaterdag - 03.00

Je moet wel wat overhebben voor een weekend golfen op een van Spanjes beste banen. Zo vroeg gaat de wekker bijna nooit. Drie uur op zaterdagmorgen... dat kun je amper morgen noemen. Die tweede wekker is écht geen luxe. De derde en de vierde ook niet…

Zaterdag - 04.10

Mijn hemel wat is het druk op Schiphol! De hele hal staat vol met mensen die midden in de nacht richting de zon gaan. De twee uur die wordt gevraagd voor het inchecken heb je zomaar nodig om door de rij heen te komen.

Zaterdag - 04.30

Veel mensen, dus ook veel incheckbalies open. Dat ging sneller dan verwacht. De golftas is ingecheckt, de douane gepasseerd. Tijd voor een kopje koffie en thee. Het gevecht tegen de slaap duurt nog wel even.

Zaterdag - 05.50

Terwijl de zon langzaam opkomt, maakt het vliegtuig zich los van de gate. Een kleine twee uur en dan zijn we in Spanje. Een kleine twee uur ook nog om wat bij te slapen.

Zaterdag - 08.05

Voor die paar schone sokken en onderbroeken hebben we alleen handbagage nodig, maar we namen wel onze eigen clubs mee. Wie écht makkelijk wil reizen neemt alleen een rugtasje met het hoogstnoodzakelijke mee en laat de clubs thuis. Een volle set huren kost op PGA Catalunya € 50,- voor een weekend, net zo veel als een retourtje voor de clubs bij de luchtvaartmaatschappij waar wij mee vliegen.

Zaterdag - 08.30

Nadat we de huurauto op hebben gehaald, staan we in exact zeven minuten voor de toegangspoort van PGA Catalunya, gastheer van het Spaans Open en de Final Stage van Qualifying School. We rijden het hele weekend op de kop af zeventien kilometer... Tip: Neem gewoon een taxi. Goedkoper en praktischer.

Zaterdag - 10.00

Na een ontspannen ontbijtje op het terras van het clubhuis – een feest op zich – is het tijd om op te warmen voor de ronde. Een drivingrange met veel grasafslagplaatsen, alle soorten bunkerzand, en veel vierkante meters oefengreen. Vooral de ieniemienie holes op de puttinggreen moeten de echte holes straks zo groot als emmers maken.

Zaterdag - 11.40 

PGA Catalunya heeft twee banen, de Stadium Course – waar het Spaans Open wordt gespeeld – en de wat vriendelijkere Tour Course. Verwar vriendelijk echter niet met ‘makkelijk’. Heuvelachtig, veel water en stevige rough. We moeten aan de bak.

Zaterdag - 12.01

Daar ging de eerste birdie van de dag er bijna in. De approach over de waterhindernis is goed, de putt op de boterzachte green eindigt op een meter of vier, maar de putt valt net niet. Het wordt een tap-in par. We zijn wel eens slechter begonnen.

Zaterdag - 15.23

We moesten er een hele middag op wachten, maar bij het sluiten van de markt mag er op de par-5 achttiende dan toch één birdie bij worden geschreven. Het kan de score overigens niet meer redden. Maakt het uit? Nee! Vanochtend stonden we nog in de regen in Amsterdam, nu lonkt het Spaanse terras. ‘Dos cervezas por favor en mogen we de lunchkaart even zien?’

Zaterdag - 20.15

Natuurlijk kun je in het restaurant van het luxe El Camiral Hotel, of bij het clubhuis eten (allebei prima), maar als je maar één nachtje in Spanje bent, kun je net zo goed even wat Spanje op te snuiven in Gerona, een klein kwartiertje verderop. Een leuke stad, veel volk op straat, een mooie kathedraal, en tal van lekkere restaurantjes. Onze favoriet? Divinum. Zonder enige discussie. En dat in de stad waar El Celler de Can Roca, een van de beste restaurants van de wereld zit.

Zaterdag - 23.30

Met een glimlach van oor tot oor werken we het laatste hapje van het verrukkelijke 9-gangendiner naar binnen en slobberen we het laatste drupje van het wijnarrangement dat uit evenzoveel gangen bestond op. Wat een geweldige tent is dit toch!

Zondag - 11.00

Waarom hebben we ook alweer geen zwembroek ingepakt? We hadden prima even een duik kunnen nemen, want we hebben de tijd deze zondagochtend. Dankzij de late starttijd en dito vlucht ontspannen we nu maar lekker in de mooie hoteltuin met een tijdschriftje. Golfers Magazine, leuk blad is dat toch. Bovendien een uitstekende voorbereiding op een middag waarbij we al onze golfvaardigheden aan zullen moeten spreken.

Zondag - 13.50

De Stadium Course wacht. Een baan waar zoveel dromen zijn gemaakt en gebroken tijdens de Qualifying School die hier jaren werd gespeeld. Hoewel we vaker naast dan op de fairway liepen tijdens dat toernooi, weten we wat ons te wachten staat. Dit wordt een serieuze test. De bordjes ‘Tee it Forward’ staan er niet voor niets. Echt, als je een leuke dag wilt hebben, speel deze lastige par-72 baan dan vanaf de tee die past bij je speelsterkte.

Zondag - 14.10/14.28/14.46/etc

De rough is genadeloos op deze baan. Langs, maar ook vóór de fairway mag je soms blij zijn als je je bal nog vindt. Of nou ja, blij.... Op sommige holes moet je bijna tweehonderd meter overbruggen voor je in de buurt van de fairway bent. Recht zijn is hier een absolute must. En van de juiste tee spelen… of hadden we dat al gezegd?

Zondag - 15.56

Na twee uur en vijf minuten holen we uit op de moeilijkste hole van de baan, de par-4 negende. Met zijn tweetjes doen we meer dan twee uur over negen holes. Een blik op de scorekaart leert ons dat dit niet eens ongewoon is. Voor een ronde over achttien holes rekenen ze op vier uur en veertig minuten. En dat is echt niet omdat men langzaam speelt hier. Er moet hier en daar natuurlijk gestopt worden om foto's te nemen...

Zondag - 16.21

Door de Qualifying School liggen er veel herinneringen op deze baan. Meer dan eens denken we aan de Nederlandse Tourspelers die hier acteerden. ‘Hier maakte Van Weerelt een eagle die hem zijn kaart opleverde’, ‘Daar miste Besseling een puttje dat hem zijn kaart koste’, maar geen enkele herinnering is zo schrijnend als die op de par-5 twaalfde. In gepaste stilte passeren we de plek waar de droom van Taco Remkes bruut uiteenspatte nadat zijn bal op het pad landde en hij een triple bogey acht maakte.

Zondag - 17.43

In iets minder dan vier uur zijn we rond en zit het golfdeel van ons weekend erop. 36 uur geleden moesten we nog vertrekken vanaf Schiphol, nu zijn we 36 holes verder en bijna klaar voor de thuisreis. Met waardeloze scores, dat wel, maar we hebben volop genoten van een van de beste banen van Europa.

Zondag - 22.05

Daar staat het vliegtuig al weer, klaar om ons terug te brengen naar Nederland. Na een laatste maaltijd en een laatste Spaans wijntje, wacht de thuisreis. De golftas ligt in het ruim, de overige bagage zit in de kleine rugzak, die hooguit iets lichter is vanwege de achtergelaten ballen. Om iets voor half een ’s nachts landen we op de Polderbaan, de bagage is er tegen een uur, de taxi zet ons om half twee keurig thuis af, en niet veel later vallen de ogen dicht. Het wordt een korte nacht.

Maandag - 09.05

Iets later dan we gewend zijn, en met iets meer trips naar het koffiezetapparaat dan gewoonlijk, zijn we maandagochtend weer terug op kantoor. Zeg…heb jij nog wat leuks gedaan dit weekend...?

(Dit artikel stond eerder in Golfers Magazine)

Gerelateerd nieuws