Door: Redactie Golfersmagazine Fotografie: Getty Images
World

Kuchar de kniepert

Amerikaan maakte excuses voor ophef om beloning tijdelijke caddie

Toen Matt Kuchar eind vorig jaar na een droogte van vier jaar eindelijk weer een toernooi won, deed hij dat niet met zijn vaste caddie, maar met een lokale caddie. 

Al snel kwam naar buiten dat de populaire Amerikaan zijn tijdelijke bagman David Giral Ortiz niet de gebruikelijk tien procent had gegeven, maar slechts een fractie daarvan. De vijfduizend euro was een schijntje vergeleken bij de bijna 1,3 miljoen dollar die Kooch bij mocht schrijven en ook de aanvullende vijftiendduizend dollar die hij naar verluid bereid was te betalen - nadat Ortiz naar buiten was getreden - kwam niet in de buurt van de gebruikelijke fee. Ortiz weigerde en wilde met minder dan vijftigduizend geen genoegen nemen. 'Ik wil Kuchar niet in een kwaad daglicht stellen maar werk hard voor mijn geld en vind dat ik recht heb op een eerlijk deel van het prijzengeld', zei hij eerder in een verklaring.

Maanden later staat Kuchar, die op de ranglijst van meest verdienende spelers op de PGA Tour met 46 miljoen dollar (!) op de tiende plaats staat, tot onbegrip van velen, nog altijd achter zijn beslissing zijn tijdelijke caddie niet meer dan vijfduizend dollar te betalen.

'We spraken voor de start van het toernooi af dat ik hem, inclusief bonussen, maximaal vierduizend dollar zou betalen. Uiteindelijk werd dat dus vijfduizend en dat was dus ruim meer dan we overeen waren gekomen. Maar je kan het duidelijk niet iedereen naar de zin maken', verdedigde Kuchar zijn beslissing.

Een dag nadat Kuchar zijn beslissing verdedigde realiseerde hij zich - al dan niet ingegeven door de ontstane ophef - dat zijn beslissing misschien toch niet zo goed was geweest, zo liet hij in verklaring weten. 

'Mijn reactie van eerder deze week was niet goed en maakte een slechte situatie nog slechter. Het was allerminst mijn bedoeling om Ortiz te marginaliseren en dit is ook niet hoe ik in het leven sta. Ik bied hierbij mijn excuses aan aan iedereen die betrokken is en zal zo snel mogelijk contact met David opnemen en hem overmaken waar hij om heeft gevraagd. Dat had ik al veel eerder moeten doen.'

Niet alleen maakt Kuchar geld over naar zijn tijdelijke caddie, hij stort ook een deel van het prijzengeld terug aan de toernooiorganisatie, geld dat zij vervolgens ten goede zullen doen komen aan diverse goede doelen.

 

Gerelateerd nieuws