Door: Redactie Golfersmagazine Fotografie: Golfsupport
World
3

KLM Open Column: Daan Slooter

Toernooidirecteur was bij veel van de voorgaande 99 edities betrokken

'I’m looking for a caddie. Do you have someone?'

Deze vraag kregen de dames van de information desk wel zestig keer in 1979 op de Noordwijkse Golfclub. Het Dutch Open werd daar voor het tweede achtereenvolgende jaar georganiseerd. Een hele prestatie voor een baan die zeven jaar daarvoor geopend was en onder leiding van hoofdgreenkeeper Simon van der Ploeg in toplinksconditie werd gepresenteerd. Vaste caddies waren er niet zo veel in die tijd. Gelukkig werd het Open in de zomervakantie gehouden waardoor er veel jeugd beschikbaar was. En de helft van alle vrijwilligers waren in die tijd ook jongelui.

Vier jaar lang was ik caddie totdat ik zelf in het toernooi speelde. Ik leerde heel veel van dat caddiën. Een luxe die jonge spelers nu niet meer hebben. Zo hadden we ook steevast spelers bij ons in huis. Het was geen vetpot op de European Tour. De top-30 van de Order of Merit hield aan het einde van het jaar geld over, de rest niet! Spelers gingen van toernooi naar toernooi met de auto. (Dat kon ook goed omdat de toernooien in Europa waren en ze zodanig gepland waren dat je een logische weg door het continent volgde.) Sommige sliepen in hun auto. Er waren ook spelers met een busje, dat als huis diende. En meer dan de helft van de spelers verbleven dus bij leden van de gastclub. Zo leerde we snel spelers kennen en was er een groot gemeenschapsgevoel dat zeer bijzonder was. Tourcaddies stonden helemaal onder aan de rangorde en waar zij sliepen en hoe ze zich verplaatsten is een boek op zich.

Nu is de wereld totaal anders. Met 350 duizend euro aan prijzengeld verlies je je Tourkaart tegenwoordig. Er is een Challenge Tour en er zijn derde- en vierderangs Tours om je kunsten op te vertonen. Bijna iedere speler heeft zijn eigen caddie en er wordt in hotels geslapen. Caddies hebben het nu beter dan spelers toen. Je reist niet meer zonder je fysio en je coach. Zelden of nooit tref je een speler om twaalf uur 's avonds nog in de bar aan. In 1979 was het niet ongewoon om in Noordwijk in het Zeepaardje om twee uur ’s nachts nog een paar gezellige pro’s te zien zitten. En daar zaten grote namen bij. Is het er gezelliger op geworden? Nee, maar het niveau en de topsport vieren hoogtij. En als toeschouwer kom je om dat te zien. Daaromheen zorgt de organisatie voor vertier. De spelers weten soms niet wat ze zien als ze in het tentendorp komen. Daar zijn we trots op.

Dit jaar de honderdste editie. Dat klinkt als heel veel, maar ik heb daarvan straks 42 edities meegemaakt. Je kunt misschien pas echt waarderen wat er nu staat als je de voorgeschiedenis kent of mee hebt gemaakt. Wij hebben een KLM Open om trots op te zijn. En dat ben ik ook. Ik hoop alleen dat nog meer mensen dat beseffen en komen kijken. Ze zullen niet teleurgesteld worden. Vroeger stond het KLM Open in de wedstrijdkalender van elke club. Er werden die week geen andere wedstrijden gespeeld. Je was gewoon op het KLM Open en dat zou nog zo moeten zijn.

 

Het KLM Open wordt van donderdag 12 september tot en met zondag 15 september gespeeld op The International. GolfersMagazine.nl doet alle dagen live verslag vanaf de baan bij Schiphol

(Deze column stond eerder in Golfers Magazine 6. Nog geen abonnement op Golfers Magazine? Sluit die dan hier af en ontvang elk nummer gewoon thuis op de deurmat.)

Gerelateerd nieuws