Door: Martijn Paehlig
World
3

Jaar van Jutanugarn

De Thaise Jutanugarn kent een topjaar

Een knieblessure zorgde ervoor dat Ariya Jutanugarn zich in kansrijke positie terug moest trekken uit het olympisch golftoernooi, maar tot dat pijnlijke moment was 2016 het jaar van de Thaise.

Tussen mei en juli won ze maar liefst vier toernooien op de LPGA, waarvan drie in een tijdbestek van drie weken. Niet alleen was ze daarmee de eerste Thaise met een zege op de LPGA, haar reeks van drie opeenvolgende zeges was volstrekt uniek.

Haar laatste overwinning dateert van eind jullie en betekende tevens de eerste Thaise Majorzege. Nadat ze er in het Ana Inspiration (4e) en het PGA Championship (3e) al dichtbij was geweest, was ze in het Women's British Open wel de allerbeste. Op de wereldranglijst rukte ze op naar de tweede plaats, ruim achter de ongenaakbare Ko.

Hoewel de progressie van Jutanugarn enorm is, komt de opmars van de Thaise ook weer niet helemaal uit de lucht vallen. In 2007 kwalificeerde de nu twintigjarige zich al voor een toernooi van de LPGA. Ze was op dat moment elf jaar.

Enkele dagen geleden werd de Thaise benoemd als ambassadrice voor golf in Thailand. 

Om de status van Thailand als leidende golfbestemming van Azië een boost te geven, heeft Tourism Authority of Thailand (TAT) top golfster Ariya Jutanugarn aangesteld als Golf Ambassador van Thailand. Ariya (of Pro May zoals de Thai haar kennen) is de beste vrouwelijke golfer van het land en zal Thailand vertegenwoordigen op diverse golfevents wereldwijd, met als doel het promoten van de uitstekende faciliteiten en golfbanen van Thailand.

Ariya is officieel als ambassadeur geïntroduceerd tijdens een persevent in restaurant Blue Elephant in Parijs waarbij verschillende media uit voornamelijk Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland aanwezig waren. De persconferentie vond direct na het Evian Kampioenschap 2016 (LPGA Tour) plaats, het golf toernooi waar afgelopen weekend in Frankrijk ruim 120 vrouwelijke golfers aan deelnamen.

Pro May is professioneel golfer sinds 2012 en schreef dit jaar geschiedenis op het LPGA Volvik kampioenschap door als eerste speelster in het toernooi het record van drie opeenvolgende overwinningen op haar naam te zetten.  De hele maand mei spendeerde ze aan het LPGA toernooi, het winnen van alle drie de events en het binnenhalen van haar allereerste winst op de Yokohama Tire LPGA Classic, het Kingsmill kampioenschap en het LPGA Volvik kampioenschap. Ariya Jutanugarn staat momenteel op nummer 2 op de Rolex Ranking.

Mr. Tanes Petsuwan, directeur van TAT Europa, Afrika & het Midden-Oosten zegt:  “De samenwerking met Ms. Ariya zal TAT helpen een betere link te creëren tussen toerisme en sport. Daarnaast zal dit zorgen voor een toename in het aantal overnachtingen en bestedingen van toeristen uit Europa en het Midden-Oosten”. Hij voegt hier nog aan toe: “Thailand beschikt over meer dan 260 golfbanen van wereldklasse, verspreid over het hele land. Deze zijn allemaal voorzien van goede faciliteiten en diensten waaronder vriendelijke caddies, mooie accommodaties en leuke extra activiteiten zoals spa behandelingen.”

Mr. Tanes zegt dat voor TAT Thaise golfbanen een prioriteit worden, waaronder die in de 12 hidden gem bestemmingen, als onderdeel van het beleid van het ministerie van toerisme en sport om deze bestemmingen te promoten, banen te creëren en inkomsten te verdelen. “Deze omvatten banen van wereldklasse in onder andere de provincies Lampang, Lamphun, Rayong, Chon Buri, Prachuap Khiri Khan en Surat Thani. Thailand host jaarlijks verschillende internationale golfwedstrijden waaronder de Honda LPGA Thailand en het Thailand Golf Kampioenschap. Deze events trekken een groot aantal professionals en kijkers aan.”

 

(Foto: Getty Images)

Gerelateerd nieuws