Door: Foeke Collet
World

Facelift van de Himalayas

Prince's Golf Club heeft de 9-holes Himalayas een grote facelift gegeven, waardoor het een volwaardige lus is geworden.

 

Verantwoordelijk voor het herontwerp van een van de mooiste linksgolfstretches in Engeland zijn de beroemde architecten Mackenzie & Ebert. Zij ontwierpen twee nieuwe holes – een korte par-3 die richting de zee speelt, en een lange par-5 die de oude tweede en derde hole combineert tot monster van ruim 550 meter – en gaven de overige holes van de lus een facelift, wat resulteerde in een indrukwekkende par-36 met nieuwe bunkers, waterhindernissen, waste areas en tees.

Prince's Golf Club ligt aan de Sandwich baai in Kent en is een van de oudste linksbanen in Engeland. Het in 1932 door Gene Sarazen gewonnen Open Championship werd hier gespeeld. De buurman van Royal St George's heeft drie lussen van negen holes: Shore, Dunes en de vernieuwde Himalayas.

 

De course designers bezochten het stuk grond regelmatig en maakten een historische analyse met behulp van fotografie van de Royal Air Force (RAF) van voor en tijdens de oorlog. Op deze manier wilden ze traditionele elementen van de baan herstellen.

Onderdeel van de geschiedenis is een replica van een Spitfire bij de tee van hole drie, die eer betoont aan luchtmachtpiloot PB 'Laddie' Lucas. Laddie, een voormalig Walker Cup captain en zoon van een van de oprichters van Prince's, maakte in juli 1943 met zijn zwaar beschadigde vliegtuig een noodlanding op het terrein na een missie in Noord-Frankrijk.

 

De naam van de nieuwe vijfde hole, Bloody Point, verwijst naar een ander tijdperk in de geschiedenis: in 851 werd voor de kust van Sandwitch een bloedige zeeslag uitgevochten.

Als het goed is, kleurt anno 2018 alleen de scorekaart nog rood.

(Foto's: Paul Severn)

website