Door: Jan Kees van der Velden
World
4

Deze Week in Golf

Niet alle toppers naar Shanghai ... Laatste kans voor veel Nederlandse Challenge Tour-spelers

Niet alle toppers naar Shanghai ... Laatste kans voor veel Nederlandse Challenge Tour-spelers ... Korte pauze Anne van Dam

World Golf Championships

Toernooi: HSBC Champions
Baan: Sheshan International Golfclub, Shanghai (Chi)
Data: 26 - 29 oktober 2017
Par: 72
Lengte: 6.639 meter
Prijzengeld: $ 9.750.000
Winnaar in 2016: Hideki Matsuyama (Jap)
Nederlanders: Geen
Mooie namen: Dustin Johnson, Jon Rahm, Henrik Stenson, Jason Day, Justin Rose, Tommy Fleetwood, Adam Scott en Phil Mickelson
Laatste winnaars: 2016 - Hideki Matsuyama (Jap), 2015 - Russell Knox (Sch), 2014 - Bubba Watson (VS), 2013 - Dustin Johnson (VS), 2012 - Ian Poulter (Eng)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 4.00-10.00 uur. Zaterdag van 5.00-10.00 uur en zondag van 4.00-9.00 uur. 
Bijzonderheden: De vraag die veel Nederlandse golfers afgelopen weekeinde, na de tweede plaats van Luiten op Valderrama, stelden: 'Waarom speelt Joost niet in China?'
Simpel: hij staat niet hoog genoeg op de rankings. Troost: Joost Luiten speelt de drie - daarop volgende - laatste toernooien van het seizoen (Zuid-Afrika, Turkije en het Tour Championship in Dubai) wel.


De Sheshan Golfclub is op een jaar na (2012) gastheer geweest van deze wedstrijd uit de reeks World Golf Championships. Het is een lange, waterrijke parkbaan met uitstekende slotholes.
Zestien is een korte par-4, met rechts een diepe waterhindernis. Er kunnen hier eagles, maar ook triple bogeys worden gemaakt. De par-3 zeventiende vraagt om een pittig teeshot naar een lastige green. Achttien is een par-5 van 492 meter waarvan de green met twee goede slagen in twee haalbaar is. Ook hier speelt water echter een belangrijke rol - over de gehele lengte aan de rechterkant.
Vorig jaar was er sprake van de grote Hideki Matsuyama Show. De Japanner was twaalf maanden geleden in de vorm van zijn leven. Hij won met een totaal van 23 onder par - zeven slagen beter dan de rest van het veld.
Dit World Golf Championship trekt mooie namen, maar niet alle sterren komen naar China. Afwezige top-10 spelers: Jordan Spieth, Justin Thomas, Rory McIlroy, Rickie Fowler en Sergio Garcia.
Starttijden dag 1 en 2
Vanaf donderdag 3.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


PGA Tour

De betere spelers van het Amerikaanse circuit kunnen veel geld verdienen in China - zie hierboven - maar de mindere goden zijn deze week (26 - 29 oktober) ook niet slecht af.
Zij kunnen meedoen aan het met 4.200.000 dollar gedoteerde Sanderson Farms Championship in Jackson, Mississippi.
Vorig jaar ging de zege op de par-72 baan van de Country Club of Jackson naar de Amerikaan Cody Grible.
Vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


Challenge Tour

Daan Huizing heeft zich afgelopen weekeinde met een gedeelde derde plaats in het Foshan Open in ieder geval geplaatst voor de Grand Final van de Challenge Tour, die volgende week (1 - 4 november) in Oman wordt gespeeld. Daar mogen de beste 45 van de Order of Merit aan de start verschijnen en uiteindelijk promoveren de beste vijftien van de jaarranglijst naar de Europese Tour 2018.
Als Huizing uiteindelijk in de top-15 wil eindigen, dan zal hij in Oman en deze week in Ras Al Khaimah - een van de zeven staatjes die de Verenigde Arabische Emiraten vormen -  flink in de bus moeten blazen, maar hij heeft zichzelf in ieder geval een kans gegeven.
Naast Huizing doen ook Reinier Saxton, Maarten Lafeber, Darius van Driel en Jurrian van der Vaart mee aan de met 350 duizend dollar gedoteerde Ras Al Khaimah Golf Challenge, die van woensdag 25 tot en met zaterdag 28 oktober wordt gespeeld.
Wil Besseling reist niet naar het Midden-Oosten af en zal zich dus richten op de kwalificatoernooien voor het seizoen 2018 van de Europese en de Challenge Tour.
De Ras Al Khaimah Golf Challenge wordt gespeeld op de 6.724 meter par-71 baan die een linksachtig karakter heeft.
Wat moeten de Nederlanders - met uitzondering dus van Daan Huizing - deze week doen om zich in ieder geval te plaatsen voor de Grand Final en zich zo ook en passant meteen te kwalificeren voor de Qualifying School.
Reinier Saxton: staat nu 60ste op de Order of Merit. Moet minimaal zevende worden. Beste finish dit jaar: 8ste in het Tsjechisch Challenge Open.
Maarten Lafeber: 73ste. Top-3. Beste finish dit jaar: 5de in het Deens Challenge Open.
Darius van Driel: 87ste. Eerste of tweede. Beste finish dit jaar: 12de in het Kenya Open. *
Jurrian van der Vaart: 96ste. Eerste of tweede. Beste finish dit jaar: 5de in het Deens Challenge Open.
* Van Driel werd dit seizoen zesde in het Australisch PGA, een wedstrijd van de Europese Tour
Starttijden dag 1 en 2
Vanaf woensdag 5.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


LPGA Tour

Anne van Dam heeft zich afgelopen week simpelweg naar de beslissende fase van de Qualifying School van de LPGA Tour gespeeld. Een top-80 plaats was in de tweede kwalificatiewedstrijd voldoende en ze werd gedeeld vijfde.
De zogenaamde Stage 3 vindt van 29 november - 3 december (vijf ronden) plaats op de twee banen van LPGA International bij Daytona, Florida. De beste twintig van dit toernooi krijgen een volle tourkaart voor het seizoen 2018.
Meer informatie via website LPGA Tour


Ladies European Tour

Van 1 - 4 november wordt op de baan van de Saadiyat Beach Golf Club in Abu Dhabi het met 515 duizend euro gedoteerde Fatima Bint Mubarak Ladies Open gespeeld.
Kalender 2018 Ladies European Tour

Foto boven: de achttiende green van de Sheshan Golfclub (Getty Images)

Gerelateerd nieuws