Door: Martijn Paehlig Fotografie: Getty Images
Tour
3

Vijf koplopers halverwege The Masters

Alles nog open in Augusta

Om halverwege het eerste Major van het jaar een favoriet aan te wijzen, is feitelijk niet meer dan het doen van een gok met hooguit iets minder namen om uit te kiezen dan voor het begin van de wedstrijd. 

Ga maar na: vijf koplopers, vier runners-up, nog eens negentien spelers op maximaal vijf slagen van de plaats die zondag recht geeft op een groen jasje en maar liefst 65 spelers die de cut haalden. De grens van +3 bleek teveel voor onder meer 's werelds nummer 1 Justin Rose (+4), de winnaars van 2016 en 2017 Danny Willett en Sergio Garcia en 's werelds nummer 11 Paul Casey. De mannen die dankzij de regel dat iedereen die binnen tien slagen van de koploper staat ook zaterdag Magnolia Lane af mogen rijden zijn niet allemaal kanshebber meer, maar het zijn er wel veel die nog mogen dromen over het groene jasje.

De koplopers, na de door onweer kort onderbroken tweede ronde, luisteren naar de namen Louis Oosthuizen (een na laagste score van de dag), Brooks Koepka (ook tien kilo lichter ijzersterk), Jason Day (geen last meer van de rugklachten waarmee hij donderdag door de baan strompelde), Francesco Molinari (foutloos) en oud-winaar Adam Scott. Om over de nummers twee maar te zwijgen: Jon Rahm, Justin Harding, Dustin Johnson, Xander Schauffele en Tiger Woods die daarmee opnieuw in contention het weekend in gaat tijdens een Major, hetgeen goed te horen was aan de luide aanmoedigingen die hem ten deel vielen.

Tiger's roar rolde bij herhaling over Augusta National. 

'Dit is het derde Major sinds mijn come-back dat ik 'in the mix ben, dus dat is goed', aldus Woods. 'Ik heb hier en daar een paar putts gemist, maar ik heb ook een paar lange putts gemaakt, zoals op negen, veertien en vijftien. Als ik de kortere putts gewoon op lijn blijf spelen zullen ze uiteindelijk gaan vallen', aldus Woods die nog bijna geblesseerd raakte aan zijn enkel toen een beveiliger uitgleed in zijn poging het publiek op afstand te houden.

Het gat met de koplopers is voor de veertienvoudig Majorwinnaar minimaal bij het ingaan van het weekend. De vijf koplopers (een record) staan op -7, de achtervolgers - waaronder dus Woods - op -6.

Het heeft er alle schijn van dat de tweede helft van het toernooi spectaculair gaat worden, Niet alleen door het bomvolle leaderboard maar ook door het verwachtte weer. Niet alleen gaat de wind toenemen, er wordt ook onweer verwacht waardoor de kans dat het spel ook vandaag en morgen onderbroken moet worden groot is. Niet alleen topvorm is nodig om zondag Patrick Reed (T29) op te mogen volgen, ook geduld en koelbloedigheid zullen een grote rol spelen in de rest van het toernooi.

Wie zondag het groene jasje aan wil trekken zal nog 36 holes alles uit de kast moeten halen voor in diezelfde kast plaats moet worden gemaakt voor het zo gekoesterde kledingsstuk.

Leaderboard

 

Gerelateerd nieuws