Door: Martijn Paehlig Fotografie: Golfsupport
Tour
3

Van Driel houdt stand, Luiten hard onderuit

Nederlandse nummer 1 mist cut ruim in Ierland

Ook na 36 van de 72 holes is Darius van Driel de trotse leider van het D+D Real Slovakia Challenge. Het gat met de achtervolgers is weliswaar iets kleiner dan na de eerste omloop, de Zuid-Hollander is nog altijd 'los' van de rest van het veld.

Van Driel begon opnieuw sterk, al zette zijn eagle op de par-5 tweede minder zoden aan de dijk dan zijn zes opeenvolgende birdies van gisteren. Dat gezegd hebbende: na nog twee birdies (hole vijf en zes) stond hij ruim los en op -12.

Op dat moment begon het schip echter water te maken. Zowel zeven, acht als negen moest de Nederlander een bogey noteren en daarmee verdween zijn voorsprong als sneeuw voor de zon.

Van Driel liet zich daar echter niet door van de wijs brengen, maakte na de turn geen enkele bogey meer, maar wel twee birdies, en finishte daarmee op -3 voor de dag en -11 voor toernooi, twee slagen voor op een trio spelers.

Ook Lars van Meijel presteerde weer opvallend goed. De speler van de Alps Tour die met een reeks invites probeert zijn kaart veilig te stellen, deed goede zaken. Na zijn 68 van dag 1 tekende hij nu voor een 69 en daarmee handhaafde hij zich in de bovenste regionen van het klassement en gaat hij als gedeeld tiende het weekend in.

Daan Huizing (-5 / T22) en Wil Besseling (-3 / T41) haalden de cut ook ruim, terwijl voor Max Albertus en Rowin Caron het doek viel. Reinier Saxton tenslotte verscheen vandaag niet meer aan de start.

Leaderboard Challenge Tour

Nauwelijks meer dan twee handenvol spelers deed het slechter, gemeten over twee dagen, op Lahinch. Na de eerste ronde mocht Luiten nog hoop koesteren om het weekend te halen, maar na een desastreuze tweede ronde, rest hem niets anders dan de uitgang.

Na een openingsronde in level par stond de zesvoudig tourwinnaar op de rand van de cutline maar in de wetenschap dat een ronde in level par, of anders hooguit -1, waarschijnlijk voldoende was om het weekend te halen.

De tweede ronde was echter nog maar net begonnen, of de kansen van de Nederlander waren nagenoeg verkeken. 

Luiten opende op de, door een straffe bries lasteriger spelende maar nog altijd beeldschone, linkscourse, met drie opeenvolgende bogeys. En slaagde er, in het vervolg van de ronde nergens in het tij te keren. Het was dat hij op de slothole een birdie noteerde, anders was zijn ronde helemaal zonder gewonnen slagen gebleven.

De gewonnen slag op de par-5 achttiende was niet meer dan een doekje voor het bloeden, en misschien zelfs dat niet. Na een ronde in zes boven par stond er een dagtotaal van 76 slagen op zijn kaart, een score die dit seizoen alleen in het Oman Open slechter werd 'overtroffen'. 

Dat Lahinch vandaag lastiger speelde dan gisteren bewees onder meer Padraig Harrington. De even trotse als verrassende koploper van de eerste dag, had tien slagen meer nodig dan in de eerste ronde en zakte ver weg op het leaderboard dat na 36 holes wordt aangevoerd door de Zuid-Afrikaan Zander Lombard die met -9 één slag voorsprong heeft op Eddie Pepperell.

Leaderboard European Tour

Gerelateerd nieuws