Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Golfsupport.nl
Tour

Van Dam soeverein

De Nederlandse nummer een won het laatste toernooi van het seizoen met een voorsprong van drie slagen.

Wie de eindstand ziet, zal denken dat Anne van Dam weinig moeite had om door het winnen van het Andalucia Open de España titel nummer drie op de Ladies European Tour te veroveren.

Met nog negen holes te gaan op de par-71 baan van La Quinta, stond de Arnhemse zes slagen voor op haar naaste belaagster, Azahara Munoz, de Spaanse nummer 59 van de wereld.

Maar Munoz kwam met vier birdies terug tot op twee strokes van Van Dam.

Op de par-3 zestiende sloeg ze haar teeshot echter niet alleen over de green, maar ook (heuvel af) ‘ergens’ in het struweel. Die fout kostte haar een double bogey en de marge was vier in het voordeel van Anne van Dam.

De koploopster maakte op zeventien haar enige fout van de dag, maar de zege kwam niet meer in gevaar.

Anne van Dam kwam met een slotronde in 70 slagen op een totaal van dertien onder (68-67-66-70). Munoz werd na een 69 tweede.

Het was zoals gezegd de derde zege op de Ladies European Tour voor de 23-jarige Nederlandse nummer een, die door dit Spaanse succes maandag zo goed als zeker de top-100 van de wereldranglijst binnenkomt.

Zondagochtend moest eerst de derde ronde op de par-71 baan aan de Costa Sol worden afgemaakt.

Anne van Dam liet daarin een 66 noteren, zodat ze de laatste achttien holes met een totaal van twaalf onder par begon – vier slagen beter dan de nummer twee, Azahara Munoz. En ondanks aandringen van de Spaanse kwam de derde zege zoals gezegd niet echt in gevaar.

Van Dam boekte vervolgens nog een ‘overwinning’. Collega’s probeerden haar in de vijver naast de achttiende green te duwen, maar de Nederlandse ster wilde dat niet – en het gebeurde ook niet…

'Het was lastig spelen op deze baan en het was ook hard werken', was Van Dams eerste reactie na het tekenen van de scorekaart. Maar aan de andere kant was ik ook blij met de manier waarop ik speelde.'

Volledige eindstand via website Ladies European Tour

 

Gerelateerd nieuws