Door: Martijn Paehlig Fotografie: Golfsupport
Tour

The Open onderweg

Om 06.35 plaatselijke tijd zette Darren Clarke het 148ste Open in beweging

Het applaus dat over de baan klonk toen de aan de baan wonende Darren Clarke in de vroege ochtend de tee opstapte, was luider dan je bij de meeste toernooien hoort na het vallen van de winnende putt op zondagmiddag.

Zo ver was het echter nog lang niet toen de vijftigjarige Noord-Ier met tranen in zijn ogen van emotie naar de rechterkant van de fairway stuurde met de eerste slag van het toernooi op 'zijn' Portrush.

 

De baan in het uiterste noorden van Noord-Ierland liet in de eerste uren zien dat het kan geven, maar net zo makkelijk kan nemen. 

Neem Clarke zelf. De routinier stond na vijf holes drie onder par, maar eindigde door late bogeys alsnog slechts op level par. Geven en nemen in één ronde. Er waren spelers die ruim onder par doken en er waren spelers die daar niet bij in de buurt kwamen. Het regende, het waaide, de zon scheen, het was windstil. De bal kon in één keer in de hole verdwijnen (Grillo op hole 13), maar je kon ook vijftien (!) slagen nodig hebben om uit te holen (Duval op hole 7). Alles kwam voorbij en zal nog voorbij komen in de rest van de eerste dag, waar de Amerikaan Charlie Hofmann met -1 de eerste leider in het clubhuis was.

 

 

Hét verhaal van de ochtend was natuurlijk de start van de ronde van Rory McIlroy. De grote favoriet voor de titel speelde zichzelf in een paar minuten bijna volledig uit het toernooi nadat hij opende met een quadruple acht (!), ook op de par-4 derde een slag inleverde, en alle geluk van de wereld had niet ook op de par-4 vijfde averij op te lopen na een wilde drive rechts. Met +5 na een handvol holes is de gedroomde titel verder weg dan ooit voor de voormalig nummer 1 van de wereld die zijn hele seizoen had afgestemd op juist deze wedstrijd.

De weg naar de Claret Jug is echter nog lang en alles is nog mogelijk. Er zijn nog tal van spelers die nog buiten zijn of zelfs nog moeten starten, de wind kan nog harder gaan waaien maar voor hetzelfde geld wordt het windstil. Alles kan bij The Open.

 

Leaderboard

Gerelateerd nieuws