Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour
4

Sterk slot Bryson en Koepka

Bryson de Chambeau en Brooks Koepka leiden de dans na de eerste ronde op Augusta National.

De twee Amerikanen lieten op de par-72 baan in Georgia een 66 noteren om een voorsprong van een slag op Phil Mickelson te nemen.

DeChambeau eindigde met zes birdies op de laatste zeven holes en Koepka (foto boven), vorig jaar winnaar van twee Majors, maakte na de turn vijf birdies.

Koepka is en bijft een soort ijskonijn dat zich niets van wie dan ook aantrekt: 'Wat anderen doen interesseert mij niet. Is niet belangrijk voor mij. Ik ben hier om een ronde golf te spelen en wat zij ook doen - het heeft geen invloed op mij.'

'Eerlijk gezegd raakte ik de bal de hele dag geweldig', aldus DeChambeau.  'Het was een opeenstapeling van prachtig golf dat eindelijk weer eens een goede score opleverde.'

Mooi nieuws voor de twee, maar de historie van The Masters leert dat de leiders na dag een niet vaak winnen. Sinds 1985 hebben slechts twee first round leaders op zondag de Groene Blazer mogen aantrekken: Trevor Immelman in 2008 en Jordan Spieth in 2015.

Niet minder dan 28 spelers staan na de openingsdag op vijf slagen of minder van de leiding. Een ander Masters-feit: zelden wint iemand die na dag een niet in de top-10 staat. Sinds de eeuwwisseling was dat er slechts een: Tiger Woods, die in 2005 na achttien holes gedeeld 33ste stond.

Woods: 'De hele gedachte is om vier keer per jaar te pieken. Ik voel mij fysiek goed, mijn spel is goed. Dus moet ik de baan in gaan om te presteren. Ik moet de juiste dingen doen en als ik er iets verkeerd gaat, dan is het de bedoeling om de bal nog op een 'goede plek' te laten belanden.'

'We hebben een speler van 61 (Benhard Langer, red.) die een 71 laat noteren. Hij weet hoe je de baan moet spelen: door de bal naar de juiste plekken te slaan en hij weet ook wanneer je aanvallend kunt spelen.'

De viervoudige winnaar opende overigens behoorlijk sterk. Met een 70 (-2) staat Woods op de gedeelde elfde plaats.

Van de grote favorieten deden Dustin Johnson (68), Francesco Molinari (70), Jon Rahm (69), Rickie Fowler (70) het ook niet slecht.

Aan de andere kant moeten ’s werelds nummer een Justin Rose (75), Rory McIlroy (73), Justin Thomas (73), titelverdediger Patrick Reed (73) en Sergio Garcia (73) vrijdag flink in de bus blazen om niet helemaal kansloos te zijn.

McIlroy vertelde in de aanloop naar het kampioenschap dat winnen op Augusta geen obsessie meer voor hem was. Zelfs wat er allemaal op het spel staat. Immers, bij een zege is de Noord-Ier na Gene Sarazen, Ben Hogan, Jack Nicklaus, Gary Player en Tiger Woods de zesde speler die de Career Grand Slam verovert. Onder die druk bezweek hij de laatste jaren op Augusta.

Maar Rory McIlroy blokkeerde donderdag wéér en daar was hij behoorlijk narig over: 'Je kon scoren vandaag en ik maak dan ook vijf birdies. Prima, maar daar stonden te veel fouten tegenover.'

Twee grote namen hadden het donderdag nog moeilijker. Jordan Spieth ging in 75 slagen rond en Paul Casey kreeg zelfs een 81 achter zijn naam.

In The Masters halen de beste vijftig spelers plus ties de cut – en iedereen die op tien slagen of minder van de leiding staan.

En dan nog dit (I): De gemiddelde score van 87 deelnemers was donderdag 72,87. De par-4 achttiende was met 4,36 de moeilijkste hole.

En dan nog dit (II): Er zijn wiskundigen die er tegenwoordig brood in zien om aan de hand van modellen te berekenen wat de kansen van spelers zijn om The Masters te winnen. 
Een van hen zet Bryson DeChambeau wat dat betreft nu bovenaan. De Amerikaan heeft een kans van 16,9 procent om zijn eerste Major te winnen. DeChambeau wordt gevolgd door Dustin Johnson (16,3 procent) en Brooks Koepka (12,1 procent).
Ondanks het feit dat hij na de eerste achttien holes derde staat, worden de kansen van Phil Mickelson een stuk lager aangeslagen: 4,7 procent.

En dan nog dit (III): Ziggo Sport Golf begint vrijdag  met het uitzenden van de verrichtingen van een aantal featured groups, vanaf 21.00 uur (tot ongeveer 1.30 uur) gevolgd door het algemene live-verslag.

De groepen die vanaf hole 1 rechtstreeks worden gevolgd zijn: 15:58 uur, Zach Johnson, Ian Poulter en Matt Kuchar en vanaf 16:53 uur Phil Mickelson, Justin Rose en Justin Thomas.

Op Ziggo Sport Extra zijn vanaf 16.45 uur alle verrichtingen op Amen Corner te zien.

Stand na eerste dag en vanaf 14.30 uur Live Scoring via website van The Masters

 

Gerelateerd nieuws