Door: Foeke Collet
Tour

Sergio zegt sorry

Sergio Garcia werd zaterdag gediskwalificeerd voor het opzettelijk beschadigen van een aantal greens. 'Ik bied mijn verontschuldigingen aan en heb mijn collega's gezegd dat het nooit meer zal gebeuren.'

 

Er was weer genoeg 'Regelspektakel' afgelopen weekend, maar het toppunt was de diskwalificatie van Garcia in Saudi International, voor het overtreden van de nieuwe Regel 1.2a, waarin staat dat van een speler fatsoenlijk gedrag mag worden verwacht. Het 'opzettelijk beschadigen van een green' wordt zelfs specifiek in de Regel genoemd als not done.

Dat de Spanjaard in Saoedi-Arabië niet echt lekker in zijn vel zat, werd vrijdag al duidelijk, toen hij – waarschijnlijk uit frustratie door een slecht aangeharkte bunker – zijn club meerdere malen in het zand sloeg en vervolgens probeerde de hindernis leeg te scheppen (video).

 

 

Zaterdag deed hij er nog een schepje bovenop en beschadigde hij naar verluid vijf greens – zowel met zijn putter als met zijn schoenen.

'Eén keer kan gebeuren, maar meerdere keren is niet normaal', aldus Jorge Campillo tegen een Spaanse journalist van de website www.morningread.com.

Ook Gonzalo Fernandez Castano, die vijf groepen achter Garcia speelde, vermoedde dat zijn landgenoot achter de schade zat en ging na zijn ronde naar hem op zoek.

'Hij is mijn vriend en vrienden moeten elkaar sturen in moeilijke tijden', aldus Castano. 'Ik heb 'm gezegd dat het onacceptabel is wat hij had gedaan en dat hij zijn verantwoordelijkheid moest nemen en zijn excuses moest aanbieden.

Aldus geschiedde.

'Ik ben niet trots op wat er is gebeurd', aldus Garcia. 'Maar we zijn allemaal menselijk en maken fouten. De grootste fout is er niet van leren. Het zal nooit meer gebeuren.'

Zit er nog een staartje aan dit verhaal? Nauwelijks.

De 39-jarige Spanjaard mag zonder twijfel een flinke boete in de brievenbus verwachten, maar verder wordt het voorval door de Europese Tour met de mantel der liefde bedekt en volgt er geen schorsing.

'Het is klaar', aldus grote baas Keith Pelley, die met alle kritiek op het toernooi in Saoedi-Arabi en de problemen met de nieuwe Regels met verlangen zal uitkijken naar een rustig weekend. 'We hebben het aangepakt en Sergio heeft zijn excuses aangeboden. Time to move on.'

 

Gerelateerd nieuws