Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: ANP
Tour

Ook Molinari blijft liever in VS

De Brits Open-kampioen is waarschijnlijk voor eind juli niet in Europa te zien.

In een interview met Associated Press liet Francesco Molinari weten dat het BMW PGA Championship waarschijnlijk zijn eerste reguliere wedstrijd van de Europese Tour wordt. Het toernooi op Wentworth is dit jaar van eind mei naar de derde week van september verplaatst.

Vanzelfsprekend verdedigt de nummer een van de Europese Tour 2018 eind juli wel zijn Brits Open-titel. Het laatste Major van het seizoen wordt op het Noord-Ierse Royal Portrush gespeeld.

'Als ik dit seizoen één ding heb geleerd', aldus Molinari, 'is dat je een beetje flexibel moet zijn als je je schema voor de twee Tours samenstelt.'

Zelfs zijn deelname aan het Brits Masters in mei is niet zeker. En dat terwijl het toernooi wordt georganiseerd door boezemvriend Tommy Fleetwood. Het lastige is echter dat een week later het PGA Championship op Bethpage State Park bij New York op het programma staat.

Het is natuurlijk wel zo goed als zeker dat Francesco Molinari half oktober het Italiaans Open speelt.

Aan de andere kant: ook in 2017 speelde Molinari niet veel in Europa. Twaalf toernooien telden er mee voor zijn eerste plaats op de jaarranking. Maar dat was inclusief drie Majors en vier World Golf Championships in de VS, Mexico en China. Daadwerkelijk speelde Molinari in 2018 vier toernooien in Europa.

Het ziet er dus dramatischer uit dan dat het is, omdat het schema op zijn kop is gezet door de verhuizing van het PGA Championship van augustus naar mei.

Rory McIlroy gaf al eerder aan dat hij dit jaar nauwelijks in Europa te zien zal zijn. Dat leidde tot een bezoek van de CEO van de Europese Tour, Keith Pelley en McIlroy lijkt een beetje te gaan terugkrabbelen.

Of de Canadees ook langs zal gaan bij de Molinari is nog niet duidelijk. Dan zou hij ook bij mannen als Rose, Stenson, Fleetwood, Rahm en Garcia op visite moeten gaan.

Het is niet anders: dit is een ontwikkeling waar we de komende jaren rekening mee moeten gaan houden, zeker nu het spelen van de Amerikaanse Tour steeds lucratiever wordt en er van maart tot en met augustus elke maand minimaal één groot kampioenschap op de Amerikaanse kalender staat.

De prijzengelden worden ook nog eens hoger en de premies die zijn gekoppeld aan de eindposities op de FedEx Ranking kunnen flink oplopen. In het gunstigste geval kan de winnaar van de FedEx Cup zo’n zestien miljoen dollar op zijn bankrekening laten bijschrijven.

Pelley probeert met de Rolex Series een tegenwicht te bieden. Maar dat werkte in 2018 nauwelijks en dat zal in 2019 niet anders zijn. En daar is Rolex ook al niet blij mee.

 

Gerelateerd nieuws