Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Golfsupport.nl
Tour

Nog kans op top-10

Luiten maakte op dag 3 van de Trophée Hassan II een betere indruk. Met een 71 (-2) steeg hij naar de gedeelde 21ste plaats.

Met nog achttien holes te spelen op het par-73 Parcours Rouge van de Koninklijke Golf Dar Es Salam heeft Joost Luiten een redelijk uitzicht op zijn vierde top-10 plaats en zijn vijfde top-15 finish in zes deelnames in het seizoen 2019 van de Europese Tour.

De Nederlandse nummer een heeft acht slagen achterstand op de leider Erik van Rooyen en vier op de mannen die de achtste plaats delen. Luitens record in de Trophée Hassan II is prima: vijf top-15 plekken in zes kampioenschappen.

Luiten maakte zaterdag vijf birdies en drie bogeys om op een totaal van 219 (level par) te komen. Jammer was dat drie van die birdies prompt werden gevolgd door een bogey.

'Een score van -2 vandaag is op zich gewoon goed', schrijft Luiten op zijn website. 'Er was minder wind en het was een mooie dag om te golfen. Ik speelde goed en de swing voelde lekker. Helaas maakte ik op de green wat foutjes. Bij met name bij mijn lange putts had ik het gevoel niet.'

De omstandigheden waren inderdaad uitstekend op dag 3 van het met 2,5 miljoen euro gedoteerde toernooi. Dat vertaalde zich in een veel betere gemiddelde score van ‘het veld’. Vrijdag kwam hij op die op iets meer dan 76 slagen uit en 24 uur later zakte het gemiddelde naar 73,6 strokes.

Na 54 holes gaat Erik van Rooyen aan de leiding. De Zuid-Afrikaan maakte zaterdag zeven birdies – met drie op rij als slot – voor een 68 en een totaal van acht onder. Twaalf maanden geleden werd hij hier gedeeld zevende.

De 29-jarige Van Rooyen speelt deze week zijn 55ste toernooi van de Europese Tour. Hij werd twee keer tweede: in 2017 in het Joburg Open en in maart van dit jaar in het Qatar Masters.

Vorig jaar zomer was Erik van Rooyen in het Iers Open leider na dag 3. Toen zakte hij in de slotronde naar de vierde plaats.

Van Rooyen heeft een slag voorsprong op de Spanjaard Jorge Campillo en twee strokes op de Zimbabwaanse Amerikaan Sean Crocker, die dit jaar debuteert op de Europese Tour. Ook deze twee spelers staan op het hoogste niveau op nul zeges.

Kijken we naar hun recente vorm, hun ervaring en de prestaties in dit kampioenschap, dan heeft Van Rooyen volgens rekenmodellen de beste kans om te winnen: 33,6 procent, Campillo staat op 22,4 procent en Crocker op 10,1 procent.

Feit is echter dat op de moeilijke baan van Royal Golf Dar Es Salam alles mogelijk is. In de laatste drie edities heeft de leider na drie dagen niet kunnen winnen.

Ziggo Sport Golf zendt de vierde ronde zondag van 13.30 – 18.00 uur rechtstreeks uit.

Stand na 54 holes en Live Scoring laatste ronde via website Europese Tour

 


Nog kans op top-10
Lees ook:
Nog kans op top-10
Luiten maakte op dag 3 van de Trophée Hassan II een betere indruk. Met een 71 (-2) steeg hij naar de gedeelde 21ste plaats.

Bekijk hier de video

Gerelateerd nieuws