Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Iamges
Tour
6

Nieuwe kansen voor Luiten

Joost Luiten in Zuid-Afrika ... Anne van Dam naar India ... Stressen tijdens Qualifying School

Europese Tour

Toernooi: Nedbank Golf Challenge
Data: 9 -12 november 2017
Baan: Gary Player CC, Sun City (Z-A)
Par: 72
Lengte: 7.162 meter
Prijzengeld: $ 7.500.000
Nederlanders: Joost Luiten
Mooie namen: Tommy Fleetwood, Alex Noren, Rafa Cabrera Bello, Louis Oosthuizen, Francesco Molinari, Branden Grace en Charles Schwartzel
Winnaar in 2016: Alex Noren
Laatste 5 winnaars: 2016 - Alex Noren (Zwe), 2015 - Marc Leishman (Aus), 2014 - Danny Willett (Eng), 2013 - Thomas Björn (Den), 2012 - Martin Kaymer (Dui)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag 8.00-15.00 uur. Vrijdag, zaterdag en zondag 9.00-15.00 uur.
Bijzonderheden: In december 2013 was de Deen Thomas Björn de eerste winnaar van de editie die meetelde voor de ranking van de Europese Tour.

Maar de geschiedenis van het toernooi is beduidend langer.
Al in 1981 was de Gary Player Country Club gastheer van wat toen de Million Dollar Challenge heette. Een veld van twaalf topspelers en een geweldige eerste prijs van een miljoen dollar zorgde voor veel publiciteit. En die konden de eigenaren van de pretstad Sun City - 200 kilometer ten noordwesten van Johannesburg - goed gebruiken. Het was immers de tijd van het racistische apartheidsregime en wie een beetje fatsoen had, ging niet naar Zuid-Afrika.
Maar de topprofessionals hadden daar geen boodschap aan.
De eerste editie werd gewonnen door de Amerikaan Johnny Miller en het nieuws dat hij zoveel geld kon opstrijken, ging de hele wereld over. Gratis publiciteit voor een land dat bijvoorbeeld geen officiële sportcontacten mocht onderhouden en voor de eigenaren van Sun City. Aangetrokken door het nieuws en de mooie plaatjes kwamen er meer toeristen naar Sun City. Apartheid of geen apartheid.

Anno 2017 liggen de zaken geheel anders. De Nedbank Golf Challenge is een gerespecteerd toernooi dat zelfs onderdeel is van de Final Series van de Europese Tour. Het veld bestaat uit 72 spelers en er is geen cut: iedereen gaat met een cheque naar huis.
De Gary Player Country Club is bovendien een van de beste banen die de Tour aandoet. Player - onlangs 82 geworden - is een veel betere architect dan zijn grote rivalen van weleer, Jack Nicklaus en de vorig jaar overleden Arnold Palmer.
De baan is lang en het is ook nog eens zaak om veel greens te raken en goed te putten op de snelle greens.

Voor Joost Luiten is dit toernooi een kans om nog verder te stijgen op de Europese Order of Merit, ofwel de Race to Dubai. Na de zestiende plaats in Turkije bezet hij de 32ste plaats op deze ranking. Daarmee is Luiten al zeker van deelname aan het Tour Championship, dat volgende week in Dubai wordt gespeeld.
Vorig jaar maakte Alex Noren in de laatste ronde een achterstand van zes slagen op de Zuid-Koreaanse leider Jeung-hun Wang goed. De Zweed sloot het toernooi af met een 63 voor een totaal van veertien onder. Dat was zes strokes beter dan Wang, die een 75 liet noteren.
Luiten deed drie keer eerder mee aan de Nedbank Golf Challenge: zestiende in 2013, 24ste in 2014 en veertiende in 2016.

Een van de grote afwezigen: Henrik Stenson. De Zweed vertelde de Daily Telegraph dat hij bij het maken van publiciteitsfoto's voor het HSBC Champions een ribblessure heeft opgelopen. Daardoor mist Stenson ook het Tour Championship van volgende week.
Treffend was dat noch HSBC, noch de Europese Tour kon of wilde reageren op dit nieuws. Het past ook niet in het straatje van de topman van de Tour: van Keith Pelley moet er veel anders. En als dat een blessure van een van je topspelers tot gevolg heeft, dan houd je je mond stijf dicht. Tekenend.
Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via de website van de Europese Tour
 

US Tour

Toernooi: OHL Classic at Mayakoba
Data: 9 - 12 november 2017
Baan: Mayakoba Resort, El Camaleon Course, Playa de Carmen (Mex)
Par: 71
Lengte: 6.389 meter
Prijzengeld: $ 7.000.000
Nederlanders: geen
Mooie namen: Rickie Fowler, Pat Perez, Webb Simpson, Ernie Els, Zach Johnson, Graeme McDowell, Patrick Reed en Si Woo Kim
Winnaar in 2016: Pat Perez (VS)
Laatste 5 winnaars: 2016 - Pat Perez (VS), 2015 - Graeme McDowell (N-I), 2014 - Charley Hofmann (VS), 2013 - Harris English (VS), 2012 - John Huh (VS)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport, van 19.00-22.00 uur.
Bijzonderheden: Voor de elfde keer is de door Greg Norman ontworpen baan gastheer van dit Mexicaanse toernooi van de Amerikaanse Tour.
In 2015 was Graeme McDowell de eerste en tot nu enige Europese winnaar. Drie jaar geleden kwam de Noord-Ier tot de winnende score van achttien onder par.
Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via de website van de US Tour


Ladies European Tour

Toernooi: Hero Women's India Open
Data: 10 - 12 november 2017 (vrijdag-zondag)
Baan: DLF Golf & Country Club, Dehli (Ind)
Par: 72
Prijzengeld: € 375.000
Nederlanders: Anne van Dam
Winnares in 2016: Aditi Ashok (Ind)
Bijzonderheden: Ongeveer een jaar geleden schreef Aditi Ashok geschiedenis door als eerste Indiase professionele golfster een toernooi te winnen. En dan ook nog eens in eigen land.
Het was bikkelen op de door Gary Player ontworpen DLF Golf & Country Club, die we al kenden van een paar wedstrijden van de Europese Tour.
Ashok eindigde op drie onder en dat een slag beter dan de Spaanse Belen Mozo en de Amerikaanse Brittany Lincicome.
Anne van Dam haalde met 77-76 de cut, die op +11 viel, maar trok zich vervolgens terug. Ze krijgt nu een nieuwe kans.
Vanaf donderdag 5.00 uur Live Scoring via de website van de Ladies European Tour


Kwalificatie Europese Tour

Toernooi: Qualifying School
Data: 11 - 16 november 2017 (zaterdag-donderdag)
Baan: Lumine Golf Club, Tarragona (Spa)
Nederlanders: Daan Huizing, Jurrian van der Vaart, Maarten Lafeber en Johannes Veerman
Bijzonderheden: Op de Lakes Course en de Hills Course van de Lumine Golf Club wordt beslist welke 25 spelers (plus eventuele ties) een tourkaart voor het seizoen 2018 gaan krijgen.
Voor alle duidelijkheid: de eerste wedstrijd van dit komende golfjaar is het Hong Kong Open, dat van 23 - 26 november wordt gespeeld.
Er doen 156 spelers mee aan de Qualifying School. Ze spelen allen 72 holes - twee keer op beide banen - en dan valt de cut. De top-70 (plus eventuele ties) wacht nog eens twee rondjes, alleen op de Lakes Course.
Wie de cut haalt, weet dat hij in ieder geval een goede kaart voor de Challenge Tour ontvangt. Er is eveneens de kans dat spelers uit de top-40 van het eindklassement zo af en toe aan een wedstrijd van de Europese Tour mee kunnen doen.
De mannen die na 72 holes afvallen, zijn aangewezen op een lagere Challenge Tour-ranking voor 2018.
De beslissende fase werd van 2008 tot en met 2016 op de twee banen van PGA Catalunya gespeeld. Nu is er dus de verhuizing naar een baan bij Tarragona.

De Nederlanders - hoe zit het met hen?
Daan Huizing verzekerde zich van deelname door op de Order of Merit van de Challenge Tour in de top-45 te eindigen. De rest was aangewezen op de tweede pre-kwalificatie, die de afgelopen dagen op vier banen in Spanje werd gespeeld.
Triest om te constateren, maar vde Nederlandse Amerikaan Johannes Veerman plaatste zich aanvankelijk als enige via Pre-Q 2. Jurrian van der Vaart speelde pas dinsdag zijn laatste ronde, maar hij plaatste zich vrij eenvoudig.
En Maarten Lafeber kreeg diezelfde dag het nieuws dat hij zich als derde reserve toch had gekwalificeerd.

Vanaf zaterdag 8.00 uur Live Scoring via de website van de Europese Tour


Foto boven: de green van de vierde hole van de Gary Player Country Club (Getty Images)

 

Gerelateerd nieuws