Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Golfsupport.nl
Tour

Luiten houdt hoop

Joost Luiten begint de derde ronde van de Trophée Hassan II in Marokko zaterdag op zeven slagen van de leiders en op slechts vijf strokes van de spelers rond de tiende plaats.

Luiten, die het met 2,5 miljoen euro gedoteerde toernooi als een van de topfavorieten begon, speelde de tweede ronde op de par-73 ‘Rode Baan’ van de Royal Golf Dar Es Salam in 75 slagen om op een totaal van 148, twee boven par, te komen.

Cruciaal waren de fouten die hij aan het einde van zijn eerste negen maakte: een bogey op de korte par-4 zeventiende (teeshot in het water) en een double bogey op de par-5 achttiende (drive in de ‘rommel’).

Probleem was vervolgens dat hij na de turn geen enkele birdie op zijn kaart kon noteren.

Die twee verkeerde teeshots kostten hem drie tot vier slagen.

Luiten houdt het zelf op drie: ‘Ik heb het mezelf onnodig moeilijk gemaakt in de tweede ronde van de Tropheé Hassan II. Mijn swing voelde een stuk beter dan gisteren, maar op hole 17 en 18, ik was gestart op 10, lever ik zomaar drie slagen in’, schrijft hij op zijn website.

Maar Luiten houdt – terecht – ook de moed er in, want nagenoeg iedereen vocht vrijdag tegen de baan en zichzelf.

De gemiddelde score was vrijdag een fractie boven de 76. Er werden op dag twee meer dan zeshonderd bogeys en meer dan honderd double bogeys of erger gemaakt.

Na 36 holes gaan de Amerikanen David Lipsky en Sean Crocker met een score van 141 (-5) aan de leiding. Onthoud echter dat geen enkele voorsprong veilig is op de Royal Golf Dar Es Salam.

Uit ervaring wéét Joost Luiten dan ook dat er op deze geweldige course in het weekeinde – als er echt om gaat – van alles mogelijk is.

Zijn kans om te winnen, is – op basis van een nieuw soort rekenmodel – minder dan een half procent. Maar hij heeft nog altijd uitzichten op een plek bij de beste twintig: bijna veertig procent kans.

‘Mijn swing voelde gelukkig weer bijna vertrouwd’, besluit hij zijn nabeschouwing. ‘Als ik nu ook nog wat meer putts weet te holen, dan zit er nog een mooi resultaat in want iedereen heeft het moeilijk op deze baan.’

Ziggo Sport Golf zendt de derde ronde zaterdag van 14.00-18.30 uur rechtstreeks uit.

Stand na 54 holes en Live Scoring derde ronde via website Europese Tour

 

 

 

 

Gerelateerd nieuws