Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour
3

Korhonen in de schaduw van de klok

Mikko Korhonen won het Shot Clock Masters op soevereine wijze.

De 34-jarige Fin kwam in zijn 146ste optreden op de Europese Tour tot zijn eerste zege. Hij speelde de laatste ronde van het toernooi op de par-72 van de Diamond Country Club bij het Oostenrijkse Atzenbrugg ondanks twee onweerspauzes in 69 slagen.

Met een totaal van 272 (-16) had de inwoner van Helsinki een voorsprong van zes slagen op de rest van het veld. Vorig jaar werd Korhonen nog tweede in dit toernooi.

Het was de zevende Finse zege op het hoogste niveau. Mikko Ilonen (vijf keer succesvol) en Roope Kakko gingen hem voor.

Het kampioenschap in Oostenrijk was vooral memorabel vanwege de hoofdrol die de klok speelde. Feit was dat er veel sneller dan gewoonlijk werd gespeeld en dat de scores er niet onder leden.

Er waren maar een paar spelers die vanwege het overschrijden van de limiet werden bestraft.

De topman van de Europese Tour, de Canadees Keith Pelley, was aanwezig op de slotdag en hij gaf zijn mening voor de camera van het Britse Sky Sports.

‘We vroegen ons af: als dit succesvol is, dan wat? Veel spelers hebben hun gedachten met ons gedeeld en ze kwamen vanochtend ook met vragen als “wat gaat er over twee weken in Duitsland, in het BMW International Open gebeuren”.’

‘Dit was een experiment en de reacties waren, wereldwijd, overweldigend. Maar we gaan geen overhaaste beslissingen nemen. Dit toernooi wordt door de Europese Tour geëvalueerd en dan nemen we in de zeer nabije toekomst een gezonde beslissing.’

Het is goed dat de Tour even tijd neemt om te bepalen wat er gaat gebeuren. Immers, het Shot Clock Masters was in logistiek en organisatorisch opzicht een behoorlijk operatie.

Het veld was bovendien klein (120 in plaats van 156 spelers) en de baan was vrij eenvoudig geprepareerd (brede fairways en weinig lastige pinposities). Bovendien waren de referees vrij coulant. Je had vaak het gevoel dat de stopwatch wel erg laat werd ingedrukt.

Iedereen was blij met de snelheid waarmee de spelers hun rondjes speelden. Terecht, maar hoe gaat dat op veel moeilijkere banen? Wat als er veel wind staat? Wat ook als er veel afleiding van het publiek – er waren nu wel heel weinig toeschouwers op de Diamond Country Club – is, zoals tijdens grote kampioenschappen of zelfs een KLM Open?

Kortom, veel om over na te denken. Maar nu de Europese Tour A heeft gezegd met dit experiment, wordt het wel heel moeilijk om geen B te zeggen.

En dan nog dit: Daan Huizing begon zondag met vier birdies op de eerste vijf holes en een top-10 plaats leek mogelijk. Maar het vervolg van de ronde was ronduit dramatisch. Huizing kwam tot een 77 en met een totaal van een boven werd hij vijftigste.

Volledige eindstand via website Europese Tour

- - - - - - - - - - - -

Ook op de Challenge Tour speelden de Nederlanders geen rol van betekenis. Wil Besseling was met een 21ste plaats de beste van de drie landgenoten die de cut haalden in de door onze zuiderburen georganiseerde KPMG Trophy. Hij wist vier ronden onder par te blijven en werd uiteindelijk gedeeld 21ste (-12).

Maarten Lafeber kon het op de slotdag niet van de baan winnen, vooral door vijf bogeys in het middenstuk van zijn ronde. De routinier moest hierdoor ruim twintig plaatsen inleveren en werd 61ste (-4)

Bij Lars van Meijel was de koek naar drie prima ronden onder par volledig op. De jonge prof maakte zes bogeys en een double bogey en wist hier maar twee birdies tegenover te stellen. Met een 78 (+7) zakte hij weg naar de staart van het klassement (T66).

Leaderboard

 

Gerelateerd nieuws