Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour

Knox loepzuiver

Met twee lange putts greep de Schot Russell Knox op Ballyliffin de Ierse titel.

Knox maakte in de laatste ronde op de par-72 Glashedy Links in het uiterste noorden van de Ierse Republiek een achterstand van zes slagen goed voor zijn tweede titel op de Europese Tour. En dat na een mooie twaalfde plaats in het U.S. Open en – vorige week – een tweede plek in het Open de France.

De 33-jarige Knox komt de top-50 van de wereldranglijst binnen. Nog belangrijker:  hij verzamelde de laatste weken niet alleen veel dollars maar ook kostbare punten voor de kwalificatie voor het Europese Ryder Cup-team.

Russell Knox birdiede de par-4 achttiende met een putt van vijftien meter om met een 66 het target op veertien onder te stellen.

Vervolgens had Ryan Fox op de laatste reguliere hole een kans om met een birdie op -15 te komen, maar de Nieuw-Zeelander schoof de bal net langs de cup.

Op de eerste extra hole, opnieuw de achttiende, was er sprake van nagenoeg hetzelfde scenario. Eerst holede Russell Knox opnieuw een lange putt voor birdie. Fox zag zijn veel kortere poging uit de hole lippen.

Titelverdediger Jon Rahm werd achter zijn landgenoot Jorge Campillo vierde, op twee slagen van Fox en Knox.

Rahm sloeg zijn drive op twee out of bounds en die fout kostte hem een triple bogey. Op de slothole sloeg hij zijn (korte) approach tegen de pin, maar de bal tuimelde niet in de hole.

Erik van Rooijen, ruimschoots leider na dag 3, zakte door een 74 naar de met Rahm gedeelde vierde plaats. De eerste drie dagen waren de ijzers van de Zuid-Afrikaan messcherp, maar dat was in de beslissende ronde zeker niet het geval.

‘Dit is waarom ik golf’, zei een overgelukkig Knox later. ‘Je oefent urenlang, je hebt met teleurstellingen te maken, maar dan zijn er ook momenten als deze.’

Volledige eindstand via website Europese Tour

 

Gerelateerd nieuws