Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour

Hogere score, toch winst

Op een lastige dag verbeterde Joost Luiten zijn positie in de Nedbank Golf Challenge met een level par 72.

Op de lange en lastige par-72 baan van de Gary Player Country Club bij het Zuid-Afrikaanse Sun City maakte Luiten vrijdag drie birdies en drie bogeys.

Daarmee kwam hij op een totaal van 143, een onder par.

Hoewel Joost Luiten een slag meer nodig had dan 24 uur eerder steeg hij toch in het klassement van het met 7,5 miljoen dollar gedoteerde toernooi van de Europese Tour: van de 22ste naar de tiende plaats, op niet meer dan vijf slagen van leider Victor Dubuisson.

'Een ronde level par voor de dag, zeker niet slecht in deze omstandigheden en wat plaatsen gewonnen in het klassement. Morgen de 3-putts thuis laten, dan kan ik nog verder stijgen', schreef Luiten op zijn website.

Er stond op dag twee veel wind en die had een negatieve invloed op de scores. Bovendien moest het spel tegen half vier plaatselijke tijd vanwege onweer worden gestaakt. Op dat moment was Luiten overigens al binnen. Pas tegen zessen later konden de laatste spelers weer de baan in om ronde twee te voltooien.

Het heeft de laatste weken niet geregend in deze streek en hoewel het weer de spelers 'dwars' zat, waren de baaneigenaren in hun nopjes met de regen.

Het is de vierde keer dat Luiten het toernooi in Zuid-Afrika speelt. Hij eindigde in 2013 als zestiende. In 2015 was er een 24ste plek voor hem weggelegd en vorig jaar finishte de Nederlandse nummer een als veertiende. Zijn beste score op de Gary Player Country Club is de 68 die hij op dag twee van de editie 2013 liet noteren.

Dubuisson is dus de leider na 36 holes. De Fransman eindigde de laatste twee jaar in de top-5 van de Nedbank Golf Challenge en nu heeft de wispelturige speler een kans om zijn derde zege op de Europese Tour te behalen.

Met een score van zes onder (68-70) heeft Victor Dubuisson twee slagen voorsprong op Darren Fichardt (nota bene op het laatste moment invaller voor de geblesseerde Anthony Wall) en Lee Westwood.

Bernd Wiesberger was de trotse leider na dag 1, maar de Oostenrijker zakte met een 77 naar de gedeelde zeventiende plaats.

Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde zaterdag van 9.00-15.00 uur Live uit.
 

Stand na 36 holes en vanaf 9.00 uur Live Scoring derde ronde via website Europese Tour

 

 

 

Gerelateerd nieuws