Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour

Golfend Slowakije is trots

Wel, gefeliciteerd. Nu zijn we ook al ingehaald door Slowakije. Zoiets althans. Als je het een beetje ruim ziet.

En dat is na een mooi maar zwaar kerstdiner ook wel nodig.

Met ingang van nu heeft het Midden-Europese land, met 5,5 miljoen inwoners, 22 golfbanen – waarvan slechts negen met achttien holes of meer – en 7.644 golfers een speler op de PGA Tour.

Rory Sabbatini (foto boven), de nukkige Zuid-Afrikaan met Italiaanse roots, winnaar van zes toernooien op het hoogste niveau en 203de op de wereldranglijst, is nu in het bezit van een Slowaaks paspoort. Hij is getrouwd met Martina Stofanikova. En u raadt vast wel waar zij vandaan komt.

Volgens een bericht van Associated Press op de website van ESPN is de voorzitter van de Slowaakse Golf Federatie zo trots als een pauw. Geen wonder. Zoveel Europese landen zijn er niet met een speler op de PGA Tour.

En: als Sabbatini een beetje zijn best doet, kan hij van 30 juli tot en met 2 augustus 2020 in Tokio meedoen aan het Olympisch Golfkampioenschap. Dat is natuurlijk de opzet van deze naturalisatie.

We zullen de komende anderhalf jaar mogelijk wel meer van dit soort opvallende acties zien. Sterker, een andere Zuid-Afrikaan heeft eerder dit jaar al een ander paspoort aangevraagd – en gekregen: Peter Karmis. Op de website van de Zuid-Afrikaanse Sunshine Tour, wappert achter de naam van de 37-jarige Karmis een mooi digitaal Grieks vlaggetje.

Tokio, hij komt er aan!

Vooralsnog hebben wij geen speler op de PGA Tour en hoe hoog ik Joost Luiten ook inschat, dat gaat er misschien van komen als de nu 18-jarige Jerry Ji na een studie aan de universiteit van Illinois – waar Pieters en Detry werden gevormd door coach Mike Small – besluit het in de VS te proberen.

(Maar met Joost weet je het maar nooit. Voor je het weet hebben we er straks twee aan de andere kant van de oceaan).

Maar wacht. Nog even over de Spelen: de snelste weg voor ons om een tweede speler in 2020 aan de start te brengen gaat net als de Grieken via Zuid-Afrika.
Wij kunnen toch wel besluiten om Erik van Rooyen een Nederlands paspoort te geven? Of een andere Zuid-Afrikaan wiens stamboom teruggaat tot de tijd van Jan van Riebeeck.

 

 

Gerelateerd nieuws