Erop of eronder voor ‘Challengers’

Scenario Challenge Tour

Het Kazachstan Open van deze week gaat in hoge mate bepalen of er nog Nederlandse spelers via de Challenge Tour naar de Europese Tour kunnen promoveren.

Dit kampioenschap in de hoofdstad Almaty is met 450 duizend euro samen met het over drie weken te spelen Foshan Open in China het hoogst gedoteerde van het seizoen.

In totaal is er in de laatste zes toernooien van het jaar zo’n twee miljoen euro (!) te verdienen en daardoor kan de ranking flink op zijn kop worden gezet.

De beste vijftien van de Order of Merit promoveren naar de Europese Tour van 2017 en dat licht bezien is het goed om eens te checken wat er de laatste seizoenen nodig was om vijftiende te worden.

Dat bedrag varieert van 69 duizend (2012) tot 80 duizend (2015) euro. Die laatste grens lijkt een goed uitgangspunt voor de acht Nederlandse spelers op de Challenge Tour.

Wat is, aan de vooravond van het Kazachstan Open, hun positie? 

Duidelijk is dat Van Driel en Van der Vaart de beste papieren hebben.

Huizing, Besseling en Saxton moeten helemaal uit hun slof schieten en voor Remkes, Kind (beiden niet in Kazachstan) en Lafeber is het nagenoeg een mission impossible, al kan de laatste met een enorme verrassing in Almaty een reuzensprong in het klassement maken. Al is dat na drie gehaalde cuts in twaalf optredens - met een 44ste plaats als beste klassering - niet het meest waarschijnlijke scenario.

Hoe moet hen dan verder als een top-15 plaats na de Grand Final in Oman (2 tot en met 5 november) geen realiteit is?

Aan dat slottoernooi in het Midden–Oosten doen de beste 45 spelers van de jaarranking mee. De nummers 16 tot en met 45 na Oman plaatsen zich rechtstreeks voor Final Stage van Qualifying School, die van 12 tot en met 17 november op PGA Catalunya wordt gehouden. De eerste 25 van die 108-holes marathon krijgen een startbewijs voor de Europese Tour van 2016, wie daar de cut haalt krijgt een (goede) kaart voor de Challenge Tour.

Van Driel, Van der Vaart, Huizing, Besseling, Saxton, Remkes en Lafeber zijn sowieso geplaatst voor de tweede pre-kwalificatie, die van 4 tot en met 7 november op vier banen in Spanje worden gespeeld. De eerste vijf op basis van hun ranking (top-90 op 31 augustus), Lafeber omdat hij in 2003 het Dutch Open won. Remkes? Hij overleefde de eerste pre-kwalificatie *). Dat deed Robin Kind niet.

*) Michael Kraaij en Nicholas Smits mogen na een succesvolle deelname aan de eerste pre-kwalificatie ook van 2 tot en met 4 november aantreden. Deze en volgende week doen Lars Keunen, Rob van de Vin, Ruben van Uden, Max Albertus, Xavier Ruiz Fonhof, Rowin Caron, Robbie van West, Dylan Boshart, Maarten Bosch en Lars van Meijel mee aan wedstrijden van de eerste fase.