Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour
3

Deze Week: Zuid-Afrika centraal

Johannesburg gastheer Zuid-Afrikaans Open ... Fun, Games & Birdies in Florida

Europese Tour

Toernooi: Zuid-Afrikaans Open
Data: 6 - 9 december 2018
Baan: Randpark Golfclub, Johannesburg (Z-A)
Lengte: Firethorn 6.862 meter, Bushwillow 6.506 meter
Par: 71
Prijzengeld: € 1.100.000
Rankingpunten: 2.000
Mooie namen: Matt Wallace, Louis Oosthuizen, Branden Grace, Brandon Stone, Ernie Els, Dylan Frittelli, Charl Schwartzel, Pablo Larrazabal en Bernd Wiesberger
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2018 (seizoen 2018): Chris Paisley (Eng)
Laatste winnaars: 2018 - Chris Paisley (Eng), 2017 - Graeme Storm (Eng), 2016 - Brandon Stone (Z-A), 2015 - Andy Sullivan (Eng), 2014 - Morten Ørum Madsen (Den)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 11.00-16.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.30-15.30 uur
Bijzonderheden: Sinds 1997 maakt het Zuid-Afrikaans Open deel uit van de Europese Tour, maar de geschiedenis gaat terug tot 1903. In dat jaar won de Schot Laurie Waters het 36-holes kampioenschap met een score van 193 slagen.
De man met de meeste overwinnigen is Gary Player. Hij mocht de trofee maar liefst dertien keer mee naar huis nemen; voor het eerst in 1956 en voor het laatst in 1981.
De Randpark Golfclub (foto boven) in Johannesburg is voor het eerst sinds 2000 gastheer van het kampioenschap. In dat jaar won Mathias Grönberg met een score van veertien onder par, een slag beter dan de rest van het veld. Maarten Lafeber was met een 43ste plaats (-3) de beste Nederlander.
Voor dit Zuid-Afrikaans Open worden zowel de par-71 Firethorn als de par-71 Buswillow Course gebruikt. Randpark heeft ook nog een 9-holes course (Creek).
Firestone wordt als enige in het weekeinde gebruikt, zodat iedereen die de cut haalt daarop in totaal drie ronden speelt.
Afgelopen seizoen werd op Randpark het Joburg Open gespeeld - ook op de twee courses. Subhankar Sharma won het door regen geteisterde toernooi - de beslissing viel op maandag - met een score van 23 onder par, drie slagen beter dan de Zuid-Afrikaanse runner-up Erik van Rooyen.
Het Joburg Open wordt dit seizoen niet gespeeld: men heeft de krachten gebundeld om tot een sterker Zuid-Afrikaans Open te komen.
Gevolg: een mooi veld met nagenoeg alle sterke Zuid-Afrikanen die acte de présence geven. Mede daardoor doen er zeven spelers uit de top-100 van de wereldranglijst mee. Louis Oosthuizen (36ste) is op papier de beste van het veld.
En dan nog dit (I): Johannesburg ligt op ongeveer vijftienhonderd meter hoogte. De bal vliegt zo'n tien procent verder dan op een laagland baan. De Firethorn Course van Randpark is met bijna zeven kilometer lang, maar in de praktijk speelt de course dus een stuk korter.
En dan nog dit (II): De beste drie mannen van het eindklassement zijn automatisch geplaatst voor The Open, dat van 18 -21 juli op het Noord-Ierse Royal Portrush wordt gespeeld.
Starttijden dag 1 en 2
Vanaf donderdag 5.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


PGA Tour

Het seizoen 2019 wordt van 3 - 6 januari op het eiland Maui voortgezet met het Tournament of Champions.
Deze en volgende week zijn er informele intermezzo's, te beginnen met de QBE Shootout in Naples, dat in het zuiden van Florida ligt.
Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 december komen twaalf koppels in actie, die achtereenvolgens een scrambe, een aangepaste foursome en een fourball-betterball spelen.
Met mannen (en een vrouw) als Bryson Dechambeau, Tony Finau, Lexi Thompson, Kevin Kisner, Brandt Snedeker, Graeme McDowell en Luke Donald heeft het toernooi een leuk veld en de spelvormen staan garant voor veel birdies en (dus) lage scores.
Vorig jaar wonnen Sean O'Hair en Steve Stricker - die terugkomen om hun titel te verdedigen - met 26 onder par.
En dan nog dit: Ziggo Sport Golf zendt de QBE Shootout rechtstreeks uit: vrijdag en zaterdag van 18.30-21.30 uur en zondag van 18.00-21.00 uur.
Starttijden dag 1
Vanaf vrijdag 16.30 uur Live Scoring via website PGA Tour

Gerelateerd nieuws