Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour
6

Deze week: U.S. Open is ultieme test

Het kampioenschap keert terug naar een van de klassieke Amerikaanse banen: Shinnecock Hills …. Zes Nederlanders naar Franse wedstrijd Challenge Tour

Majors

Toernooi: 118de U.S. Open
Data: 14 – 17 juni 2018
Baan: Shinnecock Hills, Southampton, New York (VS)
Lengte: 6.803 meter
Par: 70
Prijzengeld: € 12.000.000
Mooie namen: Alle grote namen doen mee.
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2017: Brooks Koepka (VS)
Laatste winnaars: 2017 – Brooks Koepka (VS), 2016 – Dustin Johnson (VS), 2015 – Jordan Spieth (VS), 2014 – Martin Kaymer (Dui), 2013 – Justin Rose (VS)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf, van 17.30 – 1.30 uur
Bijzonderheden: Helaas, we moeten het deze week zonder Nederlanders doen. Ook geen Belgen overigens in het 156 man tellende veld.
Het U.S. Open is en blijft een bijzondere test, al zijn de banen de laatste jaren niet meer zo extreem geprepareerd. Ook Shinnecock Hills, gelegen op net oostelijke deel van Long Island, hemelsbreed op 130 kilometer van Central Park, lijkt niet zo extreem te zijn als in 2004 toen Retief Goosen met een score van vier onder won – twee slagen voor Phil Mickelson.
Hoewel de rough nog even ondoordringbaar is, zijn de fairways breder en de greens groter. Maar of dat een voorbode is van lage scores? Vorig jaar won Brooks Koepka op Erin Hills met een totaal van zestien onder, een evenaring van het record dat Rory McIlroy in 2011 vestigde op een boterzacht en daardoor weerloos Congressional.
Shinnecock lijkt echter in niets op Erin Hills en Congressional. De baan ligt vlak bij de Atlantische Oceaan en de Great Peconic Bay en de wind kan en zal zijn invloed hebben op het spel.
Als je de weersverwachting mag geloven, is er op woensdag een kans op regen, maar blijft het op de wedstrijddagen droog en zonnig. Dat zal tot gevolg hebben dat Shinnecock firm & fast zal zijn. Precies wat bij het karakter van de linksachtige baan past.
De in 1891 opgerichte club is een van de founding fathers van van de United States Golf Federation en in 1896 werd het U.S. Open er al gespeeld. In 1986, 1995 en 2004 keerde het kampioenschap er terug.

Hoewel hij op basis van de rankings niet tot de grote favorieten zou mogen worden gerekend, gaat er veel aandacht uit naar Tiger Woods. Hij speelde het U.S. Open negentien keer, miste drie keer de cut en won drie keer: in 2000, 2002 en 2008.
Maar eerlijk gezegd is de Woods van nu niet goed genoeg om hoge ogen te gooien.
Phil Mickelson wordt zaterdag 48 en hij kan de oudste winnaar van het U.S. Open worden. In 1990 was Hale Irwin 45 jaar en vijftien dagen oud toen hij op Medinah won.
Maar het Major-record van Julius Boros kan hij niet verbeteren. Boros was 48 jaar en 140 dagen oud toen hij in 1968 het PGA Championship won.
Mickelson werd in 26 deelnames zes keer tweede, voor het eerst in 1999 en voor het laatst in 2013. Een zege zou betekenen dat Mickelson na Gene Sarazen, Ben Hogan, Gary Player, Jack Nicklaus en Tiger Woods de zesde speler in de historie wordt die de Career Grand Slam verovert.
Phil Mickelson deed twee keer mee op Shinnecock Hills. In 1995 werd hij met +4 vierde en in 2004 was er zoals al eerder vermeld een tweede plaats voor hem weggelegd.
Mickelson is een kanshebber, maar geen favoriet. Dan moet je eerder denken aan Dustin Johnson, Justin Thomas, Jordan Spieth, Rickie Fowler Justin Rose, Rory McIlroy en misschien wel Henrik Stenson of Branden Grace, de man die vorig jaar op Royal Birkdale het Majorronde-record op 62 slagen bepaalde. De Zuid-Afrikaan eindigde bovendien twee keer in de top-5 in de laatste drie U.S. Opens.
En dan nog dit: De laatste speler die met zijn succes zijn titel verdedigde? Curtis Strange, winnaar in 1988 en 1989.
En dan ook nog dit (I): Er doen deze week liefst 23 amateurs mee. Van hen hebben zich er niet minder dan twintig via de kwalificatietoernooien geplaatst. Dat geeft aan dat het niveau van de topspelers uit de amateurkringen steeds hoger wordt. We zijn dan ook benieuwd hoe onze Nederlandse amateurs deze maand presteren in kampioenschappen als het Brits Amateur op Murcar en het EK op de Koninklijke Haagsche. Leuk dat Jerry Ji het NK Strokeplay op de Gelpenberg met -15 won, maar wat is zo’n score internationaal waard?
En dan ook nog dit (II): Adam Scott kwalificeerde zich vorige week en ontsloeg meteen daarna zijn caddie David Clark. Op Shinnecock Hills wordt hij bijgestaan door een lokale caddie, Lenny Bummolo, die al tijdens een paar ‘vriendschappelijke’ rondjes op de U.S. Open-baan de tas van Scott droeg.
En dan ook nog dit (III): Voor het eerst wordt na een gelijke stand na 72 holes geen 18-holes play-off meer gespeeld. Net als in het U.S. Women’s Open van vorige week staat er een mini-ronde van twee holes op het programma. Is de stand nog gelijk, dan wordt het vanaf hole drie sudden death.
En dan nog dit (IV): de U.S. set-up van Shinnecock levert een Course Rating van 76,9 en een Slope Rating van 146 op.
En dan nog dit (V): De beste zestig spelers (plus ties) halen de cut. Er is geen 10-shot rule.
Vanaf donderdag 13.00 uur Live Scoring via website Europese Tour of USGA


Ladies European Tour

Het eerstvolgende toernooi is het Ladies European Thailand Championship. Van 21 – 24 juni is de Phoenix Gold Golf & Countryclub bij Pattaya de gastheer.
Meer informatie via de website van de Ladies European Tour


Challenge Tour

Toernooi: Hauts de France Golf Open
Data: 14 – 17 juni 2018
Baan: Aa Saint-Omer Golfclub, Lumbres (Fra)
Par: 71
Lengte: 6.254 meter
Prijzengeld: € 180.000
Nederlanders: Daan Huizing, Reinier Saxton, Robbie van West, Lars van Meijel, Darius van Driel en Wil Besseling
Winnaar in 2017: Martin Wiegele (Oos)
Laatste winnaars: 2017 – Julien Guerrier (Fra), 2016 – José-Filipe Lima (Por), 2015 – Sébastien Gros (Fra), 2014 – Jordi Garcia Pinto (Spa), 2013 – Simon Thornton (Ier)
Bijzonderheden: Dit is een toernooi dat al sinds 2000 op de kalender van de Challenge Tour staat. Sterker, een paar jaar telde het resultaat ook mee voor de Europese Tour. Maar in die tijd zat er nog een ton of vijf in de prijzenpot.
De Noord-Franse baan is opmerkelijk. Architect Joan Dudok van Heel (1925-2003) schiep een nogal heuvelachtige course die sommige spelers als leuk en uitdagend beschouwen, maar er zijn er ook die het maar een Mickey Mouse-baan vinden.
En dan nog dit: Vorig jaar was Daan Huizing met een veertiende plaats de beste Nederlander.
Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour

Publiek op de fairway van de par-4 dertiende. (Getty Images)


Symetra Tour

Van 15 – 17 juni wordt in de staat Illinois The Forest Classic Presented by The Decatur Park District gespeeld. Anne van Dam staat niet op de deelnemerslijst.
Meer informatie en scoring


Pro Golf Tour

Op de baan van de Golfclub Glashofen Neusaß wordt van 17 – 19 juni het McNeill Open 2018 sponsored by KUHN Maßkonfektion gespeeld. De baan ligt halverwege Heidelberg en Würzburg.
Meer informatie en scoring via website Pro Golf Tour


Alps Tour

Het eerstvolgende toernooi is het Alps de Andalucia. De spelers worden van 14 – 16 juni verwacht op La Monacilla Golf, bij de plaats Huelva, niet ver van de grens tussen Spanje en Portugal.
Meer informatie en scoring via website Alps Tour