Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour
6

Deze Week: PGA heeft topveld

Luiten naar New York … Rust op Challenge Tour … Pasqualle Coffa speelt aan Costa del Sol … Dewi Weber in North Carolina

Majors

Toernooi: PGA Championship
Data: 16 – 19 mei 2019
Baan: Bethpage State Park, Black Course, Farmingdale, New York (VS)
Lengte: 6.821 meter
Par: 70
Prijzengeld: Minimaal $ 11.000.000
Punten voor Race to Dubai: 10.000
Mooie namen: Van de beste honderd spelers op de wereldranglijst zijn er vooralsnog 99 aanwezig. De kampioen van de editie 2017 heeft zich dinsdagochtend teruggetrokken: Justin Thomas heeft te veel last van zijn pols.
Eerste reserve Kelly Kraft neemt de plaats van Thomas in.
Nederlanders: Joost Luiten
Winnaar 2018: Brooks Koepka (VS)
Laatste winnaars: 2018 – Brooks Koepka (VS), 2017 – Justin Thomas (VS), 2016 – Jimmy Walker (VS), 2015 – Jason Day (Aus), 2014 – Rory McIlroy (N-I)
Beste resultaat Nederlanders: Maarten Lafeber en Joost Luiten zijn de enige Nederlanders die het PGA Championship hebben gespeeld. Lafeber miste in 2005 op Baltus rol de cut. Joost Luiten deed van 2012 tot en met 2017 zes keer op rij mee. In 2012 eindigde hij op de Ocean Course van Kiawah Island als 21ste, in 2014 was er een 26ste plek op Valhalla en twee jaar later werd Luiten op Baltus Rol 33ste.
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 19.00-1.00 uur. Zaterdag van 19.00-1.30 uur en zondag van 20.00-1.00 uur.
De laatste jaren was het mogelijk om via de website van de PGA live naar selected groups te kijken. Dat is nu weer het geval.
Bijzonderheden: Het van augustus naar mei verplaatste PGA Championship is in de ogen van veel golfliefhebbers een lelijk eendje, maar feit is wel dat kampioenschap al jaren het sterkste veld van de vier Majors heeft. In de 101ste editie komt zelfs bijna de complete top-100 van de wereldranglijst van vorige week aan de start, alleen Justin Thomas trok zich dus op het laatste moment terug.
Voor The Masters en The Open wordt de top-50 uitgenodigd en voor het U.S. Open de top-60.
Voor de echte kanshebbers moeten we echter vooral naar de top-20 van de mondiale ranglijst kijken, al hebben we vooral in dit kampioenschap nogal eens met verrassingen te maken gehad.
Denk aan Bob Tway die in 1986 op de 72ste een bunkerslag uitholede om Greg Norman voor de zoveelste keer een illusie armer te maken. Of aan 2002 en Rich Beem, de voormalige verkoper van autoradio’s. Hij wees Tiger Woods terug. Een jaar later was er Shaun Micheel, die vooral bekend was omdat hij ooit tijdens een wedstrijdronde een te water geraakte automobilist redde. En wat te denken van 2009, toen Young-eun Yang, de eerste Aziatische Major-winnaar werd. Ging weer ten koste van Tiger Woods.
Sedertdien hebben de powers that be de orde echter weer redelijk hersteld – met uitzondering misschien van 2011 (Keegan Bradley) en 2013 (Jason Dufner).
De vraag is wat Bethpage Black ons gaat brengen. De openbare baan bij New York – zo’n zestig kilometer ten oosten van Central Park – was al twee keer eerder gastheer van een Major: de U.S. Opens van 2002 en 2009. Op de uit 1936 stammende Black Course van Bethpage State Park werden in 2012 en 2016 play-off wedstrijden van de Amerikaanse Tour gespeeld.
Tiger Woods was in het U.S. Open van 2002 de enige speler die met -3 onder par was en zeven jaar later was outsider Lucas Glover vier onder.
Maar de USGA heeft geheel andere ideeën over de set-up van de baan (een winnende score rond par is de norm) dan de Amerikaanse PGA. En dat feit wordt onderstreept door de laatste vijf winnende scores van het PGA Championship: -16, -20, -14, -8 en -16.
Daarom geven de twee play-off wedstrijden een iets betere indicatie dan de U.S. Opens.
In 2012 won Nick Watney met tien onder en vier jaar later kwam winnaar Patrick Reed op negen onder uit.
Hoe het ook zij, de Black Course van Bethpage State Park gaat voor een goede test voor de golfelite zorgen. Mogelijk ook dat het imago er na deze week een stuk beter uit zal zien.
De par-70 baan is lang en op de meeste holes moet je het liefst driver slaan. Veel greens liggen hoger en zijn omringd door bunkers. Verwacht dan ook veel slagen uit het zand deze week. Tijdens het de play-off wedstrijd van 2016 hadden de 79 spelers die de cut haalden gedurende de vier ronden gemiddeld 9,5 slagen uit de greenside bunkers. In totaal zijn er overigens niet minder dan 78 bunkers op de Black Course.
De snelheid van de greens zal naar verwachting tussen 12,5 en 14,0 (...) op de stimpmeter zijn.
En dan nog dit (I): Tiger Woods heeft na The Masters niet meer gespeeld. Bij de Britse bookmakers is hij echter nog steeds de voornaamste kanshebber, gevolgd door Dustin Johnson, titelverdediger Brooks Koepka en Rory McIlroy.
Joost Luiten staat met 200 tegen 1 in de middenmoot van de kanshebbers.
Luiten speelt de eerste twee dagen met de Engelsman Matt Wallace en de Amerikaanse clubpro Brian MacKey. De drie slaan donderdag om 8.35 uur (14.35 uur in ons land) af en vrijdag om 14.00 uur (20.00 uur).
En dan nog dit (II): Van 1916 tot en met 1957 was matchplay de spelvorm in dit Major. Onder druk van tv-maatschappij CBS ging men in 1958 over op strokeplay.
En dan nog dit (III): De mannen met de meeste zeges? Walter Hagen en Jack Nicklaus wonnen de Wanamaker Trophy vijf keer. Tiger Woods was vier keer de beste en Gene Sarazen en Sam Snead kregen drie zeges achter hun naam. Opvallend is dat grote spelers als Arnold Palmer en Tom Watson het PGA Championship nimmer wonnen.
En dan nog dit (IV): De beste zeventig spelers plus ties na 36 holes halen de cut. Dat is de nomale PGA Tour-regel.
Alle starttijden dag 1 en 2 (pdf)
Vanaf donderdag 13.45 uur Live Scoring via website Europese Tour


LPGA Tour

Van 23 - 26 mei staat het Pure Silk Championship op het programma. Deze met 1,3 miljoen dollar gedoteerde wedstrijd wordt in Williamsburg, Virginia gespeeld. We gaan er van uit dat Anne van Dam aan de start verschijnt. Het ‘veld’ is namelijk nog niet bekend.
Meer informatie via website LPGA Tour


Ladies European Tour

De baan van La Reserva bij het Zuid-Spaanse Sotogrande vormt van 16 - 19 mei het decor van de La Reserva de Sotogrande Invitational.
De jonge Nederlandse Pasqualle Coffa behoort tot de deelneemsters aan het met 300 duizend euro gedoteerde toernooi
Meer informatie en vanaf donderdag Live Scoring via website Ladies European Tour


Challenge Tour

Een weekje rust en dan staat van 23 – 26 mei op het Kaskáda Golf Resort bij de plaats Brno het D+D Real Tsjechisch Challenge Open op het programma.
Meer informatie via website Europese Tour


Symetra Tour

Dewi Weber speelt van 15 – 17 mei de Symetra Classic. Dit toernooi vindt plaats op de River Run Country Club in Davidson, North Carolina.
Meer informatie en vanaf woensdag Live Scoring via website Symetra Tour


Pro Golf Tour

Op de Golfclub Glashofen Neusaß bij Würzburg wordt van 2 – 4 juni het Kuhn Maßkonfektion Open gespeeld.
Meer informatie via website Pro Golf Tour


Alps Tour

Alle aandacht gaat uit naar het Gosser Open. Van 16 – 18 mei is de par-72 baan van de Golfclub Erzherzog Johann – bij het Oostenrijkse Graz – gastheer van deze 54-holes wedstrijd.
Meer informatie en vanaf donderdag scoring via website Alps Tour
 

NGF Amateurs Internationaal

Lauren Holmey, Danielle Modder, Daphne van Son en Anne Sterre den Dunnen worden door de Federatie afgevaardigd naar het Duits Amateur Open. Coach is Dewi Claire Schreefel.
Het kampioenschap (79ste editie) wordt van 16 – 19 mei gespeeld op de baan van de Hamburger Golf-Club Falkenstein.
Anouk Sohier, Romy Meekers, Danique Stokmans en Judith van der Voort gaan, zoals dat zo mooi heet, op eigen gelegenheid.
Meer infomatie en scoring via website Duitse Golf Federatie

Koen Kouwenaar, Felix van Dijk en Dario Antonisse staan ingeschreven voor het Iers Amateur Open. Deze wesdstrijd vindt van 16 – 19 mei plaats op de County Sligo Golfclub
Meer informatie en scoring via website Iers Golf Federatie

 

 

 

 

Gerelateerd nieuws