Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: ANP Foto
Tour
4

Deze week: Nog steeds Hawaii

Het is ook in week 2 van 2019 het geval dat alleen spelers van het Amerikaanse circuit actief zijn ... Anne van Dam begint seizoen in Midden-Oosten

PGA Tour

Toernooi: Sony Open in Hawaii
Data: 10 – 13 januari 2019
Baan: Waialae Country Club, Honolulu, Hawaii (VS)
Lengte: 6.441 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 6.500.000
Mooie namen: Justin Thomas, Jordan Spieth, Brandt Snedeker, Marc Leishman, Patrick Reed, Bryson DeChambeau, Matt Kuchar, Adam Scott en Bubba Watson
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2018: Patton Kizzire (VS)
Laatste winnaars: 2018 – Patton Kizzire (VS), 2017 – Justin Thomas (VS), 2016 – Fabian Gomez (Arg), 2015 – Jimmy Walker (VS), 2014 – Jimmy Walker (VS)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf, maar vanwege het grote tijdsverschil (elf uur) is het vooral een leuk toernooi voor hen die niet willen, kunnen of mogen slapen: vrijdag, zaterdag en zondag van 1.00-4.30 uur. Maandag van middernacht tot 4.00 uur. Er zijn gelukkig overdag herhalingen.
Bijzonderheden: In 1965 werd het kampioenschap voor het eerst gespeeld (als Hawaiian Open) en Gay Brewer was op Waialae – toen nog een par-72 baan – de winnaar met een score van 281, zeven onder par.
De resortcourse aan de Stille Oceaan, bezaaid met hoge palmbomen, is altijd de gastheer geweest en het elektronicamerk Sony is dit jaar voor de 21ste keer de titelsponsor. Alleen de Honda Classic (1982) en de AT&T Pebble Beach Pro-Am (1986) hebben een langere reeks qua titelsponsors.
In drie van de laatste zes Opens was een score van twintig onder of beter nodig om te winnen. Maar als het waait, dan wordt het een stuk lastiger op de onbeschutte course.
In de loop der jaren hebben alle werelddelen winnaars ‘geleverd’, met Europa als grote uitzondering.
Vorig jaar won Patton Kizzire met een score van zeventien onder. Ook James Hahn eindigde op dat totaal en hij gaf zich pas op de zesde extra hole over.
En dan nog dit (I): Tiger Woods deed nooit mee en hij ontbreekt ook dit jaar op de deelnemerslijst. Jack Nicklaus daarentegen was regelmatig aanwezig en hij won ook een keer: in 1974.
En dan nog dit: (II): De meest ervaren spelers in het veld? Jerry Kelly doet voor de 22ste keer mee en Rory Sabbatini is aan deelname nummer 21 toe. Sabbatini komt met een gloednieuw paspoort naar Honolulu: hij heeft sinds kort de Slowaakse nationaliteit.
En dan nog dit (III): Volgende week maakt de PGA Tour de sprong naar het vasteland en hebben we in Californië de start van de zogenaamde West Coast Swing. Het Sony Open is overigens het tiende toernooi dat meetelt voor de FedEx Cup 2019.
Vanaf donderdag 19.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


Europese Tour

Op woensdag 16 januari wordt het seizoen hervat met het met zeven miljoen dollar gedoteerde Abu Dhabi Championship.
Traditioneel begint het jaar in het Midden-Oosten, waar de autochtone bevolking niet of nauwelijks speelt, maar waar de machthebbers inzien dat het aanleggen van golfbanen een interessante manier is om toeristen met een goed gevulde beurs te trekken.
Dit seizoen zijn er maar liefst vijf wedstrijden in dit deel van de wereld. De eerste drie worden in januari en de eerste week van februari gespeeld: Abu Dhabi, Dubai en Saoedi-Arabië.
Begin maart keert men terug voor wedstrijden in Oman - waar Joost Luiten zijn titel verdedigt - en Qatar.
Er zijn al vijf wedstrijden gespeeld die meetellen voor het seizoen 2019. De voorlopige nummer een op de jaarranking is de Amerikaan David Lipsky.
In Abu Dhabi ontbreken volgende week een paar sterke Europeanen zoals Justin Rose, Rory McIlroy, Sergio Garcia en Jon Rahm. Dat gemis wordt grotendeels gecompenseerd door de deelname van Brooks Koepka, Dustin Johnson, Tommy Fleetwood en Henrik Stenson. Vanzelfsprekend is ook Joost Luiten volgende week van de partij.
Kalender 2019 via website Europese Tour


LPGA Tour

Met belangstelling zullen Nederlandse golfliefhebbers de avonturen van Anne van Dam gaan volgen. Na Dewi-Claire Schreefel en Christel Boeljon hebben we een nieuwe goede speelster op het Amerikaanse circuit.
Het seizoen 2019 bestaat uit 33 toernooien - en de Solheim Cup.
Anne van Dam kan van 17 -20 januari niet meedoen aan het Tournament of Champions, maar ze kan - zie hieronder - wel de start van de Ladies European Tour meemaken.
Kalender 2019


Ladies European Tour

Anne van Dam begint het seizoen 2019 van het Europese circuit van 10 - 12 januari op de Saadiyat Beach Golf Club in Abu Dhabi. Op de door Gary Player ontworpen par-72 linksachtige course wordt het met 300 duizend dollar gedoteerde 54-holes Fatima Bint Mubarak Ladies Open gespeeld.
Meer informatie en vanaf donderdag scoring
Kalender 2019

Challenge Tour

Het afgelopen seizoen van de Europese eerste divisie begon eind maart. Dat zal in 2019 niet anders zijn. Vooralsnog hult het hoofdkantoor van de Challenge Tour zich in stilzwijgen.

NGF

Het Nederlandse amateurseizoen begint op 17 maart met het Nederlands Scholen Team Kampioenschap, een week later gevolgd door de Voorjaarswedstrijd.
Volledige kalender 2019 (PDF)

 

Gerelateerd nieuws