Door: Jan Kees van der Velden
Tour
5

Deze Week: Luiten op de wip

Mag Luiten naar Dubai? ... Huizing en Saxton naar Qualifying School ... PGA Tour op bezoek in Mexico

Europese Tour

Toernooi: Nedbank Golf Challenge
Data: 8 - 11 november 2018
Baan: Gary Player Country Club, Sun City (Z-A)
Lengte: 7.162 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 7.500.000
Mooie namen: Rory McIlroy, Sergio Garcia, Louis Oosthuizen, Haotong Li, Branden Grace, Lucas Bjerregaard en Matthew Fitzpatrick
Nederlanders: Joost Luiten
Winnaar in 2017: Branden Grace (Z-A)
Laatste vijf winnaars: 2017 - Branden Grace (Z-A), 2016 - Alex Noren (Zwe), 2015 - Marc Leishman (Aus), 2014 - Danny Willett (Eng), 2013 - Thomas Bjørn (Den)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag van 8.00-15.00 uur. Vrijdag, zaterdag en zondag van 9.00-15.00 uur.
Bijzonderheden: Deel 2 van de Final Series van de Europese Tour 2018 staat in het teken van deel 3 - ofwel het Tour Championship in Dubai.
Voor het slottoernooi in het Midden-Oosten plaatst zich alleen de top-60 van de Order of Merit.
Omdat er deze week in Zuid-Afrika veel punten zijn te verdienen, zijn er rond plek 60 nog wel wat veranderingen te verwachten.
Joost Luiten is nu de nummer 58 van de ranking. Natuurlijk is hij naar Sun City afgereisd, maar dat geldt ook voor al zijn concurrenten.
Er is echter wel een 'maar' en die is in het voordeel van Luiten: de kans is groot dat minimaal geplaatste vijf spelers niet naar Dubai wllen of kunnen gaan. Dat geeft hem wat meer ruimte en ons wat meer geestelijke rust...
Als Luiten zich op de Gary Player Country Club voor 'Dubai' weet te kwalificeren, dan is dat in ieder geval een prestatie van formaat, omdat hij vanwege de polsblessure bijna vijf maanden van het seizoen heeft gemist.
Sinds het golfjaar 2010 is Joost Luiten overigens nooit buiten de top-50 van de Europese jaarranglijst gefinisht.
En zijn trackrecord op de Gary Player Country Club? In 2016 werd hij veertiende en vorig jaar twaalfde. Dat zijn hoopvolle cijfers.
En dan nog dit: het is een publiek geheim dat Rolex niet tevreden is over de (meeste) deelnemersvelden van de wedstrijden uit de zogenaamde Rolex Series. Ook deze week geven nagenoeg alle grote namen van de Europese Tour niet thuis.
Vanaf donderdag 7.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


Qualifying School

Toernooi: Final Stage
Data: 10 - 15 november 2018 (zaterdag - donderdag)
Baan: Lumine Golf Club, Hills Course en Lakes Course, Tarragona (Spa)
Lengte: 6.378 en 6.317 meter
Par: 72 en 71
Prijzengeld: iedereen die na vier van de zes ronden de cut haalt, krijgt minimaal 750 euro. De winnaar ging vorig jaar met 16 duizend euro naar huis. De belangrijkste 'prijs' is natuurlijk een tourkaart voor het seizoen 2019. Die is weggelegd voor iedereen die in de top-25 finisht.
Mooie namen: Er komen 156 hoopvolle spelers aan de start.
Nederlanders: Daan Huizing en Reinier Saxton
Winnaar in 2017: Sam Horsfield (Eng)
Laatste vijf winnaars: 2017 – Sam Horsfield (Eng), 2016 - Nathan Kimsey (Eng), 2015 - Ulrich van den Berg (Z-A), 2014 - Mikko Korhonen (Fin), 2013 - Carlos del Moral (Spa)
Bijzonderheden: Voor het tweede achtereenvolgende jaar is de Lumine Golf Club bij Tarragona, honderd kilometer 'voorbij' Barcelona, gastheer van het meest zenuwslopende toernooi van het jaar.
Twaalf maanden geleden won Sam Horsfield met 27 onder par - acht slagen beter dan de rest van het veld.
Om in de top-30 te eindigen en zo een startbewijs voor de Europese Tour te veroveren, was in 2017 een score van dertien onder par nodig.
Dit jaar wordt het aantal winnaars van een tourkaart beperkt tot spelers die in de top-25 eindigen. In 2017 was daartoe een score van -14 nodig.
De 156 deelnemers spelen allen twee ronden op de Hills Course en twee op de Lakes Course.
De beste zeventig plus ties gaan door en zij werken nog twee ronden af op de Lakes Course. De cut viel vorig jaar op twee onder par.
Maarten Lafeber haalde in 2017 de cut, maar kwam niet in de buurt van een tourkaart. Jurrian van der Vaart en Daan Huizing waren na 72 holes uitgeschakeld.
Lafeber en Van der Vaart konden zich dit jaar niet plaatsen voor de eindfase. Dat deden Daan Huizing en Reinier Saxton wel.
En dan nog dit (I): van de 33  'geslaagden' tijdens de vorige Qualifying School behielden er niet meer dan zes hun tourkaart. Dat zijn cijfers die niet bepaald hoopvol stemmen. Dat is ook een van de redenen dat Darius van Driel niet naar Spanje afreist.
En dan nog dit (II): Elk jaar zijn er wel wat bekende namen, mannen die toernooien hebben gewonnen, maar die nu weer onderaan de ladder staan. Denk in de editie 2018 aan Matteo Manassero, Grégory Havret, Grégory Bourdy, Simon Dyson (drie keer KLM Open gewonnen), Anders Hansen, Marcel Siem en Marc Warren. Da's een indrukwekkend rijtje.
Vanaf zaterdag Live Scoring via website Europese Tour


PGA Tour

Toernooi: Mayakoba Golf Classic
Data: 8 - 11 november 2018
Baan: El Cameleon Golf Club at the Mayakobe Resort, Playa del Carmen (Mex)
Lengte: 6.389 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 7.200.000
Mooie namen: Rickie Fowler, Jordan Spieth, Tony Finau, Matt Kuchar, Pat Perez en Graeme McDowell
Winnaar in 2017: Patton Kizzire (VS)
Laatste vijf winnaars: 2017 - Patton Kizzire (VS), 2016 - Pat Perez (VS), 2015 - Graeme McDowell (N-I), 2014 - Charley Hoffman (VS), 2013 - Harris English (VS)
Televisie: Live op Ziggo Sport Golf. Alle dagen van 18.00-21.00 uur.
Bijzonderheden: Een 'klein' toernooi is er in de VS nog altijd een dat goed is voor een prijzengeld dat op de Europese Tour zelden of nooit wordt uitgekeerd.
De Mayakoba Golf Classic is aan de twaalfde editie toe en de door Greg Norman ontworpen baan is steeds gastheer geweest.
Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website PGA Tour

Gerelateerd nieuws