Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour
5

Deze Week: Luiten in Brits Masters

Joost Luiten speelt op het Engelse Hillside ... Weekje vrij voor Anne van Dam ... Laatste beslissingen in de Hoofdklasse ... Challengers reizen af naar Praag

Europese Tour

Toernooi: Betfred Brits Masters
Data: 9 – 12 mei 2019
Baan: Hillside Golfclub, Souhtport (Eng)
Lengte: 6.358 meter
Par: 72
Prijzengeld: € 3.500.000
Punten voor Race to Dubai: 4.250
Mooie namen: Tommy Fleetwood, Lee Westwood, Matt Wallace, Eddie Pepperell, Tyrell Hatton en Martin Kaymer
Nederlanders: Joost Luiten
Winnaar 2018: Alexander Björk (Zwe)
Laatste winnaars: 2018 – Eddie Pepperell (Eng), 2017 - Paul Dunne (Ier), 2016 - Alen Noren (Zwe), 2015 - Matthew Fitzpatrick (Eng), 2008 - Gonzalo Fernandez-Castaño (Spa)
Beste resultaat Nederlanders: Maarten Lafeber en Robert-Jan Derksen werden in 2005 op Forest of Arden gedeeld achtste. Met drie onder - het was die week beestenweer - hadden ze slechts drie slagen achterstand op winnaar Thomas Bjørn.
Rolf Muntz werd in 2001 veertiende op Woburn en Joost Luitens beste prestatie was een 33ste plek in 2015. In 2017 en 2018 deed Luiten overigens niet mee.
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 11.30-14.30 uur en van 16.30-19.30 uur. Zaterdag van 14.00-18.30 uur en zondag van 11.30-16.00 uur.
Bijzonderheden: In 2015 werd het kampioenschap gered dankzij de steun van de goede Engelse spelers Lee Westwood, Justin Rose, Ian Poulter en Luke Donald, die om beurten gastheer waren. Maar na hun inspanningen leek het Brits Masters voor de tweede keer in de historie van de kalender te verdwijnen.
Tommy Fleetwood greep in en hij zorgde ervoor dat we dit jaar te gast zijn op de zeebaan van Hillside, in zijn geboorteplaats Southport.
Hillside (op de foto de par-4 elfde) is de buurman van Brits Open-baan Royal Birkdale en - aan de andere kant van de Northline van MerseyRail - Southport & Ainsdale.
De in 1911 opgerichte club heeft een baan - vooral de tweede negen is geweldig - die niet veel onderdoet voor Royal Birkdale en dus kunnen we ons opmaken voor een mooie wedstrijd. Het is bovendien het eerste kampioenschap van het seizoen 2019 dat in Europa wordt gespeeld.
Jammer alleen dat het gros van de Europese sterren er de voorkeur aan geeft om in de VS te blijven. Zelfs Tommy's beste vriend Francesco Molinari piekert er niet over om zijn schema te veranderen. Wen er maar aan, beste golfvrienden: het is in golf meer en meer PGA Tour First.
Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


PGA Tour

Toernooi: AT&T Byron Nelson
Data: 9 – 12 mei 2019
Baan: Trinity Forest Golfclub, Dallas, Texas (VS)
Lengte: 6.898 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 7.900.000
Mooie namen: Brooks Koepka, Jordan Spieth, Henrik Stenson en Patrick Reed
Nederlanders: Niemand
Winnaar 2018: Aaron Wise (VS)
Laatste winnaars: 2018 – Aaron Wise (VS), 2017 - Billy Horschel (VS), 2016 - Sergio Gracia (Spa), 2015 - Steven Bowditch (Aus), 2014 - Brendon Todd (VS)
Beste resultaat Nederlander: Geen deelnames.
Televisie: Alle dag live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 21.30-0.30 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur.
Bijzonderheden: Een klassieker, vernoemd naar een grote naam in de historie van golf. De Texaan Byron Nelson was niet alleen een uitstekende golfer, maar ook een gentleman. Als gastheer zat hij jarenlang op een stoel langs de baan om te zien hoe de spelers her er vanaf brachten.
Nelson won één U.S. Open, twee Masters en twee PGA Championships. In 1945 zegevierde hij in achttien wedstrijden van de PGA Tour - inclusief een reeks van elf overwinningen op rij.
In de week voor het PGA Championship blijven de meeste goede spelers thuis, om zich in alle rust voor te bereiden op de titelstrijd op de Bethpage State Park.
En dan nog dit: Thomas Pieters staat (als invite) op de deelnemerslijst. De Belg heeft sinds de derde week van maart niet meer gespeeld. Dat was in Kuala Lumpur, waarin hij op zijn tas een oproep voor sponsors had geplaatst...
Vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website PGA Tour
 

LPGA Tour

Even pauze: van 23 - 26 mei staat het Pure Silk Championship op het programma. Deze met 1,3 miljoen dollar gedoteerde wedstrijd wordt in Williamsburg, Virginia gespeeld.
Meer informatie


Ladies European Tour

De baan van La Reserva bij het Zuid-Spaanse Sotogrande vormt van 16 - 19 mei het decor van de La Reserva de Sotogrande Invitational.
Meer informatie


Challenge Tour

Toernooi: Praagse Golf Challenge
Data: 9 – 12 mei 2019
Baan: Prague City Golf, Praag (Tsj)
Lengte: 6.543 meter
Par: 72
Prijzengeld: € 200.000
Nederlanders: Daan Huizing, Darius van Driel, Wil Besseling, Reinier Saxton en Maarten Lafeber
Winnaar 2018: Ben Stow (Eng)
Bijzonderheden: De komende twee wedstrijden van de Challange Tour worden in Tsjechie gespeeld. In Tsjechie! Prachtig voor de golfliefhebbers aldaar, maar het is toch te dwaas voor woorden dat er in ons land geen sponsors te vinden zijn voor een Dutch Challenge Open.
Enfin, vorig jaar won de Engelsman Ben Stow bij Praag met een score van achttien onder. Wil Besseling was met een gedeelde tiende plaats en een totaal van twaalf onder de beste Nederlander
Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


Symetra Tour

De vierde plaats van Dewi Weber in Arkansas smaakt naar meer. De huidige nummer acht van de ranking (aan het einde van het seizoen promoveren de beste tien) doet van 9 – 11 mei in Georgia mee aan de IOA Invitational.
Vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website Symatra Tour


Pro Golf Tour

Van 10 – 12 mei is het Ypsilon Golf Resort in het Tsjechische Liberec gastheer van de Extec Trophy.
Meer informatie via de website van de Pro Golf Tour


Alps Tour

Alle aandacht gaat uit naar de Alps de Las Castillas - van 9 – 11 mei bij het Spaanse Guadalajara.
Meer informatie via de website van de Alps Tour


NGF Hoofdklasse

De laatste speelronde van het seizoen 2019 zier er als volgt uit:

Dames

Poule 1
(Noordwijk) Amelisweerd-Almeerderhout, Eindhoven-De Pan, Rosendaelsche-Houtrak

Poule 2
(Wouwse Plantage) Eindhoven 2-Noord Nederland, Noordwijk-Haagsche, Princenbosch-De Semslanden

Heren

Poule 1
(De Gelpenberg) Princenbosch-Rosendaelsche, De Hoge Kleij-Houtrak, De Pan-Noord Nederland

Poule 2
(Grevelingenhout) Broekpolder-Eindhoven, Goyer-Noordwijk, The Duke-Amelisweerd

Programma's, uitslagen en standen

Noot: de nummers een en twee plaatsen zich voor de play-offs (25 en 26 mei op de Stippelberg). De nummers 6 en 7 degraderen naar de eerste klasse.

Wat gebeurt er als twee of meer teams gelijk eindigen? Op pagina 24 van het Competitiereglement 2019 staat bij artikel 6.13 het volgende:

Bij een gelijk aantal wedstrijdpunten in de eindstand van de poulewedstrijden beslist het aantal behaalde matchpunten. Is dit ook gelijk dan beslist (beslissen) de onderlinge uitslag(en).

Daarna het resultaat van de onderlinge single-uitslagen.

Vervolgens de som van de holes up en holes te gaan van de gewonnen matches van de onderlinge wedstrijd(en). Daarna de som van de holes up en de holes te gaan van de gewonnen singles.

Ten slotte beslist het lot.

 

 

Gerelateerd nieuws