Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour
6

Deze Week: Jubileum in Saint Louis

Het PGA Championship is de afsluiting van het Major-seizoen ... Challenge Tour naar Finland ... Dutch International Amateur op Eindhoven

Majors

Toernooi: PGA Championship
Data: 9 – 12 augustus 2018
Baan: Bellerive Country Club, Saint Louis, Missouri (VS)
Lengte: 6.443 meter
Par: 70
Prijzengeld: waarschijnlijk $ 10.500.000 (exacte bedrag wordt later bekendgemaakt)
Mooie namen: Alle grote spelers geven acte de présence: bijna de hele top-100 van de wereldranglijst. Daarmee is het 't sterkst bezette Major van het jaar. Alleen Lee Westwood heeft op het laatste om nog onbekende reden afgehaakt. En natuurlijk ontbreekt Joost Luiten, de huidige mummer 92 van de wereld. In het veld van 156 spelers zitten altijd de beste twintig clubprofessionals van de VS. En dat zijn bepaald geen slechte golfers.
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2017: Justin Thomas (VS)
Laatste winnaars: 2017 – Justin Thomas (VS), 2016 - Jimmy Walker (VS), 2015 - Jason Day (Aus), 2014 - Rory McIlroy (N-I), 2013 - Jason Dufner (VS)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 20.00-2.00 uur. Zaterdag en zondag van 20.00-1.00 uur
Bijzonderheden: De honderdste editie van het PGA Championship is vooralsnog de laatste die half augustus wordt gespeeld. Vanaf 2019 opent het kampioenschap de rij van de vier Majors. Noteer vast in uw agenda: 16 - 19 mei op Bethpage State Park bij New York.
Het is overigens niet zo dat het kampioenschap altijd in augustus werden gespeeld. Niet minder dan 45 edities werden in andere maanden georganiseerd.
Saint Louis ligt aan de Mississippi en wordt als de Gateway to the West beschouwd. De Gateway Arch – een boog met een hoogte van 192 meter – is daar een symbool van.
De bijna drie miljoen inwoners tellende stad is een van de meest verdeelde van de VS. De scheidslijn tussen het stadsdeel met zwarte en witte inwoners loopt halverwege bijna kaarsrecht van west naar oost. Huizen die in sommige wijken voor een ton van eigenaar verwisselen, zijn een paar blokken zuidelijker vele malen meer waard. Bellerive ligt in het noordwesten van het ‘witte’ deel van Saint Louis.

De Bellerive Country Club - opgericht aan het einde van de negentiende eeuw - zal voor veel Nederlandse golfliefhebbers onbekend zijn. Het is een in 1960 aangelegde en twaalf jaar geleden gerevampte course, die al gastheer is geweest van twee Majors - beide gewonnen door spelers uit het zuiden van Afrika: U.S. Open van 1965 (Gary Player voltooit de Career Grand Slam) en het PGA Championship van 1992 (Nick Price wint zijn eerste Major).
Vooruitlopend op het PGA Championship werden drie en elf in 2013 nog eens extra verbouwd. Robvert Trent Jones is de architect en zijn zoon Rees is de man die de restauraties voor zijn rekening nam. 
Hard pars en easy bogeys, dat was het motto van Robert Trent Jones en zoonlief heeft daar bij zijn werk sterk rekening mee gehouden. Karakteristiek zijn de greens-in-de-greens. Rees Jones is een man die - net als bijvoorbeeld Jack Nicklaus - de greens verdeeld in kwadranten. Dat kan betekenen dat je na een green-in-regulation uiteindelijk toch een 3-putt hebt.

De baan kwam in september 2001 in het nieuws omdat hier een wedstrijd uit de reeks World Golf Championships zou worden gespeeld. Maar de maandag voor de start was ‘9/11’ en het kampioenschap werd geschrapt. Tiger Woods wilde zo snel mogelijk naar huis, maar het vliegverkeer lag volkomen stil. Woods is toen met zijn courtesy car naar zijn toenmalige woonplaats Orlando gereden, een tocht van ongeveer zestienhonderd kilometer.

De leden spelen hun rondjes op een par-72 baan, maar voor dit kampioenschap zijn de par-5 vierde en tiende in lange par-4'en veranderd.
Water komt op veel holes in het spel, onder andere omdat Smith Creek door de baan heen kronkelt. De meeste par-4'en en par-5'en spelen van rechts naar links. Opvallend. Moet je wat dat betreft tich onwillekeurig aan Augusta National denken. Maar dan houdt elke vergelijking ook wel op. 
Zeven jaar later vormde de club het decor van het BMW Championship, een toernooi van de play-offs van de US Tour. Camilo Villegas uit Colombia won met een score van -15. Dudley Hart werd op twee slagen tweede.
Beste Europeaan was Freddie Jacobson. De Zweed eindigde met negen onder als gedeeld tiende.
En dan nog dit (I): Het PGA Championship dateert uit 1916. Dit wordt de honderdste editie. Tot en met 1957 was het een matchplaykampioenschap, maar onder druk van de televisiemaatschappij CBS werd de spelsoort veranderd. Matchplay was in de ogen van de directie te onvoorspelbaar.
En dan nog dit (II): de beste zeventig spelers plus ties halen de cut. Er is geen 10-shot rule. Als er een play-off nodig is, wordt die in de vorm van een mini-strokeplaywedstrijd over drie holes gespeeld: 16, 17 en 18. Is er dan nog geen beslissing gevallen, dan gaan we sudden-death verder op 10, 16, 17 en 18.
En dan nog dit (III): er doen drie spelers mee – allen voormalig PGA-kampioen – die in 1992 van de partij waren: Davis Love (toen 33ste), Vijay Singh (48ste) en John Daly (82ste)
En dan nog dit (IV): Nick Faldo werd in 1992 tweede. De Engelsman, destijds regerend Open-kampioen, vertelde afgelopen week op The Golf Channel dat hij (nog) met persimmon speelde.
En dan nog dit (V): voor het eerst doen er twee spelers mee die Zach Johnson heten. Natuurlijk is er de Masters- en Open-kampioen uit Iowa, maar ook een clubpro uit Utah die Zach J. Johnson heet. Een andere clubpro die de moeite van het vermelden waard is: Marty Jertson. Hij is een van de voornaamste ontwerpers van Ping en is sinds 2013 Director of Product Development. De bijna 38-jarige Jertson werd achtste tijdens het Amerikaans Club Professional Championship
En dan nog dit (VI): er zijn deze week op Bellerive 27 landen vertegenwoordigd en dat is een evenaring van het uit 2014 stammende record. Met Joost Luiten erbij – dat was zonder zijn blessure zeker het geval geweest – hadden we dus een heus record gehad.
Plattegrond Bellerive (pdf)
Startlijst dag 1 en 2 (zeven uur tijdsverschil)
Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website PGA


Challenge Tour

Toernooi: Vierumäki Fins Challenge Opem
Data: 9– 12augustus 2018
Baan: Vierumäki Resort, Vierumäki (Fin)
Par: 72
Lengte: 6.410 meter
Prijzengeld: € 180.000
Nederlanders: Darius van Driel, Wil Besseling, Reinier Saxton, Robbie van West en Jurrian van der Vaart
Winnaar in 2017: Paul Howard (Eng)
Bijzonderheden: Dit is de tiende editie van het Fins Challenge Open. Voor de derde keer vormt het Vierumäki Resort, dat anderhalf uur rijden - ten noordoosten - van Helsinki ligt.
Vorig jaar won Paul Howard met -17. Maarten Lafeber was met een gedeelde achttiende plaats (tien onder) de beste Nederlander
Vanaf donderdag 7.30 uur Live Scoring via website Europese Tour
 

Europese Kampioenschappen

Golf maakt echt onderdeel uit van de EK's die deze weken grotendeels in Schotland worden georganiseerd.
We hebben als Nederland al mooie resultaten geboekt bij onder andere wielrennen en turnen.
Gleneagles is - van 8 - 12 augustus gastheer van de toernooien voor vrouwen en mannen. Er is een individueel matchplaykampioenschap en ook een strokeplaytoernooi voor teams.
Doet Nederland mee? Een vraag aan NGF-directeur Jeroen Stevens leverde het volgende antwoord op: 'We zijn of niet geplaatst [op basis van rankings] of de spelers kunnen niet.'
Da's even helder als ontnuchterend. Geeft weer eens aan waar we als golfland staan.
Meer informatie en vanaf woensdag Live Scoring
 

Pro Golf Tour

Het Open van Leipzig is de eerste volgende wedstrijd. Van 6 – 8 augustus is de Golf & Country Club Leipzig de gastheer.
Meer informatie via website Pro Golf Tour


Alps Tour

Augustus is een vakantiemaand voor deze Europese tweede divisie. De heren professionals worden van 29 – 31 augustus op de Cervino Golfclub bij het Italiaanse Cervinia verwacht voor – geen verrassing – het Cervino Open.
Meer informatie via website Alps Tour


Amateurs

Wat vroeger het Brabants Open heette, gaat nu als het Dutch Amateur Championship door het leven. Maar de Eindhovensche Golf blijft de thuisbasis van het kampioenschap, dat van 10 - 12 augustus wordt gespeeld.
Meer informatie en scoring via website NGF

 

Gerelateerd nieuws