Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour
7

Deze Week: Joost is terug

Luiten speelt Trophée Hassan II … Anne van Dam start in LA … Vier Nederlanders in eerste toernooi Challenge Tour …. Week 6 Hoofdklasse ... Jerry Ji in Amerikaans toptoernooi

Europese Tour

Toernooi: Trophée Hassan II
Data: 25 – 28 april 2019
Baan: Royal Golf Dar Es Salam (Parcours Rouge), Rabat (Mar)
Lengte: 6.980 meter
Par: 73
Prijzengeld: € 2.500.000
Punten voor Race to Dubai: 3.500
Mooie namen: Alexander Levy, Tom Lewis, Julian Suri, Chris Wood, Joost Luiten, Michael Lorenzo-Vera, Andy Sullivan en Thomas Detry
Nederlanders: Joost Luiten
Winnaar 2018: Alexander Levy (Fra)
Laatste winnaars: 2018 – Alexander Levy (Fra), 2017 – Edoardo Molinari (Ita), 2016 – Jeunghun Wang (Z-K), 2015 – Richie Ramsay (Sch), 2014 – Alejandro Cañizares (Spa)
Beste resultaat Nederlander: Joost Luiten heeft iets met Marokko. Op zowel Royal Golf Dar Es Salam als de Golf du Palais Royal kan hij kennelijk goed uit de voeten. Luiten speelde de Trophée Hassan II zes keer en nooit miste hij de cut. Er waren wél liefst vijf top-15 plaatsen – met de negende plek van vorig jaar als hoogtepunt.
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 12.30-14.30 uur en van 16.30-19.30 uur. Zaterdag van 14.00-18.30 uur. Zondag van 13.30-18.00 uur.
Bijzonderheden: De Trophée Hassan II was jaren een duur invitatietoernooi met tal van sterren, maar zonder enige officiële status. Daaraan kwam in 2010 een einde: de wedstrijd ging deel uitmaken van de Europese Tour.
Voor de zesde keer is de in 1971 door Robert Trent Jones ontworpen ‘rode baan’ van de Royal Golf Dar Es Salam gastheer. Het is een pittige course (foto boven: hole 12) die ook nog eens bijna zeven kilometer lang is. In 2016 werd door Cabell Robinson aangepast aan deze tijd. Lees: nog moeilijker gemaakt
Het is dan ook is een echte test voor goede spelers. Er zijn veel doglegs op deze park-/bosbaan, water komt een paar keer in het spel . Veel greens liggen wat hoger en zijn alleen met goede approaches aan te spelen. En dan zijn er nog de bunkers - een specialiteit van RTJ.
Jammer dat veel sterren van de Europese Tour geen acte de présence geven. Joost Luiten is een van de weinige spelers uit de top-100 van de wereldranglijst die naar Marokko afreizen.
Op basis van zijn prestaties in zowel het kampioenschap als in dit seizoen moet je Luiten tot de topfavorieten rekenen – samen met onder anderen de Amerikaan Julian Suri, die wel heel sterk is teruggekomen na zijn blessure.
Goede approaches - plus teeshots op de korte holes - zijn zoals gezegd belangrijk op deze baan en in de categorie strokes gained approaching staat Joost Luiten vierde. Gemiddeld wint hij met de slagen naar de green 1,787 slagen op de rest van het veld.
Ook de Britse bookmakers geloven in de Nederlandse nummer een. Alle redenen dus om de Trophée Hassan II vanaf donderdag op de voet te volgen.
Het kampioenschap is vernoemd naar de monarch die van 1961 tot zijn dood in 1999 met ijzeren hand regeerde.
Koning Hassan II was een fervent golfer die veel banen liet aanleggen en die onder andere Amerikaanse topcoaches liet invliegen om hem les te geven.
Terug naar de 21ste eeuw: Alexander Levy is de titelverdediger. Vorig jaar won hij met een score van acht onder par, een slag beter dan Alvaro Quiros. Joost Luiten werd, zoals al vermeld, met -4 gedeeld negende.
En dan nog dit: op het Parcours Bleu van Royal Dar Es Salam wordt deze week een wedstrijd van de Ladies European Tour gespeeld: de Trophée Lalla Meryem (zie elders in deze rubriek).
Starttijden dag 1 en 2
Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


PGA Tour

Toernooi: Zürich Classic
Data: 25 – 28 april 2019
Baan: TPC Louisiana, New Orleans, Louisiana (VS)
Lengte: 6.789 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 7.500.000
Mooie namen: Jason Day/Adam Scott, Patrick Reed/Patrick Cantlay, Bubba Watson/J.B. Holmes, Sergio Garcia/Tommy Fleetwood, Henrik Stenson/Graeme McDowell, Ian Poulter/Sam Horsfield, Jon Rahm/Ryan Palmer en Brooks Koepka/Chase Koepka
Nederlanders: Niemand
Winnaars 2018: Billy Horschel & Scott Piercy (VS)
Laatste winnaars: 2018 – Billy Horschel & Scott Piercy (VS), 2017 – Cameron Smith & Jonas Blixt (Aus/Zwe), 2016 – Brian Stuard (VS), 2015 – Justin Rose (Eng), 2014 – Seung-Yul Noh (Z-K)
Beste resultaat Nederlander: Geen deelnames.
Televisie: Alle dag live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 21.30-0.30 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur.
Bijzonderheden: Van 1938 tot en met 2016 was dit een ‘gewoon’ 72-holes strokeplaytoernooi. In 2017 werd alles over een andere boeg gegooid en nu is het een teamwedstrijd. Met op dag 1 en 3 fourballs en op dag 2 en 4 foursomes.
Die switch was een gok, maar als je deelnemerslijst van deze editie onder de loep neemt, kan het een mooi kijkspel worden.
Vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


LPGA Tour

Toernooi: Hugel-Air Premia LA Open
Data: 25 – 28 april 2019
Baan: Wilshire Country Club, Los Angeles, Californië (VS)
Lengte: 5.898 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 1.500.000
Mooie namen: Jin-Young Ko, Sung Hyun Park, Ariya Jutanugarn, Moriya Jutanugarn, Lexi Thompson en Minjee Lee
Nederlanders: Anne van Dam
Winnares 2018: Moriya Jutanugarn (Tha)
B2018 – Moriya Jutanugarn (Tha)
Beste Nederlanders: In de eerste editie deden geen landgenoten mee.
Bijzonderheden: De tweede editie van deze wedstrijd van de LPGA Tour heeft ondanks het redelijk bescheiden prijzengeld een sterk veld: negen speelsters uit de top-10 van de wereldranglijst doen mee.
En dan nog dit: Anne van Dam had afgelopen week in Hawaii het Lotte Championship kunnen spelen. Maar vanwege 'miscommunicatie' kwam Van Dam niet aan de start in de pro-am. En dat betekent op de LPGA Tour dat je ook niet aan het toernooi mee kan doen. De PGA Tour heeft dezelfde regel.
Vanaf donderdag 17.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour


Ladies European Tour

De mannen spelen de Trophée Hassan II op de rode baan van de Royal Golf Dar Es Salam. De vrouwen bekampen elkaar op de blauwe baan. Ook van 25 – 28 april.
Inzet van een van de weinige 72-holes wedstrijd van Ladies European Tour is de Lalla Meryem Cup, een zuster van de koning.
Er wordt deze week 450 duizend euro verdeeld. Helaas is de ranking van Pasqualle Coffa te laag om mee te kunnen doen.
Meer informatie en vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Ladies European Tour


Challenge Tour

Toernooi: Turkish Airlines Challenge
Data: 25 – 28 april 2019
Baan: Samsun Golfclub, Atakum, Samsun (Tur)
Lengte: 6.177 meter
Par: 71
Prijzengeld: € 200.000
Nederlanders: Daan Huizing, Darius van Driel, Wil Besseling en Reinier Saxton
Winnaar 2018: Joachim B. Hansen (Den)
Bijzonderheden: Het gaat nu echt beginnen…
Het seizoen 2019 start met het Turkish Airlines Open - met vier Nederlanders in het veld. Dat hadden er vijf kunnen zijn, maar Maarten Lafeber tobt met rugproblemen. Hoe ernstig dat is, zal nog moeten blijken.
Hoe presteerde dit vijftal de laatste drie seizoenen op de Order of Merit van de Challenge Tour?
Besseling: 64-92-46 (2016-2018)
Van Driel: 34-91-34
Huizing: 22-20-20
Lafeber: 130-73-242
Saxton: 29-62-68
Op basis van deze finishes moet je alleen Daan Huizing een reële kans op een plek in de top-15 – en dus promotie naar de Europese Tour – toedichten.
Starttijden dag 1 en 2
Vanaf donderdag 8.00 uur Love Scoring via website Europese Tour


Symetra Tour

Van 26 – 28 april staat in de staat Arkansas de met 150 duizend dollar gedoteerde Murphy USA El Dorado Shootout op het programma.
Meer informatie en vanaf vrijdag Live Scoring via website Symetra Tour


Pro Golf Tour

Na een stevig aantal toernooien in Noord-Afrika komt de Pro Golf Tour ‘thuis’. Van 24 – 26 april wordt op het Golfresort Haugschlag in het noorden van Oostenrijk het Haugschlag NÖ Open gespeeld.
Meer informatie en vanaf woensdag Scoring via website Pro Golf Tour

Alps Tour

Het eerstvolgende toernooi?
Het Alps de Las Castillas, dat van 9 – 11 mei bij het Spaanse Guadalajara gaat plaatsvinden.
Meer informatie


NGF Internationaal

De nummer een van Nederland, Jerry JI, speelt van 25 - 27 april het Junior Inviational. Dit extreem sterk bezette jeugdkampioenschap wordt georganiseerd op de Sage Valley Golf Club. Die ligt in het plaatsje Vaucluse, South Carolina, even ten oosten van Augusta.
Meer informatie en scoring


NGF Hoofdklasse

Het programma van Week 6, ofwel de wedstrijden van zaterdag 27 april

Dames

Poule 1
(Op Houtrak) Noordwijk 2- Amelisweerd, Eindhoven-Almeerderhout, De Pan-Rosendaelsche

Poule 2
(Op De Semslanden) Wouw-Eindhoven 2, Noordwijk-Noord Nederland, Haagsche-Princenbosch

Heren

Poule 1
(Op Noord Nederland) De Gelpenberg-Princenbosch, De Hoge Kleij- Rosendaelsche, Houtrak-De Pan

Poule 2
(Op Amelisweerd) Grevelingenhout-Broekpolder, Goyer-Eindhoven, Noordwijk-The Duke

Programma, uitslagen en standen

Gerelateerd nieuws