Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Golfsupport.nl
Tour
5

Deze Week: Iers pareltje en Broekpolder

Een sterk veld komt aan de start op Ballyliffin … De Pro Golf Tour komt naar Broekpolder … Veel Challenge Tour-landgenoten in Praag

Europese Tour

Toernooi: Dubai Duty Free Irish Open hosted by the Rory Foundation
Data: 5 – 8 juli 2018
Baan: Ballyliffin Golfclub, Glashedy Links, Ballyliffin, County Donegal (Ier)
Lengte: 6.823 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 7.000.000
Mooie namen: Rory McIlroy, Jon Rahm, Rafa Cabrera Bello, Matthew Fitzpatrick, Russell Knox en Shane Lowry,
Nederlanders: Joost Luiten is nog steeds geblesseerd. Dinsdag liet hij via twitter weten dat er volgende week een bezoek aan chirurg Richard Koch ('voor een second opinion') op het programma staat. Deze arts opereerde hem in 2009 aan zijn pols.
Winnaar in 2017: Jon Rahm (Spa)
Laatste winnaars: 2017 – Jon Rahm (Spa), 2016 – Rory McIlroy (N-I), 2015 – Soren Kjeldsen (Den), 2014 – Mikko Ilonen (Fin), 2013 – Paul Casey (Eng)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 11.30-19.30 uur. Zaterdag van 13.30-18.30 uur en zondag van 13.00-18.00 uur.
Bijzonderheden: Natuurlijk, Ierland is het land met honderden prachtige banen en een rijke historie, maar toch stamt het Iers Open uit (pas) 1927. Voor het eerst wordt het kampioenschap gespeeld in het uiterste noorden van de Ierse Republiek, Donegal.
Bij het plaatsje Ballyliffin ligt de gelijknamige golfclub, die sinds 1970 op het huidige terrein ligt. Na 25 jaar kwam er naast de Old Links ook de baan waarop deze week het Iers Open wordt gespeeld, de door Pat Ruddy en Tom Craddock ontworpen Glashedy Links.
Natuurlijk is de baan (achtste op de ranglijst van Golf Digest Ireland) ‘een plaatje’, maar bovenal een uitstekende test voor golfers van alle niveaus. Als er wind staat, wordt het lastig scoren. Maar de zomer heeft West-Europa stevig in zijn greep. Mocht het weer vriendelijk zijn en blijven, dan zal de winnende score flink onder par zijn.
Immers, een zeebaan zonder wind is als een bokser met de handen omlaag: weerloos.In 2002 werd op de Glashedy Links al een wedstrijd van de Europese Tour gespeeld: het North West of Ireland Open. In augustus van dat jaar – in dezelfde week als het PGA Championship – ging de zege naar de Zweed Adam Mednick, die een score van zeven onder liet noteren, vijf slagen beter dan de runners-up Andrew Coltart en Costantino Rocca.
Guido van de Valk werd met +22 gedeeld 79ste en Niels Kraaij eindigde met +24 als gedeeld 85ste. De cut viel die week op zeven boven.
En dan nog dit: De eerste drie nog niet geplaatste spelers uit de top-10 mogen meedoen aan The Open.
Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour
 

Pro Golf Tour

Een wedstrijd van deze tweede divisie in Nederland. Dat moet worden gevierd. Broekpolder – bij Vlaardingen – is van 5 – 7 juli gastheer van het met dertigduizend euro gedoteerde Broekpolder International Open.
De par-72 baan werd in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw geopend. De actieve leden organiseerden al snel een uitstekende vierdaagse pro-am en daaruit vloeide het EK voor Clubprofessionals voort.Bij gebrek aan sponsoring stierf dat sterk bezette een zachte dood, maar niet getreurd: Reved International – de organisator van het Dutch Open – zorgde voor een paar Challenge Opens op Broekpolder.
In 2005 keerde dit circuit eenmalig terug op de waterrijke course en dan waren er vervolgens ook nog een paar Ladies Opens.
Deze week komen er natuurlijk tal van Nederlanders in actie.
Vanaf donderdag Scoring via website Pro Golf Tour
 

US Tour

Toernooi: The Greenbrier Classic
Data: 5 – 8 juli 2018
Baan: The Old White TPC, White Sulphur Springs, West Virginia (VS)
Lengte: 6.662 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 7.300.000
Mooie namen: Phil Mickelson, Bubba Watson, Xander Schauffele, Bill Haas, Jimmy Walker en Tony Finau
Winnaar in 2017: Xander Schauffele (VS)
Laatste winnaars: 2017 – Xander Schauffele (VS), 2016 – niet gespeeld vanwege zware overstromingen, 2015 – Danny Lee (N-Z), 2014 – Angel Cabrera (Arg), 2013 – Jonas Blixt (Zwe)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 21.30-0.30 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur.
Bijzonderheden: Op de een of andere manier zijn de Amerikanen geobsedeerd door alles wat met het leger en nationalisme te maken heeft. Regelmatig is er tijdens wedstrijden van de Tour een hole die in het teken van militairen staat, maar nu is er een heel toernooi dat als het ware legergroen is.
Het kampioenschap op de roemruchte Greenbrier Classic heet dit jaar A Military Tribute at The Greenbrier…
En dan nog dit (I): De beste vier spelers uit de top-12 van het eindklassement die nog niet zijn geplaatst, krijgen een startbewijs voor The Open.
En dan nog dit (II): John Daly was vorige week niet fit genoeg om zonder het gebruik van een buggy aan het U.S. Senior Open mee te doen, maar hij komt deze week wel (lopend) aan de start op The Greenbrier.
Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website US Tour


Ladies European Tour

Het eerstvolgende toernooi is het ASI Schots Open dat van 26 – 29 juli op Gullane wordt gespeeld.|
Volledige kalender seizoen 2018


Challenge Tour

Toernooi: Praag Golf Challenge
Data: 5 – 8 juli 2018
Baan: Praag City Golf
Par: 72
Lengte: 6.543 meter
Prijzengeld: € 185.000
Nederlanders: Daan Huizing, Reinier Saxton, Robbie van West, Lars van Meijel, Jurrian van der Vaart, Darius van Driel en Wil Besseling
Winnaar in 2017: Garrick Porteous (Eng)
Laatste winnaars: 2017 – Garrick Porteous (Eng)
Bijzonderheden: Een klein toernooi op een baan waarop je heel laag moet gaan om een kans op de zege te maken. Een jaar geleden kwam de Engelsman Porteous tot 24 onder.
En dan nog dit: Vorig jaar was Reinier Saxton met -15 en een elfde plaats de beste Nederlander.
Vanaf donderdag 8.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


Symetra Tour

De Donald Ross Classic at French Lick (12 -14 juli) is het volgende toernooi van de eerste divisie van de LPGA Tour
Meer informatie via de website van Symetra Tour


Alps Tour

In Bretagne wordt van 5 – 7 juli het Saint Malo Open gespeeld. Het decor wordt gevormd door het Saint Malo Golf Resort, dat uitgebreid wordt beschreven in de nieuwste editie van Golfers Magazine. Komt deze week uit.
Meer informatie en Scoring via website Alps Tour
 

Gerelateerd nieuws