Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour
7

Deze week: Huizing op bekend terrein

Joost Luiten en Daan Huizing doen mee aan de eerste editie van het Oman Open … Europese en Amerikaanse sterren in LA … Anne van Dam geplaatst voor Australisch Open

Europese Tour

Toernooi: NBO Oman Open
Data: 15-18 februari 2018
Baan: Al Mouj Golf, Masqat, Oman
Lengte: 6.735 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 1.750.000
Mooie namen: Chris Wood, Robert Karlsson, Alexander Levy, Pablo Larrazabal, Shubhankar Sharma, Brandon Stone, Thongchai Jaidee en Andrew Johnston
Nederlanders: Joost Luiten en Daan Huizing
Winnaar in 2017: Nieuw toernooi
Laatste vijf winnaars: Geen
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 7.30-9.30 uur en van 11.00-14.00 uur. Zaterdag en zondag van 9.00-13.30 uur.
Bijzonderheden: Welkom in Oman, vrienden van de prachtige golfsport. Dit jaar hebben we niet één, maar twee Desert Swings, al is er deze week van de woestijn niet veel te zien. Al Mouj wordt in het noorden begrensd door de Golf van Oman (aan de andere kant ligt Iran – niet bepaald een vriend maar wel een handelspartner van Oman) en in het zuiden door het internationale vliegveld. De holes van de eerste negen liggen in het verlengde van de start- en landingsbaan.
De Europese Tour was al in Abu Dhabi en Dubai en nu staat een bezoekje aan Oman en Qatar op het programma.
De eerste editie van het NBO Oman Open wordt gespeeld op Al Mouj, een linksachtige baan die werd ontworpen door Greg Norman. Het is voor de hand liggend om te stellen dat de wind de voornaamste factor op deze course is. 
Maar het betekent niet dat de baan simpel speelt. Je moet vanaf de tee goed kijken waar je je drives plaatst en ook je approaches moeten 'scherp' zijn.
Voor de geroutineerde tourspelers is dit een première, maar veel mannen van Challenge Tour hebben hier geacteerd. Al Mouj was namelijk de laatste drie seizoenen de baan waar de Grande Finale van de Challenge Tour werd gespeeld.
Daan Huizing - hij kreeg een wildcard - is een van de spelers die aan alle drie deze slotwedstrijden meedeed. Hij werd achtereenvolgens twintigste, 29ste en negende. In november 2017 kwam Huizing tot 70-70-71-69=280, ofwel acht onder par.
De winnaars van de drie finales zijn ook van de partij: Clément Sordet, Bernd Ritthammer en Ricardo Gouveia. Zij wonnen met respectievelijk 13, 21 en 15 onder par.
Erg sterk is het veld niet. En dat geldt ook voor volgende week in Qatar. Dat heeft alles te maken met het feit dat nagenoeg alle goede Europeanen in de VS bivakkeren.
Deze week staan er geen spelers uit de top-50 van de wereldranglijst op de deelnemerslijst. De vijf mannen uit de top-100 zijn Levy, Sharma, de Amerikaan Han, Zanotti en Luiten.
De Nederlandse nummer een is op dag 1 en 2 aan Robert Karlsson en Andrew Johnston gekoppeld. Normaal gesproken moet deze zogenaamde showgroup met enige regelmaat in beeld komen.
Daan Huizing gaat de baan in met Sebastian Gros en Lorenzo Gagli.
En dan nog dit: Er zijn volgens leadingcourses.com nog vijf andere banen in Oman. Daarvan is de Muscat Hills Golf & Country Club – niet al te ver van Al Mouj – de oudste.
Starttijden dag 1 en 2
Vanaf donderdag 4.30 uur Live Scoring via website Europese Tour

De par-4 achttiende van Riviera (Getty Images)

PGA Tour

Toernooi: Genesis Los Angeles Open
Data: 15-18 februari 2018
Baan: Riviera Country Club, Pacific Palisades, Californië (VS)
Lengte: 6.695 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 7.200.000
Mooie namen: Dustin Johnson, Jordan Spieth, Rory McIlroy, Justin Thomas, Phil Mickelson, Tommy Fleetwood, Alex Noren en Tiger Woods
Winnaar in 2017: Dustin Johnson (VS)
Laatste vijf winnaars: 2017 – Dustin Johnson (VS)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag van 21.00-24.00 uur. Vrijdag van 21.00-01.00 uur. Zaterdag van 20.00-1.00 uur en zondag van 19.00-0.30 uur.
Bijzonderheden: Een klassieker van de PGA Tour. En ook nog een op klassieke baan. Voeg daar een uitstekend veld aan toe en je hebt een kampioenschap dat je als liefhebber niet wilt missen.
Het Los Angeles Open gaat nu als Genesis Open door het leven, maar dat heeft niets veranderd aan de uitstraling van het toernooi, dat in 1926 voor het eerst werd gespeeld. Riviera is vanaf 1945 tot 1954 en van 1973 tot heden nagenoeg altijd de gastheer geweest.
Op de course zijn ook drie Majors gespeeld: het U.S. Open van 1948 en het PGA Championship van 1983 en 1995. Hogan won in ’48 ook het Los Angeles Open. Na die twee zeges kreeg Riviera de bijnaam Hogan’s Alley.
Riviera werd in de jaren twintig aangelegd en is de club waar veel sterren van witte doek lid waren. Humphrey Bogart zat vaak in de middaguren met een thermosfles gevuld met bourbon onder een sycamore (een plataanachtige) bij de green van twaalf.
Opvallend is de grassoort: kikuyu, dat eigenlijk alleen in Afrika voor komt. Het is afkomstig van een voormalig aanpalend poloveld. In de loop der jaren verdrong het stugge kikuyi-gras de oorspronkelijk soorten.
Riviera is niet lang, maar je moet van goeden huize komen om er te scoren. Bijzonder is de par-3 zesde, die een bunker in het midden van de green heeft. Spectaculair is par-4 tiende. De green is vanaf de tee bereikbaar, maar de dapperen – of roekelozen - hebben hier vaak een of meerdere slagen verloren.
Er doen deze week ongeveer vijftien Europeanen mee, waaronder Thomas Pieters. De talentvolle Belg won hier in 2011 de individuele finale van het hoog aangeschreven NCAA Championship, het slot van de universiteitscompetitie.
Vorig jaar werd Pieters tweede in het Genesis Open. Met een score van twaalf onder par tweede, op vijf slagen van winnaar Dustin Johnson.
De laatste Europese zege? Nick Faldo won de editie van 1997. Het was meteen zijn laatste zege op het hoogste niveau.
Terug naar deze week: titelverdediger DJ is ook van de partij – net als Tiger Woods, die voor het eerst sinds 2006 meedoet. 
In 1992 deed hij als 16-jarige amateur voor het eerst mee op de PGA Tour. Het Open van Los Angeles is een van de weinige toernooien van het Amerikaanse circuit dat Woods nog nooit heeft gewonnen. Hij werd in elf edities wel twee keer tweede, in 1998 en 1999.
Kijk, om in de stemming te komen, nog even naar wat mooie momenten van TW.
En dan nog dit: De Riviera Country Club is de vooralsnog de enige kandidaat voor het Olympisch kampioenschap van 2028.
Vanaf donderdag 16.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


Ladies European Tour

Anne van Dam is het nieuwe seizoen in Australië goed begonnen: een 21ste plaats in het Oates Vic Open en brons in de Canberra Classic.
Door haar laatste prestatie mag Van Dam deze week (15-18 februari) het Australisch Open spelen. Dat telt niet mee voor de Ladies European Tour, maar wel voor de LPGA Tour.
Het Open wordt gespeeld op de Kooyonga Golf Club in Adelaide. Er zit 1,3 miljoen dollar in de prijzenpot.
Het jaar 2018 staat voor haar in het teken van de Symetra Tour, de eerste divisie van de LPGA Tour, zoals ze eerder op deze site vertelde.
'Ik heb geen kaart voor de LPGA, maar wel een voor de Symetra Tour verdiend en zal daar zeker proberen om bij de top-10 te eindigen om zo alsnog naar de LPGA te kunnen. Dat ga ik in principe doen in combinatie met de Ladies European Tour, al moet ik nog uit gaan zoeken hoe ik dat precies ga doen: het volledige schema van de LET is nog niet bekend.’
‘Ik denk dat ik wel wat invites zou kunnen krijgen voor de LPGA ook, maar denk niet dat dit heel veel zin heeft. Het prijzengeld telt hoe dan ook niet mee voor de ranking omdat ik geen status heb, en daardoor heb je er alleen wat aan als je wint. Als het een keer zo uitkomt zal ik het zeker overwegen, maar in principe richt ik me op de Symetra Tour.'
Meer informatie en vanaf donderdag 1.00 uur Live Scoring
 

Pro Golf Tour

Na twee toernooien in Marokko is er even een pauze. De Tour blijft in het Noord-Afrikaanse land. Van 25-27 februari wordt het Open Madaef gespeeld.
Volledige kalender


Alps Tour

De broer van de Pro Golf Tour begint in februari met het seizoen 2018. De eerste wedstrijd is het Read Sea Little Venice Open. Dit 54-holes toernooi wordt, van 19-22 februari, op de Sokhna Golfclub gespeeld.
Volledige kalender


Amateurs

Er doen deze week een paar landgenoten mee aan de 88ste editie van het Portugees Amateur dat van 14-17 februari wordt gespeeld op de Montado Golf & Country Club. Op de inschrijvingslijst komen we de namen tegen van Pierre Verlaar, Mike Toorop, Dario Antonisse, Aydan Verdonk, Robin van Deutekom en Jim de Heij.
Na drie dagen plaatsen de beste veertig plus ties zich voor de laatste achttien holes
Meer informatie en vanaf woensdag scoring

Gerelateerd nieuws