Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Getty Images
Tour
5

Deze week: Geen stilte na de storm

Anne van Dam naar Hawaii … PGA Tour trekt door naar Harbour Town … Europese Tour ligt nog steeds stil … Week 5 van de Hoofdklasse

Europese Tour

Ook deze week wéér geen toernooi voor de ‘gewone’ leden van het circuit. De eerstvolgende krachtmeting is de Trophée Hassan II die van 25 – 28 april op het Marokkaanse Royal Dar Es Salam (Parcours Rouge) wordt gespeeld. Joost Luiten heeft dit met 2,5 miljoen dollar gedoteerde toernooi in zijn schema opgenomen.
Meer informatie


PGA Tour

Toernooi: RBC Heritage
Data: 18 – 21 april 2019
Baan: Harbour Town Golf Links, Hilton Head Island, South Carolina (VS)
Lengte: 6.491 meter
Par: 71
Prijzengeld: $6.900.000
Mooie namen: Dustin Johnson, Francesco Molinari, Jordan Spieth, Patrick Cantlay, Tommy Fleetwood, Webb Simpson en Bryson DeChambeau
Nederlanders: Niemand
Winnaar 2018: Satoshi Kodaira (Jap)
Laatste winnaars: 2018 – Satoshi Kodaira (Jap), 2017 – Wesley Bryan (VS), 2016 – Branden Grace (Z-A), 2015 – Jim Furyk (VS), 2014 – Matt Kuchar (VS)
Beste resultaat Nederlander: Joost Luiten werd in 2015 31ste met een score van 68-71-70-68=278 (-6)
Televisie: Alle dag live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 21.00-24.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur.
Bijzonderheden: Traditioneel wordt dit toernooi een week na The Masters gespeeld. De meeste topspelers nemen even rust – er is over een maand immers weer een Major – maar sommigen gaan graag nog even door en dus is er sprake van een leuk veld.
Harbour Town is in veel opzichten anders dan andere banen. Longhitters zijn er niet bepaald in het voordeel. De course is smal en de greens zijn vrij klein. Pete Dye is de architect en hij bleek in staat om heel iets anders dan zijn gebruike banen te ontwerpen
De par-4 achttiende is een vreemde eend in de bijt. Hij lijkt totaal niet op het gros van de andere holes, maar is toch aantrekkelijk.
Links loert water en een moeras. Achter de green troont het symbool van Harbour Town: een ouderwets mooie vuurtoren.
Vorig jaar eindigden de Japanner Satoshi Kodaira en de Zuid-Koreaan Si Woo Kim op een score van 272 (-12). Kodaira won op de extra derde hole in wat pas zijn vijftiende start op de PGA Tour was.
Vanaf donderdag 14.30 uur Live Scoring via website PGA Tour


LPGA Tour

Toernooi: Lotte Championship
Data: 17 - 20 april 2019 (woensdag-zaterdag)
Baan: Ko Olina Golf Club, Kapolei, Oahu, Hawaii (VS)
Lengte: 5.849 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 2.000.000
Mooie namen: Ariya Jutanugarn (Tha), Minjee Lee (Aus), Nasa Hataoka (Jap), Inbee Park (Z-K) en Nelly Korda (VS)
Nederlanders: Anne van Dam
Winnares 2018: Brooke Henderson (VS)
Laatste winnaressen: 2018 – Brooke Henderson (Can), 2017 – Cristie Kerr (VS), 2016 – Minjee Lee (Aus), 2015 – Sei Young Kim (Z-K), 2014 – Michelle Wie (VS)
Beste resultaat Nederlanders: Dewi-Claire Schreefel deed drie keer mee en een 49ste plaats in 2012 was haar beste finish. Christel Boeljon eindigde in 2014 met -4 knap als dertiende. Zij speelde in totaal vijf keer mee.
Televisie: Op vrijdag 26 april zendt Ziggo Sport Golf van 7.00-8.30 uur een ruime samenvatting uit.
Bijzonderheden: Anne van Dam haalde in haar eerste vier wedstrijden van het seizoen twee keer de cut en een 28ste plaats in de Kia Classic was haar beste resultaat. Zij staat nu 109de op de jaarranking van de LPGA Tour.
Toernooi nummer vijf wordt op Oahu gespeeld, een eiland in de staat Hawaii. Het is niet het grootste eiland, maar mede omdat de hoofdstad Honolulu er op ligt, woont tachtig procent van de Hawaiiaanse bevolking op Oahu.
Dit wordt de achtste editie van het Lotte Championship. Bijna alle wedstrijden van de LPGA Tour hebben een goed veld en daarom komen er deze week zes speelsters uit de top-10 van de wereldranglijst in actie.
Vanaf woensdag 20.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour


Ladies European Tour

Het duurt nog twee weken eer het volgende toernooi wordt gespeeld. Van 25 – 28 april staat in Marokko de Lalla Meryem Cup op het programma. De Blauwe Baan van Royal Dar Es Salam is gastheer voor het met liefst 450 duizend euro gedoteerde kampioenschap.
Meer informatie


Challenge Tour

Nog even geduld: van 25 – 28 april start de eerste divisie van de Europese Tour met het Turkish Airlines Challenge Open. Er doen vooralsnog vijf landgenoten mee: Maarten Lafeber, Wil Besseling, Reinier Saxton, Daan Huizing en Darius van Driel.
Meer informatie


Symetra Tour

Van 26 – 28 april staat in de staat Arkansas de met 150 duizend dollar gedoteerde Murphy USA El Dorado Shootout op het programma.
Meer informatie


Pro Golf Tour

Na een stevig aantal toernooien in Noord-Afrika komt ook de Pro Golf Tour ‘thuis’. Van 24 – 26 april wordt op het Golfresort Haugschlag in het noorden van Oostenrijk het Haugschal NÖ Open gespeeld.
Meer informatie


Alps Tour

Na een reeks toernooien in het noorden van Afrika waagt dit circuit de sprong naar Italië. Daar wordt van 17 – 19 april bij Pescara het Abruzzo Open Dailies Total gespeeld. Dit met 40 duizend euro gedoteerde 54-holes toernooi werd in 2018 gewonnen door Guido Migliozzi. Deze jonge Italiaanse spelers was onlangs de beste in het Open van Kenia, een wedstrijd van de Europese Tour. Het kan soms snel gaan.
Vanaf woensdag scoring


NGF Internationaal

Een druk programma met wedstrijden in Frankrijk en Schotland.

Frans Jeugd Open voor meisjes: van 18 – 21 april pp de baan van het roemruchte Saint Cloud met namens Nederland Anouk Sohier, Daniëlle Modder en Mayka Hoogeboom.
Meer informatie en scoring

Drie spelers in het Frans Jeugd Open voor jongens: 18 - 22 april op de Golf des Aisses: Tim van der Steen, Darcy Peeters en Benjamin Reuter.
Meer informatie en scoring

Tot slot het Vierlanden Toernooi voor jongens tot en met 15 jaar in Schotland. Namens Nederland doen van 20 – 22 april op de Troon Darley Course Nick Slobbe, Abel Derksen, Hidde van Breukelen, Marijn Hoogeveen, Thijmen Batens en Hugo Groothuis mee.
Meer informatie en scoring


NGF Hoofdklasse

Het programma van Week 5, ofwel de wedstrijden van zaterdag 20 april

Dames

Poule 1
(Op Rosendaelsche) Houtrak-Amelisweerd, Noordwijk 2-Eindhoven, Almeerderhout-De Pan

Poule 2
(Op Princenbosch) Wouwse Plantage-Noordwijk, Noord Nederland-Haagsche, Semslanden-Eindhoven 2


Heren

Poule 1
(Op De Pan) Noord Nederland-Princenbosch, De Gelpenberg-De Hoge Kleij, Rosendaelsche-Houtrak

Poule 2
(Op The Duke) Amelisweerd-Broekpolder, Grevelingenhout-De Goyer, Eindhoven-Noordwijk

Programma’s, uitslagen en standen

 

Gerelateerd nieuws