Door: Jan Kees van der Velden
Tour
3

Deze week: examen voor Anne en Dewi

Tweeweekse strijd om tourkaarten … HSBC Champions telt mee voor Europese en Amerikaanse Tour … Voorbereiden op finale van Challenge Tour

World Golf Championships

Toernooi: HSBC Champions
Data: 25 – 28 oktober 2018
Baan: Sheshan International Golfclub, Shanghai (Chi)
Lengte: 6.639 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 10.000.000
Mooie namen: Justin Rose, Brooks Koepka, Francesco Molinari, Dustin Johnson, Rory McIlroy, Jon Rahm, Tommy Fleetwood, Alex Noren, Patrick Reed en Hideki Matsuyama
Nederlanders: De ranking van Joost Luiten is niet goed genoeg. De week erna speelt hij in Turkijke.
Winnaar in 2017: Justin Rose (Eng)
Laatste winnaars: 2017 – Justin Rose (Eng), 2016 – Hideki Matsuyama (Jap), 2015 – Russell Knox (Sch), 2014 – Bubba Watson (VS), 2013 – Dustin Johnson (VS)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 4.00-10.00 uur. Zaterdag van 5.00-10.00 uur en zondag (wintertijd ’s nachts ingevoerd) van 4.00-9.00 uur.
Bijzonderheden: Het is een beetje vreemd: het HSBC Champions telt mee voor de Europese Tour 2018 en voor de PGA Tour 2019. Ondanks het mooie prijzengeld en het feit dat het toernooi deel uitmaakt van de reeks World Golf Championships geven veel topspelers helaas geen acte de présence.
Gelukkig blijven er op de uitstekende baan bij Shanghai – al jaren gastheer – toch nog voldoende goede pro’s over om er een interessant kampioenschap van te maken.
Voor de Europese jaarranglijst (Race to Dubai voor liefhebbers van gekunstelde sponsornamen) is dit HSBC Champions zeker interessant, omdat veel kandidaten voor de titel van Speler van het Jaar wel naar China zijn afgereisd.
En dan nog dit: het slot van de ronde bestaat uit een korte, maar heel lastige par-4, een moeilijke par-3 en een par-5 met aan de hele rechterkant water. De geschiedenis heeft geleerd dat er op die drie holes van alles mogelijk is.
Vanaf donderdag 3.00 uur Live Scoring via website Europese Tour.


LPGA Tour

Een lastige maar mogelijk zeer lucratieve reeks van twee plaatsingstoernooien in de VS voor Anne van Dam en Dewi Weber.
De strijd om startbewijzen van de LPGA Tour bestaat namelijk – voor het eerst –uit twee 72-holes Qualifying School-toernooienin twee achtereenvolgende weken in de staat North Carolina. De scores van de eerste wedstrijd worden meegenomen naar de tweede. In feite is het dus een toernooi over acht ronden.
Voor week 1 (24 – 27 oktober) is Pinehurst No. 6 gastheer en de week erna (31 oktober – 3 november) wordt er op Pinehurst No. 7 gespeeld.
Er doen 108 speelsters mee en minimaal 45 van hen ontvangen aan het einde van de deze 144-holes marathon een startbewijs voor de LPGA Tour 2019.
Meer informatie en vanaf woensdag Live Scoring via website LPGA Tour.
 

Europese Tour

De laatste fase van het seizoen – de Final Series – gaat volgende week van start met het Turkish Airlines Open. Van 1 – 4 november vormt het Regnum Carya Golf & Spa Resort het decor en Joost Luiten doet ook mee. De elfde plaats in Spanje is hoopgevend.
Meer informatie via website Europese Tour.

PGA Tour

Na een paar toernooien in Aziëkeert het circuit voor de eerste fase van het seizoen 2019 eind terug naar het Amerikaanse vasteland. De topspelers mogen in China meedoen aan het HSBC Champions, maar de minderen goden spelen deze week (25 – 28 oktober) in de staat Missouri het met 4,4 miljoen dollar gedoteerde Sanderson Farms Championship.
Meer informatie en vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website PGA Tour.


Challenge Tour

Daan Huizing en Darius van Driel mogen volgende week meedoen aan de Grand Finaldie volgende week (31 oktober – 3 november) in Ras Al Khaimah (Verenigde Arabische Emiraten) wordt gespeeld.
De top-45 van de jaarranglijst wordt uitgenodigd en de inzet bestaat uit vijftien kaarten voor de Europese Tour 2019.
Wil Besseling is nu 46ste, maar een man als Kim Koivu (nu zesde op de ranking) is door het winnen van drie toernooien in één seizoen al gepromoveerd naar de Europese Tour. Is dat plekje nu voor Besseling? Dat is de prangende vraag, want er is nog geen deelnemerslijst beschikbaar.
Meer informatie via website Europese Tour.


 

Gerelateerd nieuws