Door: Jan Kees van der Velden Fotografie: Golfsupport
Tour

Alles is anders op Royal Portrush III (slot)

Het is Openweek. In Golfers Magazine 5, en op golfersmagazine.nl, tellen we de dagen af

Voor de tweede keer in de historie en voor het eerst sinds 1951 wordt The Open Championship van 18 tot en met 21 juli op een van de beste banen van Groot-Brittannië en misschien wel de wereld gespeeld. In Golfers Magazine 5 kijkt Jan Kees van der Velden in drie delen vooruit. Vandaag deel III.

Begin juli 2012 won Jamie Donaldson het Iers Open met een score van achttien onder par, vier slagen beter dan drie anderen, onder wie Rafa Cabrera Bello. Het baanrecord werd op 65 bepaald, maar dat was nog altijd vier slagen slechter dan de 61 die Rory McIlroy een paar jaar eerder als zestienjarige had laten noteren.

De Dunluce Links zal voor The Open – voor het eerst in decennia het laatste Major van het jaar – ongetwijfeld een stuk lastiger worden geprepareerd. Een winnende score van -18 lijkt dan ook niet voor de hand te liggen.

‘Het is een baan die fair is’, zegt Ziggo Sport-commentator Robert-Jan Derksen, die in 2012 meedeed op Royal Portrush. ‘Ik ken die nieuwe holes niet, maar ik kan mij voorstellen dat men niet over één nacht ijs is gegaan. Het is wel een course met behoorlijk wat hoogteverschillen.’

‘Tijdens het Iers Open was de baan vanwege het slechte weer zacht en waren de scores relatief laag. Als dat tijdens The Open ook het geval is, dan zou dat zomaar opnieuw kunnen gebeuren. Maar als we het toch over het weer hebben: dat is een moeilijk in te schatten factor tijdens een Open. Laten we maar zeggen dat alles mogelijk is.’

Net als in de voorgaande Majors is het aantal favorieten groot en daarnaast zijn er nog veel kanshebbers. Net als vorig jaar op Carnoustie, toen Francesco Molinari vooraf niet heel hoog genoteerde stond op de lijstjes van de bookmakers. Maar de nuchtere Italiaan – een soort contradictio in terminis – maakte veel minder fouten dan alle anderen.

Natuurlijk wordt er half juli geheel anders tegen Molinari aangekeken, al gebeurt het niet zo vaak dat een speler de Claret Jug voor de tweede achtereenvolgende keer mee naar huis mag nemen. Op papier zijn er twee topfavorieten: Dustin Johnson en Brooks Koepka. En wat moeten we denken van Rory McIlroy? De Noord-Ier kent Royal Portrush misschien wel beter dan wie ook. Maar de druk is met de ogen van heel Noord-Ierland op hem gericht groot. Te groot?

Wat weer voor hem pleit, zijn de resultaten in zijn laatste vier Opens: winst-5de-4de-2de met een totaalscore van 32 onder par. In dertien van de zestien ronden bleef de Noord-Ier onder par. Dat kan niemand hem nazeggen.

 

Dit was het derde en laatste deel van de preview van The Open uit Golfers Magazine 5