2016 spannend tot laatste moment

Sam Brazel wint Hong Kong Open

De laatste wedstrijd van de Europese Tour die in dit jaar gespeeld werd, bleef spannend tot het allerlaatste moment. 

In Hong Kong was een handvol spelers nog in de race voor de titel met nog maar een paar holes te spelen, maar in het zicht van de haven haakten Lipsky, Dodt en Fleetwood af voor de zege op de lastige baan van de Hong Kong GC.

De laatste twee die overeind bleven waren Rafa Cabrera Bello en Sam Brazel. De 37-jarige Aussie is bepaald geen hoogvlieger in de rangen der professionals. Net bij de beste vijfhonderd van de wereld, net bij de top-50 van de Order of Merit van de Asian Tour, nog nooit gewonnen.

Na drie dagen stond de Australier er goed voor - samen met de Spanjaard deelde hij de koppositie - maar op de front-nine van de laatste dag leek zijn eerste overwinning alsnog door zijn vingers te glippen. Op de weg terug naar het clubhuis herpakte Brazel zich echter, al lukte het hem niet de Spanjaard van zich af te schudden. 

Met -12 achter beider namen stonden de twee op de laatste tee, en na een goede drive lagen ze zij aan zij midden op de fairway van de lastige achttiende.

Brazel mocht eerst en hield zijn zenuwen goed in bedwang. In plaats van veilig voor het midden van de green te gaan, sloeg hij zijn bal binnen drie meter van de vlag waar Cabrera-Bello een putt van ruim vijf meter overhad. De putt van de Spanjaard was goed, maar net niet goed genoeg, de putt van Brazel was dat wel.

Met -13 legde de man die over twee weken 38 wordt beslag op zijn eerste titel. Overmand door emoties stond hij na afloop de pers te woord.

'Eerlijk gezegd mikte ik de bal op het midden van de green, maar ik klaag niet over de plek waar hij uiteindelijk tot stilstand kwam. Het heeft lang geduurd voor de eerste overwinning een feit was, maar hier is hij dan. Ik kan niet wachten om vaker mee te doen op de Europese Tour.'

Even wachten moet de Aussie toch wel. De wedstrijd in Hong Kong was de laatste van het kalenderjaar 2016. In het tweede weekend van januari staat in Zuid-Afrika de volgende wedstrijd op het programma. 

Einduitslag

(Foto: Getty Images)