Door: Foeke Collet
Equipment
3

Titleist Vokey SM7 wedges: 23 opties

De Vokey Design Spin Milled 7 wedges zijn beschikbaar in maar liefst 23 verschillende combinaties van loft, bounce en grind, zodat je ze perfect kunt afstemmen op je swing en de ondergrond.

 

De SM7 wedges bieden dan ook nog meer controle bij het korte spel dan hun voorgangers, de SM6 wedges.

Zo is het progressieve zwaartepunt bij elke club nog preciezer geplaatst, waardoor je meer controle hebt over de balvlucht en de afstand. Bij de lagere lofts zit het zwaartepunt lager dan in het verleden, en bij de hogere lofts juist hoger. Dit zorgt voor consistentere resultaten én een meer solide gevoel bij impact. Ook de gapping (afstandsverschillen) tussen de verschillende wedges is hierdoor secuurder.

 

Ook bij de groeven worden de grenzen nog meer opgezocht. Voor de Tour Chrome en Brushed Steel finish werd een nieuwe freesmethode ontwikkeld, die het mogelijk maakt om de toegestane limieten (diepte, breedte en scherpte van de groef) nog dichter te benaderen. Volgens Titleist levert dit gemiddeld tot 100 omwentelingen per minuut meer spin op, en spin betekent controle. Elke groef wordt gecontroleerd en door een speciale hittebehandeling blijven ze langer 'scherp'.

 

De lage lofts (46º tot 54º) hebben smalle en diepe groeven (wat te veel spin bij volle slagen voorkomt), terwijl ze bij de hogere lofts (56º tot 62º) breed en ondiep zijn om bij de korte slagen ronde de green maximale spin te genereren.

 

Naast de extra spin en verbeterde controle over de balvlucht en de afstand, zijn de SM7 wedges ook 'diverser' dan hun voorgangers. Met 6 mogelijke zoolafwerkingen (grinds), lofts van 46 tot 62 graden, en verschillende bounce-opties kun je de pitching-, gap-, sand- en lobweges precies afstemmen op je swing en de ondergrond. In totaal zijn er 23 verschillende opties beschikbaar, in drie finishes.

 

F Grind: De brede zool is vooral ontworpen voor volle swings en slagen met een haaks clubblad. Daarom is dit de enige beschikbare grind in de PW- en GW-modellen met lage lofts (46º, 48º, 50º en 52º lofts).

S Grind: Ontworpen naar aanleiding van de feedback van Steve Stricker. Vooral geschikt voor slagen met een haaks clubblad, maar met net iets meer diversiteit dan de F Grind. Voor een simpele, recht-toe-recht-aan-swing.

M Grind: Dit is de favoriet van Bob Vokey zelf, die 'm maakte voor spelers die het clubblad open of dicht willen kunnen zetten, zodat ze rond de green voor verschillende slagen kunnen kiezen.

D Grind: Deze nieuwe grind biedt hoge bounce voor goede golfers. De bounce is behoorlijk, maar door de sikkelvormige vorm van de grind heeft de wedge toch nog relatief veel speelbaarheid.

K Grind: De meeste bounce van de hele line-up, wat dit niet alleen de meest vergevingsgezinde wedge maakt, maar ook de ultieme club voor uit de bunker.

L Grind: De smalle sikkelvormige grind garandeert maximale speelbaarheid rond de green, maar het maakt dit wel de minst vergevingsgezinde wedge uit de lijn.

 

Prijs: € 165- (staal), € 179,- (graphite)

www.titleist.com

 

Golfers Magazine zegt: Twee weken na hun tourdebuut waren de Vokey SM7 al de meest gespeelde wedges op de PGA Tour. 'En dat wil wat zeggen,' aldus designer Bob Vokey, die zijn wedges exclusief voor Titleist maakt. 'Ik werk al meer dan twintig jaar met tourspelers en ze stoppen geen nieuwe wedge in hun tas als hij niet beter is dan de oude.'

De SM7 wedges bieden dan ook nog meer controle bij het korte spel dan hun voorgangers. De balvlucht en afstanden zijn zeer consistent en met een premium bal genereer je zelfs bij korte slagen veel spin – en spin is controle.

Alsof er al niet genoeg keus was, heeft Vokey een zesde zoolafwerking (grind) toegevoegd. Dat is veel, maar dit maatwerk geeft je rond de green extreem veel mogelijkheden. En wees eerlijk: hoe vaak mis je en green en moet je een wedge pakken om je par te redden?

Tip: roep de hulp van een clubfitter in om de juiste combinatie van loft, bounce en grind te vinden, want die is afhankelijk van je swing, de ondergrond en de situatie waarin je de clubs het meest gaat gebruiken. Je wint er slagen mee.

 

 

Gerelateerd nieuws