Door: Foeke Collet
Equipment
3

Titleist T-Serie ijzers: stabiliteit en snelheid

Na ruim een decennium trouwe dienst maken de AP-ijzers plaats voor de nieuwe T100, T200 en T300. De Max Impact technologie maakt zijn debuut.

 

De beste ball strikers ter wereld durven het misschien aan om de 620 CB of zelfs 620 MB blades in de tas te stoppen, maar het zegt genoeg dat slechts een handvol Titleist staff players hiervoor kiest.

Het grootste deel gaat toch voor de extra lengte en vergevingsgezindheid van de T-Serie, zeker nu de T100 een dunnere toplijn en minder offset heeft gekregen dan de AP2, zijn onofficiële voorloper.

 

Daarnaast heeft het meest compacte T-ijzer een afgeslepen leading edge en meer bounce gekregen, waardoor het clubhoofd makkelijker de grond in gaat (je wilt immers een divot slaan), maar zich vervolgens minder snel ingraaft (de plag moet immers ondiep zijn).

De lange ijzers (3-7) hebben gewichten van wolfraam in de hiel en teen voor extra stabiliteit – iets wat we in de hele T-Serie terugzien – maar nog meer dan de AP2 is dit een ijzer voor lage single handicappers en professionals geworden.

 

 

Door naar de clubs voor gemiddelde amateurs.

Titleist wil de AP-lijn en de T-serie niet met elkaar vergelijken, maar bij het adresseren zie je qua toplijn, offset en clubhoofdlengte nauwelijks verschil tussen de AP3 en de nieuwe T200.

 

Als je het clubhoofd omdraait zie je echter dat we te maken hebben met een compleet nieuwe design.

De meeste massa is gecentreerd in de teen, wat zorgt voor een strakker uiterlijk. Hier vindt je (bij de lange ijzers) ook de ronde Max Impact 'plug' van polymeer, die het flexibele, veel balsnelheid genererende clubblad ondersteunt.

 

Dit is het breedste, meest flexibele deel van het slechts 1,9 millimeter dikke clubblad, dat moet worden 'afgeremd' om overal dezelfde balsnelheid te krijgen. Consistentie is bij ijzers immers het sleutelwoord.

Max Impact is alleen geïntegreerd in de lange ijzers (7-4), net als de gewichten van wolfraam in de hiel en teen die de stabiliteit bevorderen en zorgen voor een hoge balvlucht en de noodzakelijke steile langdingshoek.

 

Boven de 30º loft verliest de technologie zijn nut, en de korte ijzers zijn dan ook normale cavity backs. 

De AP3 was het beste verkopende ijzer van Titleist en de kans is groot dat de T200 met zijn klassieke looks dat stokje gaat overnemen.

 

De T300 is de echte game-improver van het stel.

Het gegoten clubhoofd heeft een grote cavity achter het clubblad, die gewicht naar achteren en naar de zijkanten verplaatst, voor optimale vergevingsgezindheid.

 

De korte ijzers (8-GW) zijn midsize cavity backs, met een medium toplijn en niet overdreven veel offset. Het dunne clubblad en de hoge balvlucht staan garant voor veel lengte, dus het is niet overdreven dat er onderin de set twee gapwedges van 48º en 53º zijn toegevoegd.

Ook hier zien we bij de lange ijzers (4-7) de Max Impact technologie: een plug van polymeer die het dunne clubblad ondersteunt en het gevoel en geluid bij impact verbetert.

In de teen is een gewicht van wolfraam geplaatst om de stabiliteit te bevorderen en het progressieve clubhoofd vergevingsgezinder te maken.

 

De lofts zijn een graad sterker dan bij de AP1 en de bal krijgt minder spin, wat resulteert in iets meer lengte. Maar door de hoge balvlucht blijft de landingshoek intact, zodat je geen problemen zou moeten hebben om de bal op de green te houden.

De T-Serie ijzers liggen vanaf 30 augustus in de winkel. Testen kan al vanaf vandaag.

Prijzen (per ijzer): € 150 (T300 staal), € 170 (T300 graphite), € 200 (T100/T200 staal), € 220 (T100/T200 graphite)

www.titleist.com

 

 

Gerelateerd nieuws