Door: Foeke Collet
Equipment

Titleist CNCPT ijzers: buitencategorie

Een set waarvan één ijzer evenveel kost als een driver? Dat krijg je ervan als je de R&D afdeling volledige vrijheid geeft.

 

 

Van de zestien miljoen golfers die er op de wereld rondlopen zijn er misschien een paar duizend bereid voor een ijzer evenveel te betalen als voor een driver. Ofwel: 549 euro. Maar het gaat Titleist bij de CNCPT ijzers dan ook niet om de verkoopcijfers, maar om het prestige.

Dit zijn 'kijk-nou-eens-wat-wij-kunnen'-clubs.

 

De ontwerpers kregen een onbeperkt budget en alle tijd die ze nodig hadden, met als doel om de grenzen van het clubdesign op te zoeken. Het resultaat: twee onbetaalbare maar bloedmooie ijzers die makkelijk slaan en hoog en extreem ver vliegen – echt, we hebben ze geprobeerd.

Brand manager Kelly Moser Jr: 'CNCPT is ons antwoord op de vraag: "Wat als..." Wat als de designers hun dromen konden laten uitkomen. Wat als ze materialen en processen konden gebruiken die nog nooit in de golfwereld zijn gebruikt'.

 

Uit angst voor na-apers wil Titleist niet zeggen van wat voor soort staallegering het clubblad is gemaakt. Zelf noemen ze het 'superstaal'. Aan de hoge balsnelheden is in ieder geval te zien dat het extreem sterk en dun is.

Wel is bekend dat in elk ijzer maar liefst 120 gram wolfraam is verwerkt (dat is twee keer zoveel als bij de AP1) om de stabiliteit te optimaliseren en te zorgen voor een hoge balvlucht.

 

De CP-01 zit qua formaat tussen de AP1 en AP2 in en de CP-02 heeft het uiterlijk van een klassieke blade, maar dan met heel veel extra's onder de motorkap.

Wat bij onze korte testsessie opviel, is dat de lengte niet wordt bereikt door sterke lofts en weinig spin, maar dat de spin juist zeer hoog is. Dit helpt om de bal ook met de lange ijzers op de green te houden.

Ondanks het dunne clubblad hadden de ijzers een solide gevoel. De midsize CP-01 sloeg extreem makkelijk, maar ook de compactere CP-02 is voor een mid-handicapper nog prima speelbaar. Beide ijzers hebben relatief bescheiden offset.

 

Het is dubbel dat de CNCPT ijzers qua uiterlijk, prestaties en speelbaarheid een enorme doelgroep hebben, terwijl de extreme prijs ze juist alleen bereikbaar maakt voor the happy few.

Als je de creditcard er toch voor leeg wilt trekken, dan moeten ze natuurlijk volledig op jouw swing zijn afgestemd, dus zijn de CNCPT ijzers alleen via custom fitting verkrijgbaar. Vanaf begin mei kun je een afspraak maken.

Prijs: € 549,- (per ijzer)

www.titleist.co.uk