Door: Redactie Golfersmagazine
Equipment
4

Op zoek naar de perfecte set - hybrides

Je equipment moet helpen om een betere golfer te worden, maar welke clubs verbeteren je sterke punten en verbloemen je zwakke? Wij helpen je in deze serie met de belangrijkste vragen. In deel 3 de hybrides.

 

Hybrides/lange ijzers

 

7. Welk clubhoofd past het best bij mij?

Het ideale ontwerp hangt af van het type golfer dat je bent, je visuele voorkeur en het type baan dat je speelt.

 

Forse hybride

Profiel golfer:Dit is het meest vergevingsgezinde clubhoofd, dus ideaal voor spelers die wat minder hard slaan of moeite hebben om hun mid- en lange ijzers de lucht in te krijgen. De bal vliegt hoog met veel backspin. Dit maakt de club bij uitstek geschikt voor approaches naar de green, maar je kunt van de tee wat afstand verliezen.

Visuele voorkeur:Iemand die van woods houdt, zal het grotere clubhoofd appreciëren, maar vergeet niet dat je met een hybride 'naar beneden' moet slaan, zoals bij een ijzer.

Baanomstandigheden:De bredere zool is perfect in natte omstandigheden en uit de rough, wat meestal een goede optie is voor park- en polderbanen. Het helpt ook bij langere approaches naar relatief kleine greens.

 

Compacte hybride

Profiel golfer:Dit model biedt meer vergevingsgezindheid dan een lang ijzer, terwijl je de bal beter kunt manoeuvreren dan bij een grotere hybride. Je hebt wel goed balcontact en redelijk wat swingsnelheid nodig. Kan betere spelers helpen die bang zijn dat ze met een traditionele hybride een hook slaan.

Visuele voorkeur: Het kleinere clubblad zit esthetisch gezien dichter bij een ijzer, wat kan resulteren in een steilere invalshoek op de bal.

Baanomstandigheden:Dit design is redelijk allround. Het is nog steeds effectief op zachtere banen en uit de rough, terwijl de balvlucht door minder spin makkelijker te controleren is als het waait.

 

Lang ijzer

Profiel golfer:Een lang ijzer wordt tegenwoordig gezien als een club voor de betere speler. De bal vliegt meestal lager en met minder spin dan bij een hybride. Ze zijn ook minder vergevingsgezind.

Visuele voorkeur:Een lang ijzer kan er achter de bal intimiderend uitzien, dus je moet vertrouwen hebben. Betere spelers houden van dit design omdat het makkelijker is op te lijnen.

Baanomstandigheden:De lagere balvlucht en bescheiden backspin maken een lang ijzer heel geschikt op harde, snelle banen en bij winderige omstandigheden.

 

 

8. Hoeveel hybrides moet ik hebben?

Dat hangt af van de afstandsverschillen tussen je clubs en het langste ijzer waar je nog vertrouwen in hebt. Check om te beginnen je afstanden op een swingcomputer. Als je ijzer-5 maar een fractie verder vliegt dan je ijzer-6, dan moet je 'eerste' hybride het ijzer-5 vervangen. Dit hoeft overigens geen hybride-5 te zijn. Kies voor de lofts waarmee je de afstanden slaat die je nodig hebt om de gaten te vullen tussen je langste ijzer en je kortste hout.

Als je met een ijzer-3 nog prima uit de voeten kunt, is het een kwestie van welke balvlucht je prefereert en in welke condities je meestal speelt. Misschien is het wel handig om zowel lange ijzers als hybrides in de garage te hebben en je set voor die dag af te stemmen op de omstandigheden.

 

9. Hoe ver moet ik ermee slaan?

Matt Byrne, tourmanager Fitting bij TaylorMade, legt uit hoe je de juiste clubs kiest.

 

Hoe weet ik hoeveel hybrides ik nodig heb om het gat tussen mijn ijzers en woods te vullen?

Tijdens een fittingsessie bepalen we het verschil in balsnelheid tussen de betreffende clubs – dat is de belangrijkste factor voor carry en een hybride-4 genereert meestal meer snelheid dan een ijzer-4. We bepalen hoe ver de bal vliegt met je laagste ijzer en met je wood met de meeste loft, en besluiten vervolgens welke hybrides dit gat het beste vullen.

 

Deze lange clubs rollen meer uit, dus is de totale afstand niet belangrijker dan de carry?

Dat hangt af van wat je van de club verwacht. Als je een hybride zoekt die een fairwaywood simuleert, is totale afstand belangrijker, terwijl de carry cruciaal is als hij een ijzer moet imiteren.

 

Moet ik rekening houden met de afstand van een lange par-3 of met de approaches op mijn baan?

We proberen altijd voorbeelden te gebruiken van de homecourse van de speler en deze te vergelijken met de data van een swingcomputer. Het is belangrijk om situaties te simuleren die een speler in het echt tegenkomt.

 

Klik hier voor de vragen over je driver.

Klik hier voor de vragen over je woods.

 

 

Gerelateerd nieuws