Door: Redactie Golfersmagazine
Equipment
7

De perfecte set: putters

Je equipment moet helpen om een betere golfer te worden, maar welke clubs verbeteren je sterke punten en verbloemen je zwakke? Wij helpen je in deze serie met de belangrijkste vragen. In deel 6 de putter.

 

Putter

 

21. Heb ik hulp nodig bij het oplijnen?

'Als je een putter niet goed op het doel richt, moet je tijdens de stroke compenseren voor het slechte oplijnen en krijg je moeite met de consistentie', zegt Bobby Dean, vicepresident van Edel. 'We merken dat golfers betere putters worden als ze goed mikken bij het adresseren. Dat klinkt logisch, maar het zal je verbazen hoe weinig mensen een putter kiezen op basis van de hulp die hij geeft bij het oplijnen. Hieronder leg ik uit hoe het uiterlijk van een putter het oplijnen ervan kan beïnvloeden.'

Offset van het clubhoofd

'Offset (waarbij het clubblad achter de shaft zit) zorgt er in principe voor dat een speler meer links mikt, terwijl backset (het tegenovergestelde) ervoor kan zorgen dat iemand meer rechts mikt. Dit heeft te maken met de plek op de putter waarop je ogen zich focussen. Zo kun je bijvoorbeeld denken dat je clubblad gesloten is (terwijl het recht is), waardoor je het open zet en dus rechts oplijnt. Offset toevoegen gaat dit effect tegen, zodat je recht oplijnt.'

Vorm van het clubhoofd

'De meeste golfers realiseren zich niet hoeveel impact het design van een clubhoofd heeft op waar je mikt. Met een mallet lijn je in principe meer rechts op, terwijl een blade een speler naar links 'stuurt'. Dus als je putts consistent aan één kant van de hole mist, zou het kunnen dat je verkeert oplijnt door het clubhoofd.'

Oplijnhulpmiddelen

'Lijnen zijn bij Edel een hulpmiddel in het fittingproces, waarmee we de putter finetunen. We kunnen een speler bij een putt van twee meter twee tot zeven centimeter links of rechts laten oplijnen door alleen een toplijn toe te voegen. Iedereen wordt echter anders beïnvloed door lijnen, dus het is essentieel om je goed te laten fitten.'

Gewicht en counterbalancing

'We gebruiken dit om het natuurlijke ritme van de speler te laten corresponderen met de snelheid waarmee hij een bal wil slaan. Kort gezegd, het correcte gewicht helpt om een putt van twee meter ook te laten voelenals een putt van twee meter. Dit helpt bij het controleren van je afstanden.

 

 

22. Heb ik een rechte of ronde stroke?

De verschillende designs en de gewichtsverdeling zijn ontworpen voor verschillende strokes.

Recht: Bij een stroke die recht naar achteren en recht naar voren gaat, blijft het clubhoofd tijdens de hele swing haaks op de doellijn. Over het algemeen passen mallets en face-balancedputters hier het best bij (balanceer de shaft op je hand en het clubblad wijst naar boven).

Rond: Bij een ronde stroke opent het clubblad zich in de takeaway iets ten opzichte van de doellijn, is het haaks bij impact en sluit het zich weer enigszins in de follow-through. Normaal gesproken kies je in dit geval voor een toe-hangputter (balanceer de shaft op je hand en de teen zakt naar beneden).

 

23. Wat wil ik zien als ik naar beneden kijk?

Bij putters zit er meer variatie in clubhoofden dan bij andere clubs, dus kun je kiezen wat je mooi vindt.Producenten van putters hebben hun aanbod de laatste jaren uitgebreid met face-balancedblades en toe-hangmallets, dus er is geen harde regel meer over welk design voor jou werkt. Het is zaak om te begrijpen hoe het clubhoofd, je swingpad en de gewichtsverdeling samenwerken, zodat je een putter kunt vinden die er goed uitziet én goed werkt.

 

 

Grote mallet: Dankzij de prestatievoordelen zijn grotere clubhoofden heel populair geworden. Er kan meer gewicht ver van het clubblad worden geplaatst, waardoor ze stabieler en vergevingsgezinder worden.

Mid-mallet: Zoals je zou verwachten zitten mid-mallets tussen de twee extremen in. Ze zijn relatief compact om op neer te kijken, maar ze bieden meer vergevingsgezindheid dan een blade.

Blade: Puristen houden van dit smalle, klassieke clubhoofd. Blades geven de meeste feedback, maar door het kleinere clubhoofd zijn ze niet zo vergevingsgezind als je de sweetspot mist.

 

24. Welk gevoel prefereer ik?

Het gevoel bij impact en de manier waarop de bal rolt worden beïnvloed door het materiaal van het clubhoofd, een eventuele face-insert en het groevenpatroon.

Zachte insert: Het gedempte gevoel geef een zachtere sensatie over het hele clubblad, wat kan helpen bij de afstandscontrole, maar het is lastiger om precies te voelen waar je de bal raakte. Er zijn veel verschillende inserts op de markt, dus doe je huiswerk en test wat ze te bieden hebben.

Gefreesde groeven: In het clubhoofd gefreesde groeven geven een harder gevoel, maar de bal glijdt weinig en gaat snel rollen, waardoor hij beter zijn lijn en snelheid houdt. De afstandscontrole kan wat lastiger zijn, maar je krijgt veel feedback over waarje de bal op het clubblad raakt.

 

 

Combinatie bal/clubblad

De bal die je gebruikt heeft ook veel invloed op het gevoel. Een heel zachte bal vormt waarschijnlijk niet de ideale combinatie met een zeer zachte insert, omdat het dan voelt of je met een kussen een marshmellow raakt. Maar die zachte insert werkt waarschijnlijk wel perfect met een hardere bal.

 

25. Heb ik baat bij een dikkere of counterbalanced grip?

Paul Wood, vicepresident Engineering bij Ping, vertelt hoe de grip je puttingstroke beïnvloedt.

Hoe beïnvloedt het gewicht van een putter mijn stroke?

'Die vraag is lastig te beantwoorden, want dat verschilt per golfer. Vanzelfsprekend heeft het invloed op het gevoel – een zwaardere putter lijkt de stroke te 'vertragen' of vloeiender te maken – maar we hebben hier geen bewijs van. De belangrijkste parameters van een puttingstroke, zoals tempo en ronding, zijn redelijk onafhankelijk van de putter die je gebruikt.

Onze tests wijzen uit dat een zwaardere putter helpt bij korte putts en een lichtere putter bij lange putts. Er zijn ook data die ondersteunen dat spelers met een snelle stroke meestal consistenter zijn met een lichtere putter, en golfers met een langzamer tempo meer baat hebben bij een zwaarder exemplaar.'

Wat zijn de voor- en nadelen van een counterbalanced putter?

'Een counterbalanced putter is consistenter voor spelers met een langzamer tempo, of als je hulp nodig hebt bij korte putts. We zien ook voordelen bij golfers die proberen hun handen tijdens de stroke minder actief te gebruiken.'

Wat zijn de voordelen van een dikke grip?

'Ervan uitgaande dat het gewicht niet verandert, is het grootste voordeel van een dikkere grip dat je de putter anders vasthoudt. Dit kan per golfer behoorlijk variëren, dus heeft het zin om verschillende opties te testen. Over het algemeen merken de meeste golfers dat dikkere grips – vooral extra dikke – de polsen meer 'uit het spel' halen.'

Hoe weet ik waar ik voor moet kiezen?

'Probeer ze allemaal. Serieus. Er gaat niets boven het testen van verschillende opties. Probeer de rest van de putter zo onveranderd mogelijk te houden en focus op verschillende putts: lang en kort, recht en met breaks naar links en rechts. En echte greens hebben natuurlijk de voorkeur boven kunstgras.'

 

 

26. Wat is de goede lengte voor mij?

Doe een golfbal in je broekzak en adresseer met je huidige putter een andere bal op de grond. Blijf in deze houding staan, maar zet je putter opzij. Pak de bal uit je broekzak, hou 'm voor je rechteroog (als je rechtshandig bent) en laat 'm vallen. Als hij de bal op de grond raakt, heeft je putter de juiste lengte, omdat je ogen boven de bal en op de bal-doellijn zitten. Valt hij 'buiten' de bal op de grond, dan is je putter te kort en aan de 'binnenkant' betekent dat hij te lang is.

'Het is belangrijk dat je putter de juiste lengte heeft', zegt clubfitter Derrek Murray. 'Als je ogen bij het adresseren binnen of buiten de doellijn zitten, kun je geen rechte lijn van de bal naar de hole zien of het clubhoofd in een neutrale baan bewegen. En de verkeerde lengte is ook nog eens slecht voor je rug.'

 

 

Klik hier voor de vragen over de driver.

Klik hier voor de vragen over de woods.

Klik hier voor de vragen over de hybrides.

Klik hier voor de vragen over de ijzers.

Klik hier voor de vragen over wedges.

 

Gerelateerd nieuws