Door: Redactie Golfersmagazine
Equipment
5

De perfecte set: ijzers

Je equipment moet helpen om een betere golfer te worden, maar welke clubs verbeteren je sterke punten en verbloemen je zwakke? Wij helpen je in deze serie met de belangrijkste vragen. In deel 4 de ijzers.

 

IJzers

 

10. Moet ik een gesmeed of gegoten clubhoofd hebben?

Beide opties hebben voor- en nadelen, dus het is belangrijk dat je kiest voor het clubhoofd dat past bij jouw spel.

Gesmeed (forged)

Voordeel:Allereerst het geweldige gevoel, maar ze hebben vaak ook een klassiek uiterlijk met een compacter clubhoofd. Ze produceren een lagere balvlucht en het is makkelijker om de bal te manoeuvreren.

Nadeel:De kleinere clubhoofden zijn minder vergevingsgezind als je de sweetspot mist en het clubblad slijt sneller. De lange ijzers kunnen lastig slaan en de clubs zijn meestal erg duur.

Oordeel:Ga voor gesmeed als je de bal altijd redelijk goed raakt en het leuk vindt om met je ijzers fades en draws en hoge en lage ballen te slaan.

 

Gegoten (cast)

Voordeel:Je slaat er meestal verder mee, omdat ze meer balsnelheid genereren, vergevingsgezinder zijn en een hogere balvlucht hebben. Het grotere clubhoofd kan vertrouwen geven.

Nadeel:Soms klinken ze wat hard en omdat ze slecht contact verbloemen, kan het moeilijker zijn om je ijzerspel te verbeteren. Vaak zijn de shafts ook wat minder omdat ze in het goedkopere segment zitten.

Oordeel:Ga voor gegoten als je meer afstand wilt en niet precies hoeft te voelen waar de bal het clubblad raakt.

 

 

11. Heb ik baat bij meer carry?

'Dat hangt ervan af hoe ver je je ijzers slaat', zegt Murray. 'Als je al redelijk lang bent (zeg 150 meter met een ijzer-6) dan helpt meer afstand niet echt om beter te scoren. Je afstanden schuiven alleen maar op en je krijgt een groter gat tussen je wedges en je ijzers, waardoor je dit weer moet opvullen.

Aan de andere kant ben ik met de ijzers altijd op zoek naar de maximale afstand voor mijn klanten, want door de loft en shaftlengte slaat een ijzer-8 gewoon makkelijker dan een ijzer-6. In de juiste situatie is afstand dus belangrijk. En lange ijzers vliegen tegenwoordig hoger en stoppen sneller, dus kun je een bal op de green laten stoppen.'

 

12. Moet ik gaan voor stalen of graphite shafts?

'Graphite shafts voelen meestal zachter en geven minder vibraties door', aldus Rhett Taylor, marketingmanager bij KBS Golf Shafts. 'Ook zijn ze beschikbaar in lichtere uitvoeringen dan stalen shafts. Staal en graphite kunnen passen bij alle typen golfers, van professional tot amateur. Het gaat erom welke shaft bij jouw spel en swing past.

Over het algemeen werken graphite shafts beter bij lage swingsnelheden en voor golfers die hulp kunnen gebruiken om de bal met hun ijzers de lucht in te krijgen. Let op: er is niet altijd een direct verband tussen de flex die je nodig hebt voor je driver en je ijzers. Bezoek een clubfitter om uit te vinden wat het best past bij jouw spel en fysiek.'

 

13. Waar mis ik de green meestal?

Dit kan betekenen dat je ijzers niet optimaal zijn afgestemd op je lichaam en je swing.

Lang: De loft is te sterk en/of de shaft te lang.
Lang en rechts: De shaft is te stijf, de lie te vlak, de loft te sterk en/of de spin te laag.
Lang en links: De shaft is te flexibel, de lie te upright en/of de loft te sterk.
Pin high rechts: Check de lie-angle.
Pin high links:Check de lie-angle.
Kort: De shaft is te flexibel, de loft te zwak, de spin te hoog, de shaft te stijf en/of de balvlucht te hoog.
Kort en rechts: De shaft is te flexibel of te stijf en heeft een verkeerd kick-point, de loft is te zwak en/of de lie is te vlak.
Kort en links: De shaft is te zacht, de loft is te zwak, de lie te upright en/of te veel offset.

 

14. Werken 'single length' ijzers voor mij?

Wat zijn de voordelen?

'Een set ijzers met één lengte kan je consistentie enorm verbeteren, omdat het de set-up en het swingproces simpeler maakt', zegt Tom Olsavsky, vicepresident R&D bij CobraPuma Golf. 'Veel golfers zullen het makkelijker vinden, omdat je elke swing met een ijzer-7 maakt. Dit kan de consistentie en het vertrouwen in je swing optimaliseren. We zien zelfs verbeteringen bij de korte ijzers en wedges (waarbij de ijzers dus langer zijn dan standaard) omdat het ook rond de green makkelijker is als je elke keer de set-up van een ijzer-7 kunt gebruiken. Daarnaast zijn er fysieke voordelen, omdat de set-up en houding minder stress op het lichaam uitoefenen.'

Hoe voorkom je afstandsgaten?

'Bij het ontwerpen van de One Length ijzers hebben we de afstanden intensief bestudeerd', zegt Olsavsky. 'Voor veel spelers is degappingnet zo consistent als bij conventionele sets. Slechts een klein gedeelte van de afstand die je met een ijzer slaat wordt beïnvloed door de lengte van de shaft. De meeste spelers hebben ook wedges van dezelfde lengte, terwijl ze er toch verschillende afstanden mee slaan. We maken de lange ijzers (4, 5 en 6) zwaarder om het zwaartepunt te verlagen en de vergevingsgezindheid te vergroten. Het zwaardere clubhoofd zorgt ook voor meer 'impactenergie', wat resulteert in extra lengte.'

Voor welk type speler zijn ze geschikt?

'Elke speler kan baat hebben bij de verbeterde consistentie en het gebruiksgemak. Bryson DeChambeau won het US Amateur en een toernooi op de Web.com Tour met single length-ijzers en testen met verschillende typen golfers wijzen uit dat dertig tot vijftig procent van de spelers er waarschijnlijk baat bij heeft. Probeer het om te ontdekken of het voor jou werkt.'

 

15. Waar raak ik de bal op het clubblad?

Natuurlijk heeft je techniek hier invloed op, maar het kan ook betekenen dat je ijzers niet goed gefit zijn.

Op de teen: Je clubs kunnen te kort zijn, maar het kan ook betekenen dat je swingbaan niet goed is.
Hoog op het clubblad: Je clubs kunnen te lang of te zwaar zijn.
Laag op het clubblad: Je clubs kunnen te kort of te licht zijn.
Op de hiel: Je clubs kunnen te lang zijn of de lie kan te veel upright zijn.

 

Klik hier voor de vragen over je driver.

Klik hier voor de vragen over je woods.

Klik hier voor de vragen over je hybrides.

 

Gerelateerd nieuws