Veranderingen

Alles moet anders in golf zo lijkt het. Jan Kees van der Velden vraagt zich af hoe nodig het nu echt is.

Het moet allemaal anders in golf. U bent gewaarschuwd. Maar of het allemaal ook beter wordt, dat waag ik te betwijfelen.

Een paar maanden geleden moesten we genieten van de GolfSixes op de Centurion Club bij Londen. Dat wilde de Europese Tour, met de hyperactieve Canadees Keith Pelley aan het hoofd, ons althans twee dagen lang laten geloven.

U mag er anders over denken, maar ik vond het tien keer niks. En dat had niets te maken met het feit dat Joost Luiten en Reinier Saxton zaterdagavond al weer terug waren op Schiphol.

Het was een opgeklopte boel, de golfvariatie van Haagse Bluf. Teamwedstrijden zijn prachtig: de Ryder Cup wordt door Angelsaksische sportkenners niet voor niets in een adem genoemd met de Olympische Spelen, het WK Voetbal en de Tour de France.

Maar alles wat een beetje minder is dan het origineel moet je op voorhand wantrouwen. En de GolfSixes waren veel minder dan het origineel.

Het ‘concept’ past echter prima in de hausse van veranderingen die we in golf meemaken. Het lijkt wel of de hervormers – vaak sponsoren die niet worden gehinderd door enige vorm van kennis en gevoel voor de waarden van golf – alles leuk, snel, en cool willen maken.

En de GolfSixes worden ons volgend jaar gewoon weer in de mik geschoven alsof het ’t mooiste is dat golf is overkomen sinds de uitvinding van de titanium driver. En ik hou mijn hart al vast voor de volgende toernooirevolutie.

Die is niet tegen te houden. Franse kunstenaars van naam verzetten zich in 1887 met hun ‘Protestation contre la Tour de M. Eiffel’ tegen wat nu een icoon van Parijs is.

Misschien is het dus maar beter om de aandacht op andere zaken te richten.

U en ik hebben immers voor de rest geen last van de GolfSixes en andere toekomstige wanproducten, maar wat ons wel gaat raken zijn de regelveranderingen die in 2019 worden doorgevoerd en de mondiale wijziging van het handicapsysteem, een jaar later.

Over de regelverandering hebben we het in nummer twee gehad en ik denk dat die gaan helpen om golf aantrekkelijker te maken. Er liggen ideeën op tafel, maar tot 1 januari hebben niet alleen Federaties de tijd om te reageren en eventueel tegenvoorstellen te doen. Ook u en ik kunnen onze gedachten naar de Royal and Ancient sturen: http://www.rules.golf/#proposals.

Voor wat het nieuwe mondiale handicapsysteem betreft, moeten we het oordeel nog maar even uitstellen. Het bestuur van de Nederlandse Golf Federatie kon tijdens de ledenvergadering van vorige maand niet meer vermelden dan dat het waarschijnlijk een combinatie wordt van de huidige (zes) systemen en dat men liever had dat de invoering een of twee jaar zou worden uitgesteld.

Een combinatie van? Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen, zei mijn streng gereformeerde grootmoeder, die overigens de liefste oma was die je als kleinkind maar kon wensen.

Tegenhouden gaat niet meer lukken, maar ik vraag me oprecht af of het nu echt zo noodzakelijk is om zulke rigoureuze handicapmaatregelen te nemen. Ik heb niet zoveel moeite met globalisering als die angsthazige patriotten, maar hier kies ik liever voor de uitdrukking ‘If it ain’t broken, don’t fix it’.

(Deze column van JKVDV verscheen eerder in Golfers Magazine 4)

(Foto:Golfsupport)