Uit Golfers Magazine 9: column Andy Houtkamp

Andy Houtkamp schrijft elke editie een column over alles wat hem opvalt in de golfwereld.

Vaak kijk ik met verbazing en bewondering naar de man die voor een professionele golfer de tas draagt, het zand harkt en daarnaast ook nog adviezen geeft aan een speler. De caddie dus. In de afgelopen jaren heb ik veel gelezen over dit onderschatte beroep en ben tot de conclusie gekomen dat het een zowel mentaal als lichamelijk zwaar beroep is.

Niet dat ik medelijden met ze heb, integendeel. Zo delen de caddies mee in de winst, naast hun vaste salaris. Om een voorbeeld te geven: De caddie van Jordan Spieth verdiende in 2015, het topjaar tot nu toe van Spieth, het armzalige bedrag van 2,2 miljoen dollar. Spieth zelf overigens 22 miljoen, net zoveel miljoenen als hij in jaren oud is. Deze Caddie, Michael Greller verdiende in dat jaar ongeveer net zoveel als Phil Mickelson en meer dan 220 pga spelers dat jaar. Hoe is de verdeling dan? Voor het halen van de cut krijgt de caddie 5 procent van het verdiende bedrag van de speler die hij bij staat. Bij een top 10 klassering krijgt hij 7 procent en bij toernooiwinst maar liefst 10 procent.

In zo’n “huwelijk” kan het ook mis gaan, daar kan Jason Gilroyed over meepraten. Hij was in 2013 caddie van Jessica Korda, dochter van oud-tennisser Petr Korda. In de derde ronde van het US women’s open in Southampton, New York hadden de twee op de eerste negen holes zoveel meningsverschillen dat zij hem op staande voet ontsloeg bij het bereiken van de tiende hole. Haar vriend, zelf profgolfer, nam de tas over. En waar Korda de eerste 9 nog 5 boven par speelde bereikte ze uiteindelijk het clubhuis in 4 boven de baan, oftewel de tweede negen in 1 onder. Hoezo psychologisch spelletje dat golf.

Maar andersom kan ook zoals Michael Lawson liet zien op de Barracuda Championship op de PGA tour. Hij was de speler die hij al drie jaar bijstond, Brian Stuard, zo zat na 12 holes dat hij het bijltje, in dit geval de tas, er bij neergooide en vertrok. Een dame, bekende van Stuard, kwam uit het publiek en ondanks dat ze een prachtige rok droeg heeft ze de laatste 6 holes zijn tas gedragen.

Maar een van de mooiste scheidingen van speler en caddie kwam in 1997 bij het Spaans open toen de grote Seve Ballesteros en zijn caddie Martin Gray uit elkaar gingen. Er zal vast meer zijn gebeurd, maar de druppel was een appel die Gray aan Seve gaf. Na 1 hap gooide Ballesteros de appel weg omdat hij hem te zacht vond. Gray antwoordde meteen gevat en vroeg de Spanjaard of hij een caddie of een groenteboer zocht.

(Foto: Istock)