Naar de overkant

Nog nooit in de U.K. gegolfd? Zonde. Aan de andere kant van de Noordzee is zoveel te beleven. Kom, maak de oversteek eens een keer.

België, Duitsland, Frankrijk. Dat zijn de eerste landen waar we naartoe gaan als we een paar dagen willen golfen in het buitenland. Lekker dichtbij, gewoon met de auto, en toch de grens over. Zelden tot nooit hoor ik bij het plannen van een golfweekendje, Engeland als bestemming genoemd worden.

Terwijl je daar toch óók met de auto kan komen, de reistijd alleszins overzichtelijk is, en je bovenal een onwaarschijnlijke keuze aan golfbanen hebt. Of je nu met de boot naar Newcastle gaat, of met de trein naar Kent, je hoeft nergens meer dan een kwartiertje te rijden voor je weer een fijne golfbaan treft.

Niet alleen is er een ruime keuze uit allerhande golfbanen – geweldige banen, aardige banen, leuke banen – meer nog dan keuze uit meer dan drieduizend courses, komt de liefde voor golf aan de overkant voort uit de passie die men zelf voor de sport heeft.

© istock

Golf zit in de cultuur verankerd. Het duurt meestal maar een paar minuten voor je de eerste in het wild lopende golfer op straat spot. Kostuum aan, tasje op de rug voor na het werk. En niemand die daar raar van opkijkt, ook al is er in geen velden of wegen een golfbaan te bekennen. Althans, niet een die je als argeloze toerist weet te vinden. Maar reken er gerust op dat om elke volgende hoek een baan kan liggen. Een hele oude met gebruiken die stammen uit het begin van de vorige eeuw – of nog ouder – of juist een hele laagdrempelige gemeentebaan waar het hele dorp lijkt te golfen. Maar overal, waar je ook komt, spat de liefde en het respect voor de sport er vanaf.

Hoe vaak ik de oversteek zelf heb gemaakt, ik zou het zo snel niet eens weten. Dat ik elke keer blij terugkom, weet ik echter maar al te goed. Of golf nu bij ons ontstond of daar aan de overkant, er zijn weinig plaatsen waar ik me als golfer meer thuis voel.

Een special over golf in de U.K. stond niet voor niets al lang op het wensenlijstje van de redactie Golfers Magazine. Omdat er zoveel over te vertellen is. Omdat zoveel Britten ooit de oversteek naar Nederland maakten. Omdat we voor de reisverhalen een paar keer die kant op mochten. Maar vooral omdat we zo graag willen vertellen dat iedereen minstens één keer in zijn leven zou moeten ervaren hoe mooi golfen in de U.K. is.

Golfers Magazine 4 met daarin een uitgebreide U.K. Special, ligt vanaf 9 juni in de winkels.