Leuk

De golfwereld innoveert, al kan je bij sommigen aanpassingen best vraagtekens zetten...

Er moet wat gebeuren om golf zijn populariteit niet te laten verliezen. Daar zal – een enkele verstokte traditionele golfer daargelaten – iedereen het wel over eens zijn. Een spel waar je je tijd voor neemt, dat ook nog eens lastig (te begrijpen) is bovendien, heeft het in deze extreem snelle tijden, lastig. 

Een rondje hoeft niet per se over achttien holes te gaan. Dat is immers ook maar een getal dat redelijk toevallig de standaard is geworden: had St. Andrews niet ooit de holes aangepast dan hadden we nu waarschijnlijk nog steeds rondjes van 22 holes gespeeld. Meer dan de helft van alle in Nederland gespeelde rondes bestaat al uit 9 holes, en het percentage van die kortere ronde neemt nog altijd toe. Ook omlopen over twaalf of zelfs holes zijn in opkomst. Sterker, bij het ontwerpen van banen breken architecten zich soms het hoofd hoe ze niet twee lussen van negen, maar drie lussen van zes holes in kunnen passen.

Een rondje van achttien holes op een zaterdag op een openbare baan duurt velen gewoon te lang om nog fatsoenlijk in de andere activiteiten in te passen. Eerlijk gezegd haakte ik ook af op zaterdag te spelen toen ik eens zes uur (!) deed over achttien holes op een met vierballen volgepropte baan. Dat is niet alleen thuis niet uit te leggen, zelf ben je het op een gegeven moment ook wel beu.

Naast het bekorten van de duur wordt ook gekeken naar het aanpassen van de golfregels. In maart wordt een aankondiging van een forse regelwijziging verwacht. Niets is nog officieel, maar er gaan sterke geruchten dat we straks nog maar drie minuten mogen zoeken naar een bal, spikemarks mogen herstellen op de green, minder ingewikkeld hoeven doen met het nemen van relief en niet meer zo statig hoeven te droppen. Sneller, duidelijker, leuker, rechtvaardiger. Onder dat motto zijn veel van de aanpassingen te scharen.

Er is echter meer nodig dan het winnen van tijd en het eenvoudiger maken van de regels. Om mensen naar de sport te blijven lokken, moet het uithangbord van de sport – de professionele circuits – er ook aan geloven.

De populairste pro's uit het veld kunnen er al langer op rekenen dat hun aanwezigheid niet alleen bij de pro-am gewenst is, nee ze moeten ook nog een avondje drone-vliegen, shoot-outs spelen (zie foto) of een andere activiteit ontplooien die pers en publiek warm moeten maken voor de aanstaande wedstrijd.

Dat is echter allemaal vóórafgaand aan de wedstrijd, sinds kort is ook de wedstrijd zelf niet meer heilig.

We hadden vorig jaar natuurlijk al het experiment 'Beat the Pro' op het KLM Open: in de wedstrijd een balletje slaan met de pro's. De bedenkingen blijven – ondanks het grote succes en het aangekondigde vervolg – overeind. Stel je voor dat je tijdens de halve finale van de KNVB Beker tijdens de wedstrijd van de tribune wordt gehaald om een penalty te mogen nemen... het voelt gewoon raar. Maar goed, bedenkingen of niet: het publiek vond het leuk, en belangrijker, de spelers ook, en anders hadden ze er in elk geval geen last van. En – toegegeven – voor de amateurs die mee mochten doen, was het een héél bijzondere ervaring, eentje die qua spanning ver voorbij ging aan het mee mogen doen aan een pro-am.

Maar het 'het-moet-wel-leuk-blijven'-virus is daarmee nog lang niet uitgewoekerd.

Deze week in Australië wordt het 'gewone' toernooi na 54 holes voortgezet met een shoot-out voor de beste 24 spelers van het klassement en in mei gaat het traditionele toernooi zelfs helemaal overboord als de eerste editie van de GolfSixes op de kalender staat. Een tweedaagse greensome matchplaywedstrijd voor landenteams waarbij in poules ('Net als de groepsfase van de Champions League') punten en een plek in de finale kunnen worden verdiend van dit met 1 miljoen euro gedoteerde toernooi.

Niet alleen binnen de touwen, ook daarbuiten is de Golfsixes echt anders. Theaterholes, muziek, vuurwerk, spelers met microfoons, caddies met camera's en interviews tijdens het spelen zijn maar een paar van de innovaties die 6 en 7 mei te zien zullen zijn op de Centurion in London.

Het zal de calvinist in me wel zijn die wakker wordt - en misschien ben ik gewoon een vroegoude l** - maar sinds wanneer – en vooral waarom – moet alles altijd maar leuk zijn? En hoezo ís het al niet leuk? Na al die jaren geniet ik nog net zo van de sport als toen ik net begon op dat par-3 baantje in Amsterdam Noord, Golfers Magazine spellend van cover tot cover. Nee, golf is geen superflitsende sport, maar daar kan ik er nog wel een paar van verzinnen en die lijden echt niet allemaal een zieltogend bestaan. Aan de andere kant: kortere spelvormen hebben cricket en rugby – om maar twee grote sporten te noemen – geen slecht gedaan. De 'nieuwe' vormen vervingen de traditionele niet, maar konden prima bestaan naast het origineel.

We gaan het zien, ik laat me graag verrassen. Al ging één van de voorgestelde innovaties mij niet één maar een paar bruggen te ver. Als er deze week een gelijkspel is na afloop van de reguliere speeltijd, zouden er oorspronkelijk geen extra holes worden gespeeld, maar zou een closest to the pin contest bepalen wie de winnaar zou worden in Perth, zo werd eerder gecommuniceerd. Gelukkig heeft ook de organisatie uiteindelijk bedacht dat het dan wel heel erg een kermis zou worden en wordt in dat geval gewoon een play-off gespeeld.

Er zijn grenzen aan leuk.

(MP)

(Foto: Getty Images)