Hoop doet leven

De Challenge Tour is niet alleen het circuit voor jonge talenten, oude(re) rotten proberen er de vorm van weleer terug te vinden.

Veel Nederlanders op de startlijst deze week in Turkije, toch viel mijn oog vooral op een andere naam. Alvaro Quiros.

Afgelopen november speelde ik nog met de lange Spanjaard samen, tijdens de pro-am van de Portugal Masters. Goedlachs, al vocht hij op Victoria voor zijn allerlaatste kans om zijn kaart behouden. Eerlijk was hij ook, bereid zijn eigen falen onder woorden te brengen tegen de hakkers die met hem door de baan gingen.

'Er was een tijd dat ik dacht dat ik het allemaal beter wist dan wie dan ook. Daarna luisterde ik een tijdje naar iedereen van wie ik ook maar dacht dat ze iets voor me zouden kunnen betekenen. En tussendoor verloor ik langzaam het plezier in het spel. Sterker, ik verloor mijn spel. Maar nu ben ik op de goede weg. Qua spel en mentaal. Als het hier niet lukt, dan maar via Qualifying School', zei hij optimistisch.

Het optimisme mocht niet baten. Noch in Portugal waar hij 31ste werd en te weinig euro's verdiende om zijn kaart te behouden, noch in Spanje waar hij de cut miste in Qualifying School.

Daar sta je dan: 34 jaar, zesvoudig winnaar op de Europese Tour, tussen 2008 en 2011 vier opeenvolgende jaren bij de beste 25 van Europa en vijf opeenvolgende jaren winnend op Tour, met niet meer dan een kaart voor de Challenge Tour op zak. Dat, en de nog altijd brandende ambitie op het hoogste niveau te golfen.

'Ik heb veel geleerd de afgelopen jaren. Over mezelf. Over het leven. Over moet ik moet doen en wat ik moet laten om hier te mogen spelen', zei Quiros tijdens eerdergenoemde pro-am.

Het is te hopen dat die lessen dit seizoen de gehoopte resultaten op gaan leveren. En waarom ook niet? Afgelopen week won oud-Challenge Tour speler Edoardo Molinari na een reeks matige jaren eindelijk weer eens op het hoogste niveau. De Italiaan die in 2010 samen met zijn broer nog in de Ryder Cup speelde, ging door een diep dal, verloor zijn kaart, heroverde zijn kaart, maar stond in Marokko ineens weer bovenop de Olympus.

Het is een gedachte waar niet alleen Alvaro Quiros hoop uit zal putten.

Alvaro Quiros ontspannen tijdens de Pro-Am van de Portugal Masters.

(Foto: Golfsupport / Golfers Magazine)

(MP)