Door: Redactie Golfersmagazine
Banen, clubs & amateurs
3

Update: Golfbanen in zwaar weer

Wie een ronde op Golfbaan Naarderbos wil spelen, komt van een koude kermis thuis, de baan is opnieuw failliet verklaard terwijl ook de leden van Golf4All en Golfclub Flevoland in onzekerheid verkeren.

Niet voor het eerst is de baan in de gemeente Naarden daarmee in zwaar weer gekomen en lijkt het einde nabij. Enkele jaren geleden sloot de baan ook al eens, en diverse bronnen weten te melden dat het doek opnieuw is gevallen voor het complex.

Lokale kranten alsook websites als faillisementsdossier.nl melden dat de rechter enkele weken geleden het faillissement uit heeft gesproken, mede als gevolg van een slepend conflict over het vastgoed ter plaatse.

De telefoon wordt niet opgenomen en ook de website van de baan is inmiddels uit de lucht en er is inmiddels een curator aangesteld.

Naarderbos is niet de eerste baan die in 2018 in zwaar weer terecht is gekomen. Een half jaar geleden sloot Edda Huzid de deuren en leden van Golf4All weten te melden dat de eigenaar van de baan van plan is (een groot deel van) het terrein in te richten voor de plaatsing van zonnecollectoren. Daarnaast werd enkele dagen geleden bekend dat de eigenaar van de grond waarop Golfclub Flevoland speelt, de gebruiksovereenkomst met de vereniging per 30 december 2019 heeft opgezegd. Volgens omroep Flevoland was eigenaar Unigolf van plan honderd woningen op het terrein bij te bouwen, maar heeft de gemeente Lelystad inmiddels laten weten daar onder geen beding mee in te stemmen omdat het gebied geoormerkt is voor recreatief gebruik.

Lodewijk Klootwijk, directeur van de Nederlandse Vereniging van Golfbaanexploitanten, snapt dat het voor de bespelers van genoemde banen vervelend is, maar ziet de (mogelijke) sluiting van genoemde banen, niet per se als negatief.

'Het is natuurlijk heel vervelend als je als golfer je vaste stekje kwijtraakt, dat snap ik. Maar je kan in de meeste gevallen prima met je vrienden afspreken dat je samen lid wordt van een baan in de buurt waardoor er in de omgeving een soort herverdeling plaatsvindt en de banen die wel gewoon openblijven een wat groter stuk van de golftaart krijgen waardoor ze een gezondere exploitatie krijgen wat je weer terug kan gaan zien in bijvoorbeeld het niveau van onderhoud.'

Klootwijk benadrukt dat de banen die nu sluiten of wellicht die kant op bewegen, niet primair sluiten omdat ze 'omvallen', maar omdat er druk van de vastgoedkant is.

'Je kan alom zien dat er aan de 'stenenkant' grote vraag is de laatste jaren. In die zin ben ik ook zeker niet verbaasd dat er nu een aantal projecten zijn die ooit deels met een vastgoedinsteek zijn aangelegd, nu die kant op bewegen. Harderwold en Flevoland zijn daar voorbeelden van, en een baan als Purmerend ligt zo centraal en is zo groot dat ze als een deel wordt opgegeven nog altijd ruim holes over hebben.'

'In Engeland en Amerika zie je die trend al een aantal jaar, dat achttien holes banen die goed gelegen zijn teruggaan naar negen holes bijvoorbeeld en ik denk - nogmaals - dat dat niet per se een slechte ontwikkeling is. Ja, het is jammer, heel vervelend zelfs, als het jouw club betreft, maar in de meeste gevallen is er ruim voldoende aanbod in de buurt en word je daar met open armen ontvangen zoals je nu bijvoorbeeld al kan zien bij De Hoge Dijk waar ze een aanbieding op hebben gezet voor de mensen die van Naarderbos komen.' 

Gerelateerd nieuws